Rekordkevés evangéliumi keresztény szavazott Bidenre
Az elnökjelölt rosszabbul szerepelt körükben, mint az összes eddigi demokrata jelölt
Rekordkevés evangéliumi keresztény szavazott Bidenre

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 06.
Joe Biden demokrata elnökjelölt a mostani választásokon kevesebb támogatást kapott a fehér evangéliumi keresztényektől, mint bármelyik más jelölt a párt történetében, annak ellenére, hogy kampányában aktívan igyekezett megszólítani őket - derül ki a Faith and Freedom Coalition felméréséből.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Rekordszámban mentek el szavazni az evangéliumi keresztények az idei választásokon. Az önmagukat evangéliuminak mondók tették ki a szavazók 27 százalékát, és 81-14 arányban szavaztak Donald Trumpra illetve Joe Bidenre. 

Ahogy arról korábban is írtunk, Trump 2016-os győzelmében kulcsszerepet játszott az, hogy a választók mintegy egynegyedét kitevő konzervatív, evangéliumi keresztény tábor elsöprő többsége (81 százaléka) rá szavazott. Joe Biden a kampány alatt evangéliumi keresztény tanácsadója segítségével igyekezett saját oldalára terelni e réteget, és ebben számos antitrumpista hívő republikánus is lelkesen támogatta. 

Mégis, most minden eddigi demokrata jelöltnél csúfosabban szerepelt az evangéliumi hívő szavazók körében a választásokon.

Biden még Hillary Clintont is alulmúlta a szavazatok számát tekintve, ugyanis két százalékkal kevesebb evangéliumi voksot tudott csak megszerezni, mint ő az előző elnökválasztáson. Az FFC adatai szerint Donald Trumpra ugyanolyan arányban szavaztak, mint 2016-ban.

A felmérésből az is kiderül, hogy a választók 31 százaléka azonosította magát konzervatív keresztényként, és közöttük még nagyobb arányban voksoltak Trumpra, 87 százalék, míg a demokrata jelöltre csupán 11 százalék.

A választók egyhatodát adó fehér katolikusok majdnem fele-fele arányban (53-45 százalék) támogatták a két párt jelöltjét, míg azok körében, akik rendszeresen járnak misére, kicsit nagyobb volt az eltérés (60-38 százalék) Trump javára.

A felmérést végző szervezet egyik vezetője, Ralph Reed elmondta, azt hiszi, azért nem szavaztak a demokrata jelöltre, mert inkább hajtja őket morális értékrendjük és egy konkrét politikai elképzelésük van, nem a pártok és a vezetők személyisége fogja meg őket választáskor.

(FFC/Hetek)

Hetek
Előfizetési nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!