Percről percre: Izrael háromfázisú offenzívára készül, palesztin behatolókat fogtak el Beersevában
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: Izrael háromfázisú offenzívára készül, palesztin behatolókat fogtak el Beersevában

Twitter/Prime Minister of Israel

Európa-szerte egyre több durva incidens történik az utcákon az izraeli-Hamasz háborús helyzet miatt, Joe Biden amerikai elnökkel még mindig nem hajlangó beszélni Mahmúd Abbász, közben az izraeli társadalom elsöprő többsége követeli, hogy a miniszterelnök Benjamin Netanjahu vállalja a felelősségét a történtekért.

17:30 - Mai tudósításunk itt véget ér. Holnap ismét jelentkezünk friss hírekkel

17:27 - Valószínűleg holnap már bemehetnek Gázába a segélyszállítmányok

Egyik magas rangú izraeli tisztviselő a BBC-nek azt mondta, hogy vannak "folyamatban lévő kérdések, amelyeket még megoldanak", de "jó esély van arra", hogy a 20 teherautó holnap bemehet a Gázai övezetbe az egyiptomi átkelőn keresztül.

17:17 - Jelenleg 299, a gázai konfliktus következtében megsérült személyt látnak el izraeli kórházakban - közölte az izraeli egészségügyi minisztérium

Ebből 49-en súlyosan, 172-en közepesen és 78-an könnyebben sérült állapotban vannak.

17:08 - Az izraeli hadsereg gázai hadosztálya levelet adott ki katonáinak

A levélben a vezetés gratulál mindazoknak, akik bátran harcoltak a Hamász támadása során, és megerősíti az izraeli hadsereg azon szándékát, hogy a háborút védekezésből támadásba fordítsa át.

"A hadosztály üldözni fogja az ellenséget, s mindenütt és bármikor harcolni fog. (Ennek során) az emberek szellemére támaszkodik (a hadