Szerda napközben: Trump Arizonában, Biden Pennsylvaniában közelít, Nevadában még mindig lassúznak
Cikkünk folyamatosan frissül
Szerda napközben: Trump Arizonában, Biden Pennsylvaniában közelít, Nevadában még mindig lassúznak

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 11. 04.
Hiába ömlenek a csapból is a Biden-szavazatok, Donald Trump felveszi a kesztyűt. Michiganban perelnek, Wisconsinban újraszámolnak. Arizonát megnyernék, de közben minden második posztját cenzúrázza a Twitter. Választásfigyelő. 

10:30 - Elindult új élő közvetítésünk

Ez a hírfolyamunk itt most megszakad, de nyomban folytatódik is ezen a linken.

10:00 – Délutánra elválik Georgia sorsa

Márcsak 83.000 szavazat megszámlálása van hátra, amivel  Amerikai idő szerint reggelre, itt pedig délutánra lesznek meg. Jelenleg fél százalék előnnyel rendelkezik Donald Trump. 

9:40 – Találó mém arról, hogyan számolják Nevadában a szavazatokat

Ugye itt jelentették be kedd este, hogy csak csütörtökön fognak eredményeket közölni, aztán az állás szorossága miatt jelezték, hogy mégis nekilátnak a szavazatszámlálásnak, de csak ilyen tempót tudnak diktálni:

Jelenleg 75%-os feldolgozottságnál csupán 8000 szavazattal vezet Biden Trump előtt.

9:20 – Hogy állunk most? Trump Arizonában javított, Biden Pennsylvaniában jött nagyon közel

Arizonában a százezres hátrányból sikerült 30.000-ret faragnia Trumpnak 88%-os feldolgozottságnál, az elnök hátránya 2,4%-ra csökkent ezáltal.

Pennsylvaniában a több százezres Trump előny 160 ezresre csökkent 89%-os feldolgozottságnál.

9:00 – Jó reggelt minden kedves követőnknek!

Nézzük mi történt az elmúlt órákban!

23:19 – Twitter-rekordszámláló: 6!

Eddig összesen hatszor sikerült a Twitternek cenzúráznia, vagy megjelölnie az amerikai elnök bejegyzéseit a választás óta. Pedig nem volt rég. Legutóbb ezt rakta ki Trump: 

 

23:11 – Biden már maga mögöt hagyná a harsány kampányretorikát

 

22:56 – A nevadai tisztviselők gondoltak egyet és mégis inkább most jelentik be az eredményt

Miután leterheltségre, fokozódó nyomásra hivatkozva csütörtökre napolták a szavazást, nevadai tisztviselők most mégis úgy döntöttek, hogy a "rendkívüli érdeklődés" miatt mégis még a mai napon nyilvánosságra hoznak több eredményt. Csak ennyi kellett ezek szerint.

 

22:27 – A Trump-kampánystáb Philadelphiában tart sajtótájékoztatót

22:18 – Biden tart beszédet

Joe Biden demokrata elnökjelölt Delaware-ben tartott beszédében elmondta, magabiztos abban, hogy a szavazatok összeszámolását követően ő nyeri majd el az elnökséget. "Egy hosszú éjszakányi számolás után, ez tisztán látszik. Nem kívánom most kihirdetni a győzelmemet, de azt megjegyzem, hogy a számolást követően, úgy hiszem, mi fogunk győzni" - fogalmazott. 

 

 

Biden azt is sietett hozzátenni, hogy a történelemben még egy másik elnökjelöltre sem érkezett annyi szavazat, mint őrá és Kamala Harris alelnökjelöltre. Hangsúlyozta ugyanakkor, minden szavazatot meg kell számolni. "Senki sem veheti el a demokráciánkat tőlünk" - nyomatékosította.

22:02 – Időközben Michigant is Joe Bidennek ítélték

Az adatok alapján ez nem meglepetés. 61 ezer szavazat a különbség, és alig van hátra még meg nem számolt szavazat. Donald Trump most egyedül abban bízhat, hogy a három csatatér államban, amiben vezet - azt megnyeri, és Nevada és Arizona közül is megfordítja valahol az állást. 

