Hamarosan bejelenthetik Biden győzelmét, Trump szerint viszont nincs még vége a küzdelemnek
Amerika (még mindig) választ
Hamarosan bejelenthetik Biden győzelmét, Trump szerint viszont nincs még vége a küzdelemnek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A már negyedik napja tartó amerikai választási káosznak még közel sincs vége, bár a jelenlegi eredmények alapján úgy tűnik, hogy Joe Biden lesz a választások győztese. Az újraszámlálások és jogi procedúrák miatt azonban még hetekig húzódhat a színfalak mögött az elnöki székért folyó harc.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

00:30 – Ez a közvetítés itt most megszakad, a holnapi napon érkezünk friss hírekkel

Amire hajnalban számítani lehet, aki esetleg szeretne éjszakázni. 

- körülbelül hajnali 2 órakor beszédet mond Joe Biden: lehetséges, hogy az addigra beérkező adatok alapján bejelenti a győzelmét, ám ettől óva intette Donald Trump a legutóbbi Twitter-bejegyzésében

- Nevadában csak hétvégén lesznek végleges adatok (elvileg), de már hajnali 1-kor érkezhetnek további eredmények

- Georgiában itteni idő szerint 11 körülig érkeztek be a katonák szavazatai, azokat még csak most kezdték el megszámolni

- Észak-Karolinában senki ne reménykedjen, konkrétan 12-éig még várják a beérkező levélszavazatokat, és összesítik az előzetesen leadott szavazatokat, de ott mindenki biztosra veszi Trump győzelmét

- Arizona szavazatainak az összeszámolása is eltart még pár napig, csaknem 250 ezer szavazat vár megszámlálásra, ez a hétvégére csúszik. Mindesetre hajnali 3 körül elvileg lesznek további adatok

- Pennsylvaniából van egy olyan ígéret, mely szerint péntek éjfélig végeznek a szavazatokkal, ami itt szombat reggelt jelent

00:09 – A Project Veritas megint előrukkolt egy leleplezéssel

James O'Keefe egyszemélyben irányított underground újságírói cége sorra hozza a bombasztikus sztorikat a választási kampányban. Már korábban is több szavazatvásárlásról, választási csalásról szóló leleplező anyagot tett közzé. A mainstream média megpróbálja hitelteleníteni az anyagait, ám a rejtett kamerás felvételeket nem egyszer hatósági eljárás követ. A legutóbbi leleplezésben a levélszavazatok visszadátumozásáról vallott egy USPS munkatárs. 

 

23:55 – Trump előre figyelmeztet

Joe Biden nehogy kihirdesse a győzelmét, mert ő legalább ugyanannyira megtehetné ezt (meg is tette - szerk.) Jogi eljárások vannak még folyamatban - írta az oldalára az amerikai elnök. 

 

23:46 – Alexandria Ocasio-Cortezből előbújt a mini-Marx

Felháborodtak a republikánusok a demokrata szélsőbaloldali képviselő legutóbbi Twitter-bejegyzésén (amit nyílván nem tilt a techóriás). Ebben a következőket írja: "Rögzíti valaki ezeket a Trump-talpnyalókat, arra az esetre, ha a jövőben megpróbálnák eltussolni, vagy cáfolni a bűnrészességüket? Már most látom, hogy mennyi Twitter üzenet, írás és fotó kerül majd törlésre a jövőben." Érkezett is rá válasz, konkrétan az egyik követője külön oldalt hozott létre az "elszámoltatásra", amelyben a Trump-adminisztráció összes munkatársát rögzítik. A botrányra reagálva a demokrata képviselő így válaszolt: "Vicc. Az egyéni felelősség pártja problémázik azon, hogy felelősségre lesznek vonva az elmúlt négy évért."

 

23:30 – Georgiában egyszercsak megduplázódott Biden előnye

Ez most 4235 szavazatot jelent. 

