Percről percre: Számos nyugati ország kiállt Izrael mellett, 48 órán belül válaszcsapás indulhat Irán ellen
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: Számos nyugati ország kiállt Izrael mellett, 48 órán belül válaszcsapás indulhat Irán ellen

Forrás: X/Israel Air Force

Egészen elképesztően vizsgázott a légvédelem, a 331 kilőtt iráni drónból és rakétából mindössze 7 csapódott be Izrael területén. Joe Biden a hajnali telefonbeszélgetés során állítólag azt mondta Netanjahunak, hogy nem támogatja a válaszcsapást. Kövesse velünk a háborús helyzet legfrissebb fejleményeit percről percre. 

14:00 Tudósításunkat itt felfüggesztjük, rendkívüli történésekről külön cikkekben számolunk be

13:53 - Az izraeli mentőszolgálat rendkívüli véradást szervez

Peszach előtt és a biztonsági helyzetre való tekintettel a Magen David Adom vérellátó szolgálat arra kéri a lakosságot, hogy adjanak vért a Tel-Avivban és Jeruzsálemben ma külön megnyitott állomásokon.

13:37 - Rishi Sunak megdícsérte az Izraelt védő brit pilótákat

Rishi Sunak brit miniszterelnök megerősítette, hogy a Királyi Légierő "számos drónt" lőtt le az Izrael elleni éjszakai iráni támadás során.

A brit miniszterelnök szerint az iráni támadás "veszélyes és szükségtelen eszkaláció" volt, a RAF művelete pedig életeket mentett Izraelben és a szomszédos országokban.

"Tisztelettel adózom pilótáink bátorsága és professzionalizmusa előtt, akik a veszélybe repülve védték meg a civileket" - mondta.

13:16 - Irán nem szándékozik folytatni a támadást

Irán külügyminisztere: „Iránnak nem áll szándékában védelmi műveleteket folytatni (Izrael ellen) ezen a ponton, de ha szükséges, nem fog habozni, hogy megvédje jogos érdekeit minden újabb agresszióval szemben.”

13:01 - New York Times: Izrael 48 órán belül visszavág

Egy nevét elhallhalgató izraeli forrás a lapnak elmondta, a válaszcsapást a szövetségeseikkel koordinálva hajtják majd végre.

12:55 - Német külügyminiszter: Izrael megmutatta, hogy meg tudja védeni magát, Irán elszigetelődött

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint Izrael megmutatta, hogy erős és képes megvédeni magát azzal, hogy egyik napról a másikra szövetségeseivel együtt visszavert egy iráni támadást.

"Irán elszigetelődött agresszív magatartásával, amellyel egy egész régiót akar destabilizálni" - mondta. "Izrael képességei pedig megmutatták, hogy Izrael erős, Izrael meg tudja védeni magát".

Baerbock felszólította Iránt, hogy tartózkodjon a további támadásoktól, beleértve a proxykon keresztül történő támadásokat is, mivel egy regionális eszkalációnak beláthatatlan következményei lennének.6,

12:43 - Az IDF megerősítette: csapást mértek a Hezbollah fegyvergyárára

Az IDF megerősítette, hogy légicsapást hajtott végre a mai napon az északkelet-libanoni Baalbek közelében lévő Nabi Chit térségben.

A csapás a Hezbollahhoz tartozó „jelentős fegyvergyártó telephelyet” célozta – közölte a hadsereg.

Az IDF szerint a csapás a Hezbollah mintegy 40 rakétájára adott válasz volt amit Izrael északi részére az éjszakai iráni támadás közepette lőttek ki.

2

12:20 - Irán bekérette a brit a francia és a német nagykövetet Izraelt támogató nyilatkozataik miatt

Az iráni külügyminisztérium bekérette Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nagykövetét az iráni megtorló támadással szembeni „felelőtlen álláspontjuk” miatt.

