Péntek napközben: Georgiában és Pennsylvaniában is átvette Biden a vezetést, automatikus újraszámlálás jöhet
Cikkünk folyamatosan frissül
Péntek napközben: Georgiában és Pennsylvaniában is átvette Biden a vezetést, automatikus újraszámlálás jöhet

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Miközben eldőlni látszik az amerikai választás Joe Biden demokrata elnökjelölt oldalára, ahogy teljesen behozta hátrányát a billegő államokban, Donald Trump szerint egyértelmű, hogy a demokraták több helyen egyszerűen elcsalták a választást. Közben szivárognak az utolsó fontos eredmények is. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Tudósításunkat a hétvégén ezen a linken követheti tovább.

19:00 - Philadelphia polgármestere szerint Pennsylvaniában Biden-győzelem lesz

Jim Kenney, Philadelphia polgármestere kritizálta Trumpot az "alaptalan csalási vádjai miatt, amire egy jottányi bizonyítékot sem szolgáltatott"Kijelentette továbbá, hogy szerinte Biden nyeri a választást, amikor minden szavazócédulát összeszámolnak.

18:43 - Egyre több republikánus szenátor kritizálja Trumpot

Legutóbb Mitt Romney esett neki a Twitteren, mondván, nem jelentheti ki, hogy a választást elcsalták. Ha gyanúja van vizsgáltassa ki, de ne mondjon ilyeneket.

18:35 - Biden beszédet készül mondani éjfél körül

Stábja szerint helyi idő szerint este (azaz 4-5 órán belül) elképzelhető, hogy Joe Biden elmondja győzelmi beszédét. Ez természetesen függ attól, hogy az adatok feldolgozása hol fog tartani akkor.

18:08 - Hajszálnyival csökkent Biden előnye Pennsylvaniában

A demokrata jelölt előnye 9027 szavazatról 8867-re csökkent. 

18:02 - Trump: a republikánus szenátust érő támadások még fontosabbá tették az elnökség megnyerését

Az elnök fia is tweetelt, ő újfent a republikánus vezetők Trumppal és a választásokkal kapcsolatos csendjét és passzivitását kritizálta.

17:45 - Biden előnye ismét nőtt Pennsylvaniában és Nevadában

A demokrata jelölt előnye Trumppal szemben Pennsylvania államban 9027-re , Nevadában pedig 91 százalékos feldolgozottságnál közel megduplázta előnyét, ami 22 076-ra nőtt. Van aki ez alapján már biztosra veszi Biden győzelmét, de Nevada államban még mindig 140 ezer szavazat vár megszámlálásra.

17:41 - Mark Kelly volt asztronauta demokrata jelölt váltja a republikánus Martha McSally -t az arizonai szenátori székben

Több amerikai csatorna is kihirdette a demokrata szenátusi győzelmet Arizona államban.

17:24 - Arizonában egyre csökken Biden előnye

92 százalékos feldolgozottságnál a jelen állás szerint a demokrata jelölt előnye 43,569-re csökkent Trumppal szemben.

17:17 - Pelosi: nem nyertünk meg minden csatát, de a háborút megnyertük

Nancy Pelosi demokrata házelnök elmondta sajtótájékoztatóján, hogy világos, hogy Joe Biden és Kamala Harris úton vannak a Fehér Ház felé. 

A demokraták képtelenek voltak visszaszerezni a Szenátust a republikánusoktól, veszteségeket szenvedtek a képviselőházban is. Ennek ellenére Pelosi úgy tűnik biztos a párt győzelmében az elnöki székért folyó harcban.

"Legyenek magabiztosak. Legyenek türelmesek. Alig várjuk az újabb győzelmeket, és folyamatosan érkeznek."

A házelnök hozzátette, már az új Biden kormányra készülnek

16:58 - Békés hatalomátadásra számít Trump tanácsadója

Larry Kudlow, Trump vezető gazdasági tanácsadója úgy hiszi, békés lesz a hatalomátadás. Mindeközben Biden egyre inkább nyerésre áll, Trump pedig bizonygatja, hogy nem adja fel a versenyt.

16:53 - Már biztos, hogy újraszámolják a szavazatokat Georgiában

Az állam vezető tisztségviselője, Brad Raffensberger az imént jelentette be, hogy az államban újraszámlálás lesz. Még 4169 szavazat vár megszámolásra, emellett 8 ezer katonai szavazat, ami csak akkor lesz megszámolva, ha nap végéig beérkezik. Azt is elmondták, nem tapasztaltak széles körű szabálytalanságot, ami csalásra utalna az államban. 

Az újraszámlálás oka a rendkívül szoros állás: Biden összesen 1,579 szavazattal vezet Trump előtt. Így valószínűleg csak november második felében lesz végeredmény.

Gorka Sebestyén, az elnök korábbi tanácsadója a következőképpen kommentálta az ügyet: "első ütés"

16:43 - Jelenlegi állás

Az NBC szerint így alakul az állás az államokban:

Georgia (99 százalékos feldolgozottság: Biden 1,098 szavazattal vezet 

Pennsylvania (95 százalékos feldolgozottság): Biden 6,817 szavazattal vezet

Nevada (89 százalékos feldolgozottaág): Biden 11,438 szavazattal vezet

Arizona (90 százalékos feldolgozottság): Biden 47,052 szavazattal vezet

16:31 - Biden: Trumpot, mint birtokháborítót távolítják majd el a Fehér Házból

Joe Biden kampánystábja reagált azokra a jelentésekre, miszerint Donald Trump nem akarja elengedni a versenyt.

"Ahogy azt július 19-én mondtuk, az amerikai emberek fogják eldönteni a választást. Az Egyesült Államok kormánya abszolút képes kikísérni a birtokháborítót a Fehér Házból."

16:16 - CNN információ: arra utasítja riportereit a Fox News, hogy ne nevezzék Joe Bident elnöknek

Még akkor sem, amikor a csatorna bejelenti a végeredményeket.

16:11 - Lassan, de biztosan emelkedik Biden előnye Pennsylvaniában

Több, mint 6500 szavazattal vezet Trump előtt, támogatói utcai tánccal ünneplik.

15:40 - "Nincs még vége"

Trump kampánycsapat nem sokkal azután, hogy Biden átvette a vezetést Pennsylvaniában, ezt az e-mailt küldte ki a szavazóinak: 

 

15:31 – Elhiszi bárki, hogy Biden túlszárnyalta Obamát?

Az ifjabbik Donald Trump tette fel a kérdést Twitteren, hogy mennyire hihető az, hogy Joe Biden túlszárnyalta Barack Obama elképesztő számait, amelyet még 2008-ban szerzett. 

 

15:28 – Ha minden így megy tovább, úgy nyer Biden Trump ellen, mint ahogy 2016-ban Trump Clinton ellen

Ha maradnak a jelenlegi trendek, akkor végül 306 elektort gyűjt össze Biden, míg Trump csak 232-t, ami pont megegyezik azzal az aránnyal, ami 2016-ban volt a republikánus elnökjelölt javára Hillary Clintonnal szemben.

 

15:23 – Decision Desk: Joe Biden az Egyesült Államok következő elnöke

A Decision Desk politikai elemzőcég már most odaítélte Pennsylvaniát Joe Bidennek, amivel a demokrata elnökjelöltnek szerintük összegyűlt a szükséges számú elektori szavazata. Még egyetlen más médiacég nem követte ebben az ítéletében a DD-t: 

 

14:57 – Hogy szavaznak a katonák? 

Nagy kérdés, hogy az általában republikánus oldalra hajló katonaszavazatok vajon mennyire fogják tudni befolyásolni bármelyik államban a voksok számát. Több helyen egy százalékon belül az eredmény, így még lehetnek meglepetések.

14:52 – Lassan ki fogják hirdetni Biden győzelmét a médiában

Így, hogy Georgia után most már Pennsylvaniában is átvette a demokrata jelölt a vezetést. Joe Biden most 5,587 szavazattal vezet az államban.

 

14:40 – Végre megszólalt a Szenátus republikánus vezetője

Mitch McConnell Twitter-üzenetben írja, hogy szerinte is minden törvényesen leadott szavazatot kellene megszámolni. Nem pedig a törvénytelenül összegyűjtögetett szavazatokat. Mindkét oldalnak meg kell vizsgálnia a folyamatot, a bíróságoknak pedig be kell tartatniuk a törvényt. 