23:23 – Hűha, csak Nevadában 3000 csalásesetről tud a Repubikánus Párt helyi szervezete

Sean Hannity, a Fox News talán legismertebb műsorvezetője tette közzé a hírt: 

 

23:14 – Azt hittük, hamar eldől Pennsylvania, de nem

Joggal hihette mindenki azt, hogy Pennsylvaniát hamar odaítélik Joe Bidennek, és akkor ki is hirdetik majd a demokrata jelöltet győztesként, ahogyan ezt a politikai elemzőcég, a Decision Desk is tette már órákkal ezelőtt. Mégsem követte őket egy nagy csatorna sem. Ennek az okát az MSNBC adatelemzője magyarázta el a legérthetőbben. 

Az államban Joe Biden 14,716 szavazattal vezet. Igenám, de Steve Kornacki szerint még mindig 200 ezer szavazat vár megszámolásra, aminek csak a fele levélszavazat, a másik fele előzetesen személyesen leadott szavazat. Előbbiben valóban a Biden-pártiak vannak többségben, de utóbbiban nem. Az elemző szerint könnyen lehet, hogy Trump jobban fog állni a hátralevő szavazatok megszámlálásakor. 

Ezt vitatja Nate Silver, az 538.com vezető elemzője, aki tulajdonképpen már napközben azon az állásponton volt, hogy ez az állam is eldőlt, ahogyan az egész elnökválasztás is, mert a hátralevő szavazatok zöme Biden-többségű megyékből érkezik.

23:05 – Ezen az oldalon az összes csalással kapcsolatos felvételt, információt megnézheti

Ide kattintva a filctoll-gate-től kezdve, a postások rejtett kamerás visszadátumozgatásán át a választási megfigyelők kizárásáig bezárólag böngészhet a csalással kapcsolatos hírek között. Szép válogatás.

22:55 – Most minden korábbinál nagyobb szükség van szólás szabadságára

A Hetek ennek a zászlóshajója. A világ ugyan változik, de az érték állandó. Most előfizetésével nyerhet is. 

 

22:46 – Ismét szárnyra kapott Biden választási csalásos videója

Már október közepén is körbejárta az internetet több tízmilliós megtekintést generálva, de a választási káoszt követően ismét elterjedt Joe Bidennek azon felszólalása, amelyben a választási csalásokról beszél. Ebben szó szerint azt mondja, hogy "az Obama adminisztrációval alkották meg a történelem legkiterjedtebb és legátfogóbb VÁLASZTÁSI CSALÁS szervezetet". A megjegyzés persze ki van ragadva a kontextusból, Biden az október 24-ei podcast adásában arról beszélt, hogy Obamával milyen sokat dolgoztak azon, hogy harcoljanak a választási csalások ellen. Vagy így, vagy úgy - elszólással együtt más felhangja van most a videónak: 

22:32 – Folyamatosan csepegnek be az eredmények, így állunk most

Forrás: Fox News
Forrás: Fox News

22:16 – Ki gondolta volna?

Négy napnyi választási káosz után Arizonában bejelentették, hogy bizony a hétvégébe csúszik a szavazatok összeszámolása, amelyből még mindig 250-270 ezer van hátra. Itt Biden vezet 39,769 szavazattal, előnye folyamatosan apad.

22:00 – Georgiában fixen újraszámolják a szavazatokat

A georgiai választást lebonyolító vezetők sajtótájékoztatót tartottak, ezen elmondták - újraszámlálás jön a szoros állás miatt. Csalást nem tapasztaltak, de az újraszámlálásnál maximálisan biztosítani fogják a transzparenciát - ígérték. 

21:53 – Michiganben 6000 Trump-szavazat landolt Bidennél, "szoftverhiba" miatt

Negyvenhét másik megye is ugyanazt a szoftvert használta. Ilyenkor mi van?

