Szerda reggel: iszonyú szoros küzdelem a hátralevő államokban, fordul a kocka?
Cikkünk folyamatosan frissül
Szerda reggel: iszonyú szoros küzdelem a hátralevő államokban, fordul a kocka?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Trump már bejelentette a győzelmét, felsorolva a még nem eldöntött államokban szerzett szinte behozhatatlan előnyét. Mint mondja, szerinte megpróbálják majd elcsalni a választást, ám ezt nem fogja hagyni. Az eredmények azonban izgalmasabbak, mint bármikor az este során.

13:00 - Elindult új élő közvetítésünk

Ez a hírfolyamunk itt most megszakad, de nyomban folytatódik is ezen a linken.

12:00 – Ez az élő közvetítés most itt véget ér

Hamarosan újabbat indítunk, ha ismét felpörögnek az események az Egyesült Államokban. Köszönjük a figyelmet!

11:25 – Nevadában sok szavazatot összeszámoltak

De hátra vannak még: azok a levélszavazatok, amik a választás napján érkeztek; azok a levélszavazatok, amik a következő héten érkeznek be; és az előzetes levélszavazatok. Mindenkinek küldtek szavazólapot, nyilván nem mindenki fog szavazni. 

11:19 – Wisconsinban csak 1 százalék alatti különbségnél számolnak újra

Az állam szabályozása szerint csak akkor kérhet egy jelölt újraszámolás, hogyha 1 százalékon belül van a végeredmény. Ekkor is kérvényezni kell, nem automatikus. 

11:06 – Bréking: Nevadában egyre csökken Biden előnye

Egy százalék különbség sincs a két jelölt között Nevadában. Ez 10 ezer szavazatnál szűkebb különbséget jelent. Még Piers Morgan brit műsorvezető is 50-50-re teszi a végső befutó személyét. 

 

10:53 – A billegő államok közül most 3-ban vezet Biden

Négyben pedig Trump. Nevada, Arizona és Wisconsin most a demokrata jelölt felé hajlik, míg Georgia, Észak-Karolina, Pennsylvania és Michigan őrzi a Trump-előnyt.

10:30 – Nemzetközi sajtóvisszhang: így reagáltak a nagy orgánumok

The Washington Post (US): Megosztott Nemzet

The New York Times (US): Magas részvétel, felfokozott bizonytalanság

The Los Angeles Times (US): Most kezdődik a várakozás. Órákról vagy napokról van-e szó? Ezt sem lehet tudni. 

The Wall Street Journal (US): Szoros a verseny Trump és Biden között, kulcsállamokban még mindig számolnak 

The Times (UK): Trump korai győzelmei megakadályozzák, hogy Biden besétálhasson a Fehér Házba 

La Repubblica (IT): Új csata a Közép-Nyugaton. Most várják, hogy kiértékeljék a postán érkező szavazatokat, ami három napig is eltarthat. 

Berliner Zeitung (DE): Amerika választott

Der Spiegel (DE): Trump a választások győzelmét állítja - bár még nincs biztos eredmény

10:04 – Ennyi szavazat van körülbelül hátra

 

9:51 – Ha Arizonát Bidennek ítélték, simán megtehették volna ezt fordítva is a többi állammal is

Miközben Arizona esetében még van reális esély arra, hogy esetleg Trump megfordítsa az állást, jóval egyértelműbb állásnál a többi államot mégis billegőnek hagyták az elemzők, médiumok. A kettős mérce tapintható, érdekes módon a New York Times ilyen közegben a legkorrektebb, aki még nem színezte be Arizona államot éppen ilyen megfontolásból.

9:39 – Senki nem érti, miért álltak meg a szavazatszámolással

Igazából nincs különösebb oka, hogy mind Wisconsinban, mind Pennsylvaniában, mind Michiganban abbahagyták a szavazatok számolását, holott a jelenlegi becslések szerint viszonylag rövid idő alatt ki tudna derülni minden kétséget kizárólag, hogy Trump valóban megnyerte a választást.