 

14:31 – Trump szavazói imádkoznak Nevadában a szavazatszámlálásnál

 

14:26 – Unja már az eredményfigyelést? Kis filmajánló estére: 

A döntő szavazat című film arról szól, hogy adott egy átlagos felelőtlen amerikai apuka, akinek a szavazata a választás napján valamiért érvénytelen lett. Igenám, de valamilyen megdöbbentő oknál fogva, olyannyira egyenlő lett a választás eredménye az országban, hogy egyedül az ő szavazatán múlik, hogy ki jut a Fehér Házba. 

14:11 – Szinte biztos, hogy jön az újraszámolás

Egy sor államban 1-2 százalékon belül a két jelölt közötti különbség, szinte biztos, hogy egy sor államban a Trump-kampány, de akár Bidenék is újraszámolást kérhetnek, de van ahol, ez automatikusan megtörténik a szoros állás miatt. 

14:05 – Ezen a napon választották meg Abraham Lincolnt 1860-ban

 

13:50 – Steve Bannon Twitter-oldalát letiltották

Donald Trump egykori elnöki tanácsadója egy podcast műsorban beszélt arról, hogy nem kellene ott megállni, hogy kirúgják az ország fő vírusszakértőjét, Anthony Faucit és az FBI igazgatóját, Christopher Wrayr, de az elnök túlságosan jószívű és jó ember. Bannon szerint vissza kellene térni a régi idők Angliájához, és egyszerűen "ki kellene két karóra tűzni a fejüket a Fehér Ház két oldalára, figyelmeztetésül a szövetségi bürokratáknak". Válaszul a Twitter felfüggesztette Bannon műsorának a csatornáját. 

 

13:29 – Az egyik legérdekesebb infografika jelenleg

Az NBC News oldalán lehet elérni azt az infografikát, ami azt mutatja, hogy hol még mennyi szavazat vár megszámolásra. Mindezt úgy, hogy megmutatják, hogy az adott megyék melyik pártot/elnökjelöltet támogatják amúgy többségében. Így nagyjából sejthető is, hogy melyik államban mi lesz a szavazás kimenetele: 

Forrás: NBC News
Forrás: NBC News

13:11 – Több hír is érkezett elhunyt emberek szavazatáról

Többen megosztották ezt a Twitter-üzenetet republikánus körökben. Habár a készítő azt mondta, hogy nem hisz automatikusan a csalásról szóló híreknek, és nem is gondolja, hogy az általa összegyűjtött adatok mind Biden győzelmét segítették volna elő, de állítása szerint összesen 14 ezer olyan elhunyt ember adatát találta meg, akiknek a nevében csak Detroit-ban levélszavazatot adtak le. Kérdés, hogy az ehhez hasonló esetek a következő napokban bizonyítást nyernek-e. 

 

12:50 – Több csatorna is félbeszakította Trump csütörtök esti beszédének közvetítését

Donald Trump csütörtök este tartott sajtótájékoztatót a Fehér Házból, ám a beszédének a közvetítését több csatorna is félbeszakította. A versenyfutásban az MSNBC nyert, ők két perc után kapcsoltak el a Fehér Házból. Őket követte az NBC, a CBS és az ABC. Ezek a csatornák azonnal elkezdték cáfolni az elnök azon állításait, hogy a választáson csalás történt. A beszédet a nagy csatornák közül egyedül a Fox News és a CNN közvetítette végig. 

 

12:33 – Georgiában nőtt Biden előnye

Már 1096 szavazat.

12:10 – Korai még amúgy temetni Georgiát

A republikánusok abban reménykednek, hogy a katonaságtól érkező georgiai levélszavazatok még Trump oldalára billenthetik a végeredményt. Ettől függetlenül újraszámolás biztosan lesz. 

 

11:55 – "Ez nem egy banánköztársaság!"

Az ifjabbik Donald Trump esti beszédében jelentette ki, hogy a végsőkig harcolnak majd a törvényes választásért, a potenciális eredménytől függetlenül. 