21:39 – Az a helyzet, hogy annyi a szabálytalanság

Hogy inkább az eredményeket vegyük sorra:

- Michiganben 94 százalékos feldolgozottságnál Biden vezet, 37 ezer szavazattal

- Pennsylvaniában 83 százalékos feldolgozottságnál Trump kezdeti bő 600 ezres támogatottsága 354 ezer szavazatra olvadt

- Georgiában is szűkült az olló, 93 százalékos feldolgozottságnál 78 ezer szavazattal vezet Trump

21:34 – Újabb pereket indít a Trump-stáb

Ezúttal Pennsylvaniában állíttatnák meg a szavazatok összeszámlálását. Hasonló perek indultak Michiganban és Wisconsinban is. A kampánycsapat azzal vádolja a demokrata tisztviselőket, hogy csaknem  nyolcméteres távolságra kényszerítették a felügyelőiket, ami tulajdonképpen ellehetetlenítette őket feladatuk elvégzésben.

21:32 – Trumpék kihirdetik győzelmüket Pennsylvaniában

Bill Stepien kampánymenedzser jelentette be, kihirdetik a győzelmüket Pennsylvaniában. Mint mondja, nem érzésre, hanem matematikai alapon teszik mindezt. 

21:29 – Ez egyre súlyosabb

Most Detroitból látni felvételt, ahol nem engedték be a Trump-párti felügyelőket a szavazatok számlálásakor. Sőt konkrétan még az ablakokat is letakarták. 

 

21:13 – Filctollakat osztottak, érvénytelen lett a szavazatuk

Ismételten egy érdekes szabálytalanságra derült fény. Egy arizonai szavazókörnél filctollakat osztogattak a szervezők a papírok kitöltéséhez. Igenám, de az így bevitt voksokat érvénytelennek minősítette a rendszer. 

21:09 – Közellenséggé válik lassan a Fox News

A legtöbb Trump-párti szavazó azt sérelmezi, hogy az Arizonai államot hihetetlenül korán Bidennek ítélte a csatorna. Most érkezett a hír viszont, hogy az ABC a korábbi döntését visszavonta.

 

20:54 – A republikánus szenátor Susan Collins nyert Maine-ben

A demokraták nagyon ki akarták ütni a székéből, ez kellett volna ahhoz ugyanis, hogy át tudják venni a szenátust a Republikánus párttól. Ezzel azonban valószínűleg minden esélyük elszállt erre.

20:40 – A Twitter sportot űz a Trump-bejegyzések elrejtéséből

24 órán belül ez talán a negyedik poszt, amit sikerült cenzúrázniuk az amerikai elnök oldaláról. Trump azt találta írni, hogy gőzerővel dolgoznak azon, hogy a Pennsylvaniában megszerzett 500 ezer szavazatos előnyét eltüntessék. 

 

20:27 – Hazaküldték a republikánus megfigyelőket, majd titokban folytatták a számolást

Erről számolt be David Shafer, korábbi georgiai szenátor a Twitteren. Az eset a georgiai Fulton megyében történt.

 

20:20 – Trump kampánya a demokrata tűzfészekben tart sajtótájékoztatót

A Zero Hedge tudta meg, hogy pont a pennsylvaniai Philadelphiában fog sajtótájékoztatót tartani a Trump-kampány. 

20:16 – Egy sztori a sok közül

John Tieso a Twitteren tette közzé a történetét, mely szerint megpróbálta leellenőrizni, hogy Virginiában valóban regisztrálták-e a szavazatát. Azt a választ kapta, hogy október közepén érkezett a levélszavazata meg. Csak egy gond volt csupán, hogy ő október végén és személyesen szavazott. Hát így.

20:11 – Ennél csak fontosabb kérdések vannak, de...

Hogy létezik, hogy Joe Biden tegnap esti választási beszédére csak és kizárólag Jeep-ek vettek részt. Mármint vadiúj Jeep volt az összes létező autó, ami a képernyőn szerepelt a közvetítés során. 

 

20:06 – Ahogy számítani lehetett rá, Wisconsint Biden nyerte

A CNN ítélte oda az államot Joe Bidennek, szinte teljes feldolgozottságnál Joe Biden előnye 21 ezer szavazat. Igaz, Trump kampánycsapata már most jelezte, újraszámoltatják a szavazatokat az államban.

