Régi recept: találja ki, a demokraták szerint ki áll a Biden-botrány kirobbantása mögött?
"Orosz hírszerzési akció"
Régi recept: találja ki, a demokraták szerint ki áll a Biden-botrány kirobbantása mögött?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 10. 20.
Miközben a nagy techcégek és a mainstream média zöme igyekszik a szőnyeg alá söpörni azt az óriási csontvázat, ami most éppen Joe Biden demokrata elnökjelöltre dőlt, a hírszerzés egykori alkalmazottai közül mintegy 50-en azonosították az ősi ellenséget: az orosz hekkereket. 

A Politico cikke szerint az egykori titkosszolgálati alkalmazottak orosz ügynököket sejtenek Joe Biden fiának, Hunter Bidennek a kínos korrupciós ügyekre rávilágító e-mailjeinek nyilvánosságra hozatala mögött. Az általuk közzétett és aláírt nyílt levél szerint bizonyítékuk erre az állításra ugyan nincs, de "erős a gyanú, hogy az orosz kormánynak komoly szerepe van ebben az ügyben." Osztja ezt a véleményt a demokrata többségű Képviselőház számos delegáltja is, köztük a demokrata párti elnök, Adam Schiff is. 

"Ha igazunk van, akkor Oroszország megpróbál beavatkozni az amerikai választások kimenetelébe"

- hangzik el a végkövetkeztetés, ami szinte szóról szóra megegyezik a négy évvel ezelőtti, azóta már milliószor cáfolt vádakkal. 

"Hunter Biden laptopja nem egy orosz kampány része"

A Joe Biden demokrata párti elnökjelölt fiáról, Hunter Bidenről nyilvánosságra került információk nem orosz dezinformációs kampány részei - jelentette ki John Ratcliffe, az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a Fox televíziónak adott interjújában hétfőn.

A műsorvezető közvetlen kérdésére, hogy vajon megalapozottak-e a képviselőház hírszerzési bizottsága demokrata párti elnöke, Adam Schiff állítása, miszerint a Hunter Bidenről az elmúlt napokban nyilvánosságra került információk hátterében orosz kampány lehet, Ratcliffe leszögezte: az amerikai hírszerzésnek nincsenek ezt alátámasztó információi.

"Hadd legyek világos! A hírszerzési közösség nem hiszi ezt, mert nincsenek olyan hírszerzési információk, amelyek mindezt alátámasztanák. Mi nem osztottunk meg olyan jellegű hírszerzési információkat Schiff képviselővel vagy a kongresszus más tagjaival, amelyek szerint Hunter Biden laptopja bármilyen orosz kampány része lenne. Ez egyszerűen nem igaz"

- fogalmazott a hírszerzés csúcsigazgatója. Majd leszögezte: kinevezésekor "éppen annak akartam véget vetni, hogy a hírszerző közösséget bármilyen politikai narratíva érdekében használják fel".

Biden menekül a botrány elől

A New York Post című lap a múlt héten csütörtökön hozott nyilvánosságra Hunter Biden laptopjáról származó elektronikus leveleket, amelyekből kitűnt: Hunter Biden évekkel korábban - amikor a Burisma ukrán energetikai cég igazgatótanácsi tagja volt - összehozta az apját, Joe Bident, aki akkor Barack Obama kormányzatának alelnöke volt, a Burisma egyik vezetőjével.

Az illető e-mailben mondott köszönetet a Washingtonban létrehozott találkozó megszervezéséért. Joe Biden mindig tagadta, hogy megvitatta volna a fiával az ukrajnai üzleti ügyeit.

A New York Post ezt követően olyan e-maileket is nyilvánosságra hozott, amelyek Hunter Biden kínai üzleti ügyeit taglalják. A lap állítása szerint az e-maileket a laphoz egy számítógép-javító juttatta el, akinél Hunter Biden a laptopját javíttatta.

Demokrata párti politikusok, köztük Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, úgy vélekedtek, hogy a laptopról nyilvánosságra került információk a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden lejáratására irányuló orosz dezinformációs kampány részei. Maga Joe Biden "rágalomnak" minősítette az információkat.

(MTI/Hetek/Politico)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!