 

11:39 – Georgia több szempontból is fordulópont

Egyrészt 1992 óta nem volt olyan, hogy demokrata jelölt nyerje az államot. Másrészt a szenátusi küzdelem sem lefutott, mivel a republikánus David Perdue nem tudta elérni az 50 százalékát a szavazatoknak, így hiába nyerte a választást, a szenátusi küzdelmek szabályát tekintve a szavazást meg kell ismételni. Trump egy Twitter-üzenetben jelezte is, hogy a Szenátus lehetséges elvesztése még inkább fontossá teszi az elnökválasztás végső kimenetelét. Könnyen lehet, hogy a gyanús körülmények között futó választáson a demokraták mindent visznek, az elnökválasztás megnyerésével és a döntetlen állású Szenátussal és a megőrzött Képviselőházzal mindhárom testületben döntő szavuk lesz.

11:21 – Így állunk most

- Georgiában több mint 99 százalékon a feldolgozottság, meglepetésre Biden éppen az utolsó pillanatban fordított, 917 szavazattal vezet

- Nevadában 89 százalékos feldolgozottságnál 11,438 szavazattal vezet Biden

- Pennsylvaniában 94 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet 18,229 szavazattal

- Arizonában csökkent Biden előnye, 90 százalékos feldolgozottságnál már csak 47,052 szavazat

- Észak-Karolinából nincsenek friss eredmények, ott magabiztosan vezet egyelőre Trump

11:07 – Lindsey Graham 500 ezer dollárt adományoz a Trump-kampánynak

Rengeteg kritika érte a republikánus képviselőket, amiért a választási káoszban feltűnően csendben maradnak, miközben a kampány során az elnök rengeteget segített nekik a megválasztásukban. Most talán jobb a helyzet, több képviselő is felszólalt, köztük az egyik legbefolyásosabb szenátor, Lindsey Graham. Ő a Fox News műsorában jelentette be, hogy 500 ezer dollárral támogatja a Trump-kampány jogi erőfeszítéseit a tekintetben, hogy felülvizsgálják a billegő államok szavazatszámolását. 

10:51 – Ezt kell tudni az újraszámolásról

Így, hogy lassan eldőlni látszik a választás, érdemes megnézni, mit kell tudni az újraszámolásról, mivel a Trump-kampány ezt már a legtöbb államban kilátásba helyezte. Georgiában például fél százalék alatt számolnak újra, Arizonában ez a limit 1 százalék. Michiganben csak 2000 szavazatnyi különbség alatt, Észak-Karolinában fél százalék a küszöb. Pennsylvaniában is fél százalék, Wisconsinban 1 százalék. Ez utóbbiban már be is nyújtották a kérelmet a republikánusok.

10:44 – Csak, hogy világos legyen, miért számít Georgia

Tulajdonképpen Georgia elvesztésével mindössze egyetlen út maradna Trump előtt - az pedig a tökéletes döntetlen, azaz a 269-269-es elektori állás. Ehhez viszont minden további államot meg kellene nyernie. Ez térképen, így nézne ki: 

 


Click the map to create your own at 270toWin.com

 

10:24 – Georgiában már Biden vezet

Legalábbis a Decision Desk adatai szerint. Itt már 917 szavazattal vezet a demokrata elnökjelölt. 

10:16 – Olyan szinten tilt a Twitter, hogy alig lehet eligazodni

Van egy videó, amiben egy regisztrált demokrata (!) megfigyelő beszél arról, hogy visszaéléseket tapasztalt a philadelphiai szavazatszámlálások során. Hiába osztották meg szenátorok, újságírók a videót - a Twitter eltünteti a feltételt, van ahonnan teljesen törölték is. 

 

10:05 – Trump szerint amúgy ő győzött

Konkrétan az amerikai elnök így látja a helyzetet: 

"Könnyedén megnyertem az Egyesült Államok elnökségét, ha csak a TÖRVÉNYESEN LEADOTT SZAVAZATOK SZÁMÍTANAK. A MEGFIGYELŐKET nem engedték be semmilyen formában, módon, hogy végezzék a munkájukat, ezért azokat a szavazatokat, amiket ez alatt befogadtak, TÖRVÉNYTELEN SZAVAZATNAK kell minősíteni. A Legfelsőbb Bíróságnak kell döntenie!"