19:46 – Trump támadásba lendül Michiganban

Bill Stepien, Donald Trump kampánymenedzsere tette közzé, hogy keresetet nyújtanak be a michigani szavazatszámlálással kapcsolatban. Ennek lényeke abban áll, hogy nem biztosították számukra a megfelelő felügyeleti lehetőséget a szavazatok megszámlálásakor. Mint írják, szeretnének biztosra menni, hogy minden törvényesen leadott szavazatot számba vesznek.

 

19:22 – Azért késlekednek, mert a rendszer működik

Tom Wolf pennsylvaniai kormányzó szerint a késlekedések is azt jelzik, hogy az államban működik a rendszer. Eredmények nem biztos, hogy lesznek ma.

19:19 – Wisconsinban szinte biztosan újraszámolják a szavazatokat

Ezt a Trump-kampány jelentette be, bár még nem fejezték be a szavazatok megszámlálását hivatalosan, így ezt nem lehet még kérvényezi. Bill Stepien kampánymenedzser súlyos szabálytalanságok előfordulásával indokolta a döntést.

19:01 – Se Nevadából, se Pennsylvaniából ne várjon senki eredményt ma

Merthogy nem lesz. Majd csak csütörtök reggel. Az egészet azzal magyarázzák, hogy "enyhíteni akarják a nyomást a túlterhelt szavazókörzeteken"...

18:41 – Wisconsin választási igazgatója is tájékoztat

 

18:36 – Úgy tűnik, minden szem Arizonára szegeződik

"ARIZONA – ez az egész választás a TI KEZETEKBEN van. Álljatok fel, és vágjatok vissza! Menjetek BIZTOSRA, hogy minden törvényes szavazatot vegyenek számba!" - szólít fel Charlie Kirk konzervatív influencer.

 

18:24 – Így állunk eredményügyileg

- Michiganban 92 százalékos feldolgozottságnál Biden 42 ezer szavazattal vezet, elúszni látszik az állam

- Pennsylvaniában 472 ezer szavazat Trump előnye 80 százalékos feldolgozottságnál

- Georgiában 93 százalékos feldolgozottságnál járunk, 87 ezres Trump vezetéssel

A többi államban nem változtak még az adatok a korábbiakhoz képest.

18:21 – Georgiában még 200 ezer szavazat van hátra

Brad Raffensperger államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, minden jogszerűen leadott voksot számba vesznek. 

 

18:17 – Emlékeztetnek a pennsylvaniai főügyész korábbi mondatára

Josh Shapiro még október végén (!) találta azt mondani jóval a választásokat megelőzően, hogy "ha az összes szavazatot összeszámolják Pennsylvaniában, akkor Trump veszíteni fog." Vajon, honnan tudta volna, hogy a szavazatok milyen eredményt hoznak majd pár nap múlva?

 

18:14 – Már megint Arizonával van a gond

Valamiért az Edison Research adatszolgáltatása egy ideig azt mutatta, mintha már 95 százalék fölött lenne a feldolgozottság az államban. Ezzel végképp esélytelen lett volna, hogy a republikánusok megfordítsák az állást. Később kiderült, hogy bakiról van szó, a valódi feldolgozottság csak 86 százalék. Mindjárt más.

 

18:06 – Trump kampánymenedzsere szerint viszik Arizonát is

Donald Trump kampánymenedzsere, Bill Stepien a fox Newsnak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte Arizonát és Pennsylvaniát is nyerik. Meg persze Georgiát, Michigant és Észak-Karolinát. 

17:59 – Trump nem érti, miért csak Biden szavazatok vannak

Talán ezt a Twitter-üzenetét már hajlandó fennhagyni a techuniverzum ura. 

 

17:52 – 100 ezer szavazatot számolnak még

A lentebbi videóban Jocelyn Benson államtitkár azt jelentette be, hogy optimista azt illetően, hogy még a nap vége előtt elérik a nem hivatalos, de teljes végeredményt. Becslései szerint még körülbelül 100 ezer szavazat lehet hátra, Biden előnye jelenleg 32 ezer szavazat, ami behozhatatlannak tűnik. 

