Pogrom-hangulat Oroszországban: zsidókra vadászó tömeg lepte el a mahacskalai repteret - felvételek
A Tel-Avivból érkező járat utasait menteni kellett
Pogrom-hangulat Oroszországban: zsidókra vadászó tömeg lepte el a mahacskalai repteret - felvételek

Forrás: X/Visegrad 24

2023. 10. 29.
Egészen durva pogrom-közeli helyzet alakult ki az Orosz Föderációhoz tartozó Dagesztán székvárosában, Mahacskalában. A helyi muszlimok szó szerint vadásznak a zsidókra és izraeli állampolgárokra. 

Sajtóhírek szerint a Hamasz-párti tüntető tömeg ellepte a város nemzetközi repülőterét, ahol a vasárnap esti Tel-Aviv-Mahacskala járat zsidó utasait próbálták meg "levadászni". A több száz helyi muszlim az "izraeli menekülteket" kereste, róluk több videó is felkerült a közösségi oldalakra. 

 

A Meduza tájékoztatása szerint még a repülőtér környékén is pogromhoz közeli állapotok uralkodnak, a felbőszült palesztin-párti tömeg megállítja az autókat, hogy a papírokat ellenőrizve kiderítsék, van-e köztük izraeli állampolgár. 

 

A helyzet annyira súlyos, hogy a repülőteret le kellett zárni, és a járatokat át kellett irányítani. Az orosz hatóságok nyomozásba kezdtek és ígéretet tettek arra, hogy mindenkit felelősségre fognak vonni a résztvevők közül. 

 

Mahacskalában szombaton egyébként Izrael-ellenes tüntetés volt, amelynek résztvevőit a helyi kormányzó szélsőségesnek és Oroszország ellenségeinek nevezett. 

Az érintett járat utasait egyébként nem engedték leszállni a tüntetés miatt, és inkább a rohamrendőrséget riasztották, hogy biztosítani tudják a védelmet. 

 

Az izraeli miniszterelnöki iroda és külügyminisztérium tájékoztatása szerint elvárják az orosz hatóságoktól, hogy tartassák be a törvényeket, és biztosítsák minden izraeli állampolgár és zsidó számára a védelmet, valamint lépjenek fel a zavargások résztvevőivel szemben. 

Az ügyben már aktívan intézkedik Izrael oroszországi nagykövete Alex Ben Zvi is. 

(444/Meduza/Times of Israel)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!