 

21:44 – Biden teljesítménye ellentmondásos

Több konzervatív véleményvezér próbál logikát találni abban, hogy Joe Biden a csatatér államokban szokatlanul jól, míg máshol inkább alulteljesített. A billegő államokban például túlszárnyalta a demokrata szenátorok teljesítményét, míg más államokban, mint Virginia és New Hampshire, pont ellenkezőleg teljesített. A nagyobb városokban rengeteg helyen alulmúlta Hillary Clintont és Barack Obamát, de nem úgy Michiganban, Georgiában, Pennsylvaniában és Wisconsinban, ahol váratlanul ledolgozta Trumppal szembeni tetemes hátrányát. 

De ugyanúgy beszélhetnénk a képviselőházi helyekről is, amelyek államokon belül is még kisebb régiókra osztva képezik le az általános választói hangulatot. A Republikánus Párt rendkívüli sikert aratott, szokatlanul sok helyet elhódított a demokratáktól. Lehet ezekre magyarázat, de nem alaptalan a gyanú a republikánusok részéről.

 

21:30 - Arizonában csökkent Biden előnye

Biden eddig 43,460 szavazattal vezetett Trump előtt, most már csak 40,954 szavazattal. Még körülbelül 185 ezer szavazat vár megszámlálásra.

21:00 - Republikánusok: a későn érkező szavazatokat ne számolják meg Pennsylvaniában

Amennyiben Biden nyer kulcsfontosságú államban, vége a játszmának. A pennsylvaniai republikánusok arra kérték a Legfelsőbb Bíróságot, adjon ki sürgősségi rendeletet, hogy biztosítsa: semmilyen későn érkező levélszavazatot nem számolnak bele az eredménybe. 

Mindeközben a szavazókörön kívül idejekorán örömtáncot járnak Biden támogatói.

20:30 - Trump vezet Észak-Karolinában

76,701 szavazattal van Biden előtt 95 százalékos feldolgozottságnál.

Az elnök stábjának legutóbbi közleményében kijelentették, minden jogi lehetőséggel élni fog a szavazás tisztázása érdekében, illetve Trump azt is leszögezte:

“Sosem adom fel a küzdelmet önökért és nemzetünkért.”

 

20:00 - CNN információ: vezető fehér házi tisztviselők elkezdtek kihátrálni Trump mögül

Jim Acosta, a CNN sztárriportere szerint fehér házi források állítják, hogy több vezető tisztviselő kezdett el eltávolodni az elnöktől, pozíciójának megőrzése érdekében, mivel Biden előnye arra utal, hogy Trump el fogja veszteni a választásokat. Egy névtelenségbe burkolózó tanácsadó állítólag kijelentette: "vége van", illetve aggodalmát fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogyan fogadja majd az elnök az eredményeket.

19:30 - Így állnak az államok jelenleg

Georgia (99% feldolgozottság): Biden 1,561 szavazattal vezet Trumppal szemben

Pennsylvania (96% feldolgozottság): Biden 12,390 szavazattal vezet Trumppal szemben

Nevada (92% feldolgozottság): Biden 20,352 szavazattal vezet Trumppal szemben

Arizona (93% feldolgozottság): Biden 43,779 szavazattal vezet Trumppal szemben

Georgiában már biztosan újraszámolás lesz, Trump sorra gyűjti a választási csalásokat és perek sorozatát tervezi indítani az ügyben, Biden és stábja pedig biztosra veszi a győzelmet, és ezt lehet, hogy éjfélkor mondott beszédében be is jelenti.

A Pennsylvaniai eredmény eldöntheti a versenyt Biden javára, hisz neki elég ebben az egy államban nyernie ahhoz, hogy meglegyen az elnökséghez szükséges 270 elektora. Philadelphia polgármestere még a végeredmény előtt kijelentette, hogy a demokrata jelölt fog győzni, és jó lenne, ha Trump férfiasan bevallaná vereségét (még a szavazatszámlálás vége előtt).

Korábbi tudósításunkat itt érheti el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!