12:09 - Iraki elektromos kábelen akadt fenn az egyik iráni drón

11:55 - Moszkva: Irán jogos önvédelmet gyakorolt

Az orosz külügyminisztérium közleményt adott ki, mely szerint mikor Irán megtámadta Izraelt, az: "az ENSZ Alapokmány 51. cikke szerinti önvédelemhez való jognak megfelelően válaszoltak a térségbeli iráni célpontok elleni támadásokra".

11:39 - Számos nyugati ország kiállt Izrael mellett

Számos nyugati ország elítéli Irán példátlan drón- és rakétatámadását Izrael ellen, és határozottan támogatja Izraelt Teherán szombat esti légi bombázása után.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Németország, Dánia, Norvégia, Csehország, Argentína és Paraguay mind elítélik Irán támadását, csakúgy, mint Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és Josep Borrel, az EU külpolitikai vezetője.

11:25 - Izraeli 12-es csatorna: ezek a megtorlási opciók jöhetnek szóba

Néhány lehetőség, amelyet valószínűleg az izraeli háborús kabinet mérlegelni fog: 


- Iráni bázisokat és védelmi ipari létesítményeket célzó csapások
- Jelentős kibertámadások létfontosságú eszközök ellen 
- magas rangú iráni parancsnokok likvidálása szerte a Közel-Keleten

11:11 - Az izraeli háborús kabinet még ma délután megvitatja a megtorlást

Netanjahuval 15:30-kor ülnek össze, hogy eldöntsék, hogyan válaszoljanak Irán "példátlan" támadására, miután az USA figyelmeztette őket, hogy ne eszkalálják a helyzetet regionális háborúvá.

11:03 - USA és Olaszország kora délutánra összehívja a G7-et az iráni helyzet megvitatására

Biden közölte, hogy összehívja a G7 vezetőinek rendkívüli ülését, hogy "összehangolják az Irán arcátlan támadására adott egységes diplomáciai választ".

Azt mondta Netanjahunak, "hogy Izrael figyelemre méltó képességet mutatott a példa nélküli támadások kivédésére és legyőzésére - egyértelmű üzenetet küldve ellenségeinek, hogy nem fenyegethetik hatékonyan Izrael biztonságát". Az olasz kormány közölte: "A G7-ek olasz elnöksége meghívta a G7-ek vezetőit egy videokonferencia-találkozóra ma kora délután".

10:48 - Rendkívüli Hetek-podcast: Légvédelmi csoda Izraelben - az iráni rakéták/drónok 99 százalékát sikerült lelőni 

10:44 - Orbán Viktor: Elítéljük az Izrael elleni támadást, imádkozunk az izraeli emberek védelméért

10:31 - Iráni rakétadarabokat találtak a Holt-tenger térségében és Arad városában a Negevben

10:16 - A Hamász üdvözli az Izrael elleni iráni támadást

A Hamasz üdvözölte Irán Izrael elleni támadását, amely mintegy 300 támadó drónból és rakétából állt.

"Mi a Hamászban természetes jognak és megérdemelt válasznak tekintjük az Iráni Iszlám Köztársaság által végrehajtott katonai műveletet a damaszkuszi iráni konzulátus elleni támadással és a Forradalmi Gárda több vezetőjének meggyilkolásával elkövetett bűncselekményre" - áll a terrorcsoport közleményében.

10:04 - Somkuti Bálint: Az iráni rakétacsapások után Ukrajna lekerül a térképről, a Közel-Kelet a fókuszban

09:55 - Iráni támadás számokban

Az Irán által Izraelre indított 331 rakéta és drón közül:

- 185 Kamikaze drónból 185-öt lelőttek

- 110 ballisztikus rakétából 103-at lőttek le

- 36 cirkálórakétából 36-ot lelőttek

- 7 ballisztikus rakéta becsapódását rögzítették Izrael területén

09:42 - Jordánia: a saját polgáraink védelmében lőttük le az iráni a drónokat és a rakétákat

Jordánia elfogott néhány repülő tárgyat, amelyek az éjszaka folyamán beléptek a légterébe, hogy biztosítsák állampolgárai biztonságát – áll a kabinet közleményében. Irán robbanó drónokat és rakétákat lőtt ki Izraelre.