 

09:24 – Most győzött vagy nem győzött?

 A választás Trump tetemes előnye ellenére még mindig nem lefutott

Még mindig több millió törvényesen leadott szavazatot nem számoltak össze, ezek elméletben akár meg is fordíthatják a választás jelenlegi állásását és Joe Biden javára billenthetik a mérleg nyelvét. Igaz erre váratlan fordulatnak kellene beállnia a szavazatok eloszlását illetően. 

08:41 – Mindenki le van döbbenve Trump beszédén

Még Trump elkötelezett támogatói is. Igaz, ők azért, hogy az elnök ennyire bátran ki merte jelenteni a győzelmét. A sajtó munkatársai sokkal inkább meg vannak döbbenve azon, hogy a közel sem végleges eredmények ellenére Trump csalást kiáltott, és már most lezárná a választás eredményének megállapítását és ez ügyben egészen a Legfelsőbb Bíróságig is kész elmenni.

 

08:22 – Trump szépen bejelentette minden eldöntetlen államban a győzelmét

Donald Trump a Fehér Házban tartott beszédében megköszönte az amerikai választópolgárok, a felesége és családja, valamint az alelnök támogatását. "Fenomenálisak az eredmények, ünnepeljünk" - fogalmazott az elnök. Trump szerint ez rekorderedmény, nem csak győztek Floridában, hanem magabiztosan nyerték az államot. 

Trump felsorolta azokat az államokat is, ahol szerinte behozhatatlan előnyre tett szert, Georgiát és Észak-Karolinát. De megjegyezte azt is, hogy Arizonában is sok lehetőség nyitott még, és bármi megtörténhet. Kiemelte a jelenlegi állás ellenére a Pennsylvaniában szerzett előnyét, ami jelenleg 690 ezer szavazat. "Még csak nem is szoros" - fogalmazott. "Megnéztem a michigani számokat, azt mondtam: wow" - ment tovább Trump. 

Trump szerint tudták a demokraták, hogy nem fognak tudni nyerni, ezért próbálják meg bíróságra vinni a választás ügyét. 

08:17 – El akarják hallgattatni az elnököt

Trump kampánycsapata már reagált is a Twitter cenzúrára, amivel eltüntették az elnök csalást vizionáló bejegyzését. Ebben azt írta Trump, hogy megpróbálják elcsalni a választást, ha a zárás után is elfogadnak szavazatokat. A Twitter előbb megjelölte, majd eltüntette a posztot. 

A kampánycsapat közleménye szerint a "Szilícium-völgy tovább folytatja cenzori küldetését és megpróbálja elhallgattatni az Egyesült Államok elnökét."

08:15 – Trump hamarosan beszédet mond

Szóba kerülhet a Twitter által eltüntetett csalásról szóló üzenet, ahogyan Arizona lehetséges megfordítása is. Hamarosan kiderül.

07:51 – A rozsdaövezet eddig Trump felé billen

Kayleigh McEnany elnöki szóvivő tette közzé a legfrissebb állást: 

 

07:37 - Most kapcsolódott be és nézne egy élő adást? 

Miután rengeteg republikánus szavazó csalódott a Fox Newsban, itt van helyette a Newsmax élő adása: 

 

07:21 – Melyik államok kérdésesek még? 

- Arizonát ugyan már Bidennek ítélték, 79 százalékos feldolgozottságnál mindössze 160 ezer szavazattal vezet a demokrata jelölt. A Trump-stáb meg van győződve arról, hogy megfordítható ez az eredmény.

- Georgia 86 százalékos feldolgozottsággal áll, Trumpék nagyon várják már, hogy eldőljön az állam sorsa. Ez 16 elektor sorsát döntené el. Jelenleg a republikánus jelölt 250 ezer szavazattal vezet. 

