Rendkívüli bíborosi találkozót hívtak össze a Vatikánba: tényleg lemond Ferenc pápa?
Egyre több jel utal arra, hogy a katolikus egyházfő a lemondását készíti elő
Rendkívüli bíborosi találkozót hívtak össze a Vatikánba: tényleg lemond Ferenc pápa?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 08. 29.
Háromnapos rendkívüli bíborosi tanácskozást hívtak össze a katolikus egyház központjába, ahol a nem hivatalos cél az, hogy a testület tagjai jobban megismerjék egymást, hogyha rövid időn belül esetleg új pápát kellene választani.

A Hetek pénteken megjelenő lapszámában részletesen is foglalkozunk Ferenc pápa esetleges lemondásával, Magyarország szerepével és azzal, hogy vajon milyen irányt vehet a katolikus egyház.

Általában az augusztus nagyon csendes hónap Vatikánban, a legtöbben ilyenkor utaznak el, és pihenik ki az év fáradalmait. Most azonban nagy a nyüzsgés a katolikus fellegvárban, háromnapos rendkívüli bíborosi tanácskozás vette kezdetét – ilyenre utoljára az év ezen időszakában 1807-ben került sor.

A Washington Postnak nyilatkozó marokkói bíboros szerint ugyan ez még nem „casting”, de nagyon fontos lehetőség arra, hogy megismerjék egymást.

„Előbb, vagy utóbb, ki kell választanunk a következő pápát. Szóval meg kell hallgatnunk, meg kell ismernünk egymást.”

Imádkozás az első lemondással távozó pápa sírjánál

A vatikáni szakértők szerint Ferenc pápa a tanácskozással lényegében a lemondását készíti elő. Erről már hónapok óta szólnak sajtóhírek, főleg a pápa idős kora, valamint gyakori betegeskedése miatt. (Ferenc pápa pár hónap múlva tölti be a 86. életévét, nála csak egy pápa szolgált idősebb életkorban, XIII. Leó még a huszadik század legelején – ő 93 éves koráig viselte a hivatalt.) Ugyan a pápa igyekezett eloszlatni a gyanakvást a lemondását illetően, azt megerősítette, hogy „az ajtó nyitva áll”, még ha most nem is szándékszik rajta bemenni. Az újságíróknak mindenesetre hangsúlyozta, egyáltalán nem ördögtől való dolog, hogy egy pápa lemondjon.

 

 

Ugyancsak érdekes adalék a lemondás körüli találgatásokhoz, hogy vasárnap Ferenc pápa L’Aquila városába látogatott Cellemaggio Szűz Máriának szentelt bazilikájába az úgynevezett perdonanza (búcsú) ünnepére, amely az 1294-ben lemondott V. Celesztin pápa nevéhez kötődik. XVI. Benedek 2013-as lemondását megelőzően Celesztin volt az egyetlen katolikus egyházfő, aki lemondással távozott hivatalából.

Ferenc pápa a látogatás alkalmával a közel 730 éve élt elődje sírjánál is imádkozott.

Celesztin szerepe azért is érdekes, mivel csak 4 hónapig volt hivatalában 1294-ben és a lemondása után a Collemaggio bazilikáján ő nyitott egy „szent kaput”, amely a hiedelem szerint általános bűnbánást adnak a rajta átlépőknek a „megbocsátás búcsúnapjain.” Ferenc pápa volt az első pápa, aki pápaként nyitotta meg ezt a kaput.

 

Ferenc pápa kétharmados többsége a pápaválasztók körében

A hivatalos tájékoztatás szerint a most összehívott bíborosi tanácskozás fő témája az egyház kormányzói testületének számító kúria reformja lesz. Az úgynevezett konzisztóriumon első lépésként még a hétvége során, Ferenc pápa felavatott 20 új bíborost, amellyel már 229-re emelkedett a testület létszáma, akik közül a pápaválasztásban majd 132-en vehetnek részt.

Elemzők szerint Ferenc pápa befolyása ezzel jelentősen megnövekedett, már ami az utódlását és a katolikus egyház új irányát illeti. A jelenlegi testületből 52 bíborost még II. János Pál pápa kreált, akik közül 14-en pápaválasztók. (Az választhat pápát a bíborosok közül, aki 80 év alatti.) 64-en XVI. Benedek alatt lettek bíborosok (38 pápaválasztó).

Míg Ferenc pápa 113 bíborost avatott fel, akik közül majd 83-an léphetnek be a Sixtus-kápolnába egy esetleges pápaválasztásra.

Mindent összevetve a Ferenc pápa által kinevezettek közel kétharmados többségben vannak a korábban kreáltakhoz képest, a pápa megválasztásához pedig pont kétharmados egyetértésre van szükség.

 

 

A bíborosi tanácskozáson egyébként a testületből meglehetősen sokan, 197-en vesznek részt – köztük egyébként Erdő Péter is, aki az MTI-nek elmondta, hogy a kúria reformja lesz majd a fő téma, melynek lényege, hogy úgy alakítsák át az egyházat vezető vatikáni hivatalok működését, hogy az még inkább „a részegyházak és az evangélizáció szolgálatába álljon”.

A La Republica lap szerint a témák között szerepel majd annak a rendelkezésnek is a kidolgozása, amellyel

Ferenc pápa szabályozni kívánja az egyházfők lemondását, különös tekintettel arra, hogy abban az esetben milyen címmel szolgálhatnak majd tovább az egyházban.

Ismét Magyarországra látogat

Az MTI tájékoztatása szerint az ifjúság lehet az egyik központi témája Ferenc pápa jövőre tervezett magyarországi látogatásának Erdő Péter bíboros szerint. Ferenc pápa többször is kijelentette, hogy szívesen ellátogatna ismét Magyarországra, azután, hogy tavaly részt vett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti miséjén.

Legutóbb Novák Katalin köztársasági elnök járt nála hivatalos látogatáson a Vatikánban, és adta át személyesen a meghívólevelet a jövő év tavaszára tervezett látogatásra, amelyet kifejezetten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 30 éves alapítási évfordulójához akartak kötni.

Erdő Péter emlékeztetett arra is, hogy a pápa szokása, hogy a helyi jezsuita közösséggel is találkozik, amire Budapesten lehetőség van, mert ott van a jezsuita tartományfőnökség központja.

(Washington Post, Newsweek, Guardian, Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!