Az Irán és Izrael között fekvő Jordánia felkészítette a légvédelmet a területét megsértő drónok és rakéták elfogására - állítja két regionális biztonsági forrás.

"Néhány repesz több helyre esett ezalatt anélkül, hogy jelentős kárt vagy sérülést okozott volna az állampolgároknak" - teszi hozzá a jordán kormány közleménye.

09:36 - A libanoni média izraeli csapásokról adott hírt

A libanoni sajtó izraeli csapásokról számol be Nabi Chit közelében, az északkelet-libanoni Baalbek körzetben.

 09:22 - "Halál Izraelre" - így ünneplik az iráni parlamentben a meghiúsult támadást

09:09 - Irán figyelmeztet: Izrael ne merjen megtorló csapást indítani

Irán nagyobb támadásra figyelmezteti Izraelt, amennyiben az megtorolja Teherán éjszakai drón- és rakétatámadását, hozzátéve, hogy Washingtont figyelmeztették, hogy ne támogassa az izraeli katonai akciót.

"Válaszunk sokkal nagyobb lesz, mint a ma esti katonai akció, ha Izrael megtorlást hajt végre Irán ellen" - mondta a fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bagheri vezérőrnagy az állami televíziónak, hozzátéve, hogy Teherán figyelmeztette Washingtont, hogy az izraeli megtorlás bármilyen támogatása amerikai támaszpontok célba vételét eredményezi.

Az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka, Hoszein Szalami szintén figyelmeztetett, hogy Teherán megtorol minden olyan izraeli támadást, amely az érdekeltségei, tisztviselői vagy állampolgárai ellen irányul.
 

08:55 - Rendkívüli: Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

08:53 - Magyarország határozottan elítélte az Izrael elleni támadást

08:46 - Csattanós válasz az Economist címlapjára

Sokan megjegyzik, hogy már csak azért is új időszámítás, ami a Közel-Keleten van, mert amerikai-brit-francia-jordániai-szaúdi közreműködéssel sikerült leszedni a drónokat, rakétákat. Ami cáfolni látszik azt az állítást, hogy Izrael teljesen egyedül maradt volna. 

 

08:33 - Súlyosan megsérült egy 7 éves beduin kislány

A házukra esett az egyik rakéta repesze, miközben a lány éppen aludt. Azonnal kórházba szállították, súlyosan megsérült. 

08:26 - 99 százalékkal dolgozott a légvédelem

Egészen elképesztő hatékonysággal dolgozott hajnalban az izraeli, az amerikai, a brit és mellette a szaúdi és jordániai légvédelem: az IDF közlése szerint 170 kilőtt drónból egy sem érte el Izraelt, ahogyan a 30 cirkálórakétából sem. Ugyancsak kilőttek 120 ballisztikus rakétát, amelyek közül a hírek szerint 7 csapódott földbe Izraelben.

 

08:11 - Biden nem engedi az izraeli válaszcsapást

Az Axios és a CNN információja szerint az amerikai elnök azt mondhatta az izraeli kormányfőnek a hajnali telefonbeszélgetésben, hogy az Egyesült Államok minden nemű izraeli válaszcsapást ellenez. Biden leszögezte, Amerika nem fog azokban résztvenni.

8:00 - Jó reggelt! 

Ahogyan Izraelben számítottak rá, valóban véget értek az iráni támadások hajnalban, viszont az továbbra is kérdés, hogy a példa nélküli iráni támadásra vajon hogyan válaszol a zsidó állam.

A szombat éjszakai és vasárnap hajnali hírfolyamunkat ide kattintva érhetik el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!