17:41 – Hamarosan tájékoztatást ad a michigani államtitkár

Ezt élőben itt lehet követni: 

17:18 – Véget ért a könnyű kereszténység kora

Cikkajánló: a The Blaze portál népszerű konzervatív politikai kommentátora és műsorvezetője, Glenn Beck egy választási műsorban kijelentette, véleménye szerint a keresztényeknek fel kell készülniük arra, hogy kemény időszak elé néznek, akármelyik jelölt is nyer majd.

16:55 – Biden beszédet intéz az amerikai néphez

Vajon mit jelent be?

16:41 – Csiribú csiribá - volt Trump előny, nincs Trump előny

Tudják, hogyan kell pár pillanat alatt ledolgozni 138 ezer szavazatnyi hátrányt? 

Én sem, de valaki biztos nagyon tudja. Ha esetleg ön tudja, árulja már el az amerikai elnöknek is, mert ő is kíváncsi lenne rá. 

Forrás: Twitter/Matt Mackowiak
Forrás: Twitter/Matt Mackowiak

16:31 – Trump ismét üzent

"Hogy létezik, hogy minden alkalommal, amikor levélszavazatokat számolnak, akkor ilyen elsöprő az arány?" - teszi fel a kérdést az elnök.

 

16:20 – Gorka Sebestyén szerint konspiráció zajlik

 

16:12 – Arizona nincs még lejátszva

Charlie Kirk konzervatív influencer szerint.

 

16:09 – Hogyhogy csak demokrata városokban akadozott a szavazatok összeszámolása? 

Teszi fel a kérdést az egyik legnépszerűbb és legismertebb konzervatív influencer, Charlie Kirk. Azt fejtegeti, hogy miért pont Philadelphia, Milwaukee és Detroit az a város, ahol ennyit szenvedtek a szavazatok összeszámolásával.

 

 

16:05 – NAGYON FURCSA!

Trump első Twittere reggel. Az elnök természetesen arról írt, hogy míg este egyértelmű fölénnyel vezetett egy sor demokraták által vezetett államban, megyében, szépen egyesével "varázslatosan" meglepetés szavazatokkal elkezdett eltűnni mindenütt az előny. Trump szerint ez NAGYON FURCSA.

 

15:59 – Videó: így számolják a szavazatokat Michiganban

 

15:44 – Michiganban és Pennsylvaniában számolnak

Előbbiben 18 ezerre dagadt Biden előnye 94 százalékos feldolgozottságnál, utóbbiban Trump kezdeti közel 700 ezres előnye most 471 ezerre csökkent. És még csak 64 százalékos a feldolgozottság.

15:37 - Gorka Sebestyén nem kertel, ügyészek kellenek ide

A volt elnöki tanácsadó azt mondja, hagyjuk figyelmen kívül a szakértőket, az ábrákat és térképeket. Ide Trump ügyvédjei és egy kőkemény Republikánus párt kell.

 

15:29 – Nagyon sokan furcsállják, hogy mi történik Michiganban

Ez már a második állam, ahol teljesen váratlanul, egyszercsak egy jókora adag Bidenre adott szavazat esik a kosárba, megfordítva az állást. Csak, hogy egy ábrán szemléltessem, mennyire furcsa, ha egy több tízezres előny váratlanul eltűnik:

 

15:14 – A világ leghatalmasabb nemzete nem képes gyorsabban szavazatokat számolni

Ez hogy létezik? - teszi fel a kérdést teljes joggal Piers Morgan népszerű brit műsorvezető.

 

15:10 – Michiganben is átvette Biden a vezetést

A feldolgozottság most 89 százalékon áll, a demokrata jelölt viszont már 7 ezer (!) szavazattal vezet. Itt 16 elektor a tét.

 

15:05 – Izgalmas lesz a mai nap

Ha minden jól megy, a mai napon megtudjuk Wisconsin, Michigan, Georgia és Arizona államok végeredményeit is. Pennsylvania péntekre csúszhat, míg Nevada és Alaszka könnyen jövő hétre halaszthatja a végleges eredmények bejelentését. Észak-Karolina esetében ez a határidő – kapaszkodjanak meg – jövő hét csütörtök.

Forrás: BBC
Forrás: BBC

15:02 - Közben nem csak az elnökről szavaztak

Louisana államban például arról döntöttek, hogy a magzatok elvetése nem lehet alkotmányban rögzített jog, míg Oregon pedig a kemény drogok büntethetőségének feloldásáról döntött.