- Észak-Karolina nagyon szoros küzdelem, de a feldolgozottság is magas, 95 százalék. Trump előnye itt 77 ezer szavazat. 

- Wisconsinban 75 százalékos a feldolgozottság, Trump előnye 114 ezer szavazat.

- Michiganban nagyobb az olló, igaz - ott a feldolgozottság is csak 60 százalék. Trump előnye 286 ezer szavazat. 

- Szintén a mérleg nyelve lehet Pennsylvania, itt 66 százalékát számolták meg a szavazatoknak, itt 691 ezer szavazat Trump előnye. 

- Ha pedig ennyire szoros az eredmény, vegyük ide Alaszkát is. Ott még csak 23 százalék a feldolgozottság, mivel csak nemrég zártak a szavazóhelységek. Ott is Trump vezet.

07:16 – Biden: Ne adjátok fel! 

Joe Biden a Twitteren közzétett üzenetében azt írja, nem szabad elveszíteni a hitet, "meg fogják ezt nyerni."

 

07:13 – Az "Osztag" ott lesz a Képviselőházban

A Trump által csak Squad-nak (osztag) hívott négy demokrata képviselő mindegyike ismét bejutott a Képviselőházba. Ilhan Omar Minnesotában, Alexandria Ocasio-Cortez New Yorkban, Rashida Tlaib Michiganben, Ayanna Pressley Massachusettsben tudott győzni. 

07:10 – Hogyan állunk most az elektorokkal? 

Ahhoz, hogy valamelyik jelölt megnyerje a választást, legalább 270 elektort kell összegyűjtenie. A Fox News jelenlegi elemzése alapján Bidennek most 237 elektora van, míg Trumpnak 213. Mindeközben a fennmaradó, még nem eldöntött államok szinte mindegyikében a republikánus elnökjelölt vezet. Bár ez a későbbi szavazatok beérkezésével még megváltozhat.

07:08 – Kanye már rá is fordult 2024-re

Még azt sem tudjuk pontosan, hogy a rapper Kanye West hogyan szerepelt az elnökválasztáson, a popsztár már rá is fordult a 2024-es választásokra. 

 

07:04 – Még mindig Arizonán megy a vita

Most Arizona republikánus kormányzója, Doug Ducey írta ki Twitter oldalára, hogy "ne olyan gyorsan" az eredményhirdetéssel. Mint írja, a választás napi szavazatokat még nem számolták teljesen össze. 

 

06:54 – Bidennek Wisconsint és Michigant kell nyernie

Ha győzni akar. Ez esetben nem kellene feltétlenül győznie Pennsylvaniában ahhoz, hogy összegyűjtse a 270 szükséges elektort. Jelenlegi állás szerint előbbiben 120 ezer, utóbbiban 280 ezer szavazattal vezet Trump.

 

Nem véletlenül tervezi az elnök bejelenteni a "NAGY győzelmét". 

 

6:45 – Trump üzent: "megpróbálják ellopni a választást"

Az amerikai elnök szokatlanul erős Twitter-üzenettel törte meg a csendet. Szerinte nagyot nyertek, de megpróbálják ellopni a választást. Mint mondja, a szavazókörök lezárta után nem szabadna elfogadni szavazatokat. Az eredmények tudatában ez teljesen jogos igénynek tűnik. 

 

Frissítés - mire kiraktam a posztot, a Twitter már meg is billogozta. 

06:40 - Biden nagyon optimista

Beszédet mondott Joe Biden, amelyben kifejezte köszönetét az arizonai győzelemért, meg van bizonyosodva róla, hogy jó eredmények születtek. "Minden egyes szavazat számít" - fogalmazott. Hozzátette, nagyon jó érzései vannak Michigannel és Wisconsinnal kapcsolatban.

6:30 - Egész éjjel követtük az eseményeket

Korábbi percről-percre közvetítésünket itt érik el

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!