09:59 – Alig lehet látni Trump tweetjeit

Konkrétan, ha végigpörgetjük az amerikai elnök Twitter-oldalát, minden második posztot nem látunk, mert elrejtette a Twitter. Ezekben arról ír, hogy milyen csalások történtek az amerikai választások során. Legutóbbi elrejtett bejegyzése például ez: 

Trump meg is elégelte a Twitter cenzúráját és már az nagy cégeket szabályozó 230-as kiegészítést emlegeti. 

09:46 – Így győzhetnek a jelöltek

Bidennek két államot elég megnyernie, vagy csak Pennsylvaniát. Trumpnak mindenképp kell Pennsylvania, és azon kívül még három állam a fennmaradók közül. 

 

09:37 – 463 szavazat

Ennyi a különbség a két jelölt között Georgiában. Végül tényleg az a forgatókönyv valósul meg, amiről tegnap Morvay Péter kollégánk írt

09:21 – Most kelt és nem tudja mi történt? 

A Hetek tegnap délutáni műsorában minden fontosabb fejleményt kielemeztünk. Hallgassa meg itt. Vagy meg is nézheti itt

 

09:05 – Orbán nem akar véleményt mondani a csalásokról

A Kossuth Rádióban arról kérdezték, hogy mi a véleménye az amerikai választás során tapasztalt szabálytalanságokról, mint például a már elhunyt emberek szavazatairól. A magyar miniszterelnök kitért a kérdés elől, mint mondja: "lesz ami lesz, az amerikai nép joga, hogy eldöntse, ki kormányozza Amerikát."

08:55 - Csupán 665 szavazatra olvadt Trump előnye Georgiában

A Clayton megyei maradék 3500 szavazatot órákon belül megszámolhatják, emellett még 10 ezer szavazatot kell megszámolni az államban, melyből 6 ezret csak helyi idő szerint péntek délután tudnak majd összesíteni. 

08:33 - Több, mint háromezer gyanús szavazatra leltek a republikánusok Nevadában

Our lawyers just sent a criminal referral to AG Barr regarding at least 3,062 instances of voter fraud. We expect that number to grow substantially. Thousands of individuals have been identified who appear to have violated the law by casting ballots after they moved from NV.

— Nevada GOP (@NVGOP) November 6, 2020

08:23 - Nyomozást indított a rendőrség a philadelphiai választókör ellen tervezett támadással kapcsolatban

A szavazatszámláló helyiség ellen egy csoport, feltehetőleg család tervezett támadást, a rendőrség elkobozta járművüket és letartóztatott egy férfit az üggyel kapcsolatban. Virginiából érkeztek egy Hummeren, melyben a média információi szerint fegyverek is voltak. 

08:07 - Így állnak jelenleg a csatatér-államok

A döntő fontosságú Pennsylvaniában (20 elektor) Trump előnye 18229 szavazatra csökkent Bidennel szemben. Még körülbelül 175 ezer szavazatot kell összeszámolni.  

Georgiában (16 elektor) 99 százalékos feldolgozottságnál Trump előnye 1267 szavazatra csökkent Bidennel szemben.

Arizonában (11 elektor) 90 százalékos feldolgozottságnál Biden előnye 46 ezerre csökkent Trumppal szemben. Még 220 ezer szavazat vár összeszámolásra. 

Nevadában (6 elektor) 89 százalékos feldolgozottságnál Biden 11 ezerre növelte előnyét Trumppal szemben. Még 190 ezer szavazat vár összeszámolásra, de hivatalos eredmény csak a jövő hétre várható.

Észak-Karolinában (15 elektor) nem változott az állás, 95 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet Biden előtt, de jövő hét csütörtökig nem lesz eredmény a levélszavazatok miatt.

Alaszkából sincs új hír (3 elektor), de jelentős előnnyel Trump vezet az államban. 

CNN
Forrás: CNN

08:00 – A tegnapi események

Csütörtöki percről percre közvetítésünket itt érheti el

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!