14:54 – David Rubin közben a Fox Newson is elmondja a bökkenőket

David Rubin műsorvezető azt tartja a legnagyobb gondnak, hogy nincs egy olyan nagyhatású és megbízható médiája a republikánus oldalnak, ami alaposan utánajárna ezeknek a visszaéléseknek. Utalt itt például arra, hogy Pennsylvaniában, ami az egyik csatatér állam, a főügyész pár napja kijelentette, hogy az államban márpedig Joe Biden fog nyerni.

14:51 – Sokan megmagyarázhatatlannak tartják, hogy Biden hirtelen mindenhol felzárkózott

David Rubin népszerű konzervatív műsorvezető a Twitteren tette fel a kérdést, hogy miként lehetséges, hogy reggelre hirtelen mindenhol, ahol szüksége volt Bidennek a felzárkózásra, ott varázslatos módon sikerült neki. Egy követője ezt a beszédes ábrát kommentelte a bejegyzése alá: 

 

14:42 – Arizonáról nagy vita volt az éjjel

Trump kampánycsapata komolyan támadta a Fox Newst, amiért Bidennek ítélte az államot, holott szerintük még megfordítható az állás. Itt 82 százalékos a feldolgozottság, Biden előnye a kezdeti közel 190 ezerről mostanra 100 ezer szavazat alá olvadt egyes mérések szerint. 

14:37 - Mindeközben rekord részvétel

Már most megdőlt a 120 éves részvételi rekord és hol van még a vége. 

 

14:32 – Georgia államban ismét elindul a szavazás

A számlálás itt 92 százalékos feldolgozottságnál állt le 104 ezer szavazatos Trump előnynél. Sajtóhírek szerint hamarosan ismét folynak az eredmények Georgiából, ám itt is szoros küzdelem várható, mert hagyományosan demokrata többségű megyékből várnak még megszámolásra szavazatok.

14:27 – Akár döntetlen is lehet az állás

A New York Times egy látványos ábrán szedte össze, hogy melyik jelölt, hogyan juthat el a győzelmet jelentő 270 elektorig. Íme: 

 

14:21 – Michiganban elolvadt Trump előnye

86 százalékos feldolgozottságnál, Michiganban Trump mindössze fél százalékkal, azaz kevesebb mint 28 ezer szavazattal vezet. 

14:09 – Nevada lehet a mérleg nyelve

Mármint tényleg. Nevadában a feldolgozottság 86 százalékos a feldolgozottság, Biden előnye 7650 szavazat. A két jelölt közötti olló folyamatosan szűkült a további szavazatok megszámolásával, viszont további szavazatokat csak holnaptól fognak számolni. Itt 6 elektor forog kockán.

13:59 – Wisconsinban Bidennél az előny

Mintegy 21 ezer szavazattal. A feldolgozottság 97 százalék, nehezen behozható. Akik optimisták, azok abban reménykednek, hogy a még meg nem számolt szavazatok főként olyan megyékből érkeznek, ahol Trump vezet magabiztosan. Itt 10 elektor forog kockán.

 

13:44 – Egész Amerika figyel

Tulajdonképpen mindenki a számokat lesi, hogyan alakulnak. Könnyen lehet, hogy még hosszú napok, akár hetek kérdése, mire eljutunk a mérleg nyelvét jelentő eredményig. 

13:24 – Képbehozó: ez történt eddig

Donald Trump tulajdonképpen minden előrejelzésre rácáfolva számos csatatér államot megnyert a választás napján olyan kiélezett helyzetet teremtve, amelyben minden esélye megvan a győzelemre. Igaz, a vereségre is. 

Habár amerikai idő szerint szerda hajnalban győztesnek hirdette ki magát, a szavazatok számlálása még hozhat fordulatot. Összesen nyolc államra kell most figyelni: ez Nevada, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Észak-Karolina és Georgia, valamint Alaszka. A pontos eredményekről folyamatosan beszámolunk. Trumpnak 57, Bidennek 43 elektorra van még szüksége a győzelemhez.

13:00 – Újraindul választásfigyelő tudósításunk

Példátlanul kiélezett küzdelembe torkollt a választás másnapja, elindult az elektori matek, ahol szó szerint minden billegő állam minden megyéjének minden szavazata számít. Korábbi tudósításunkat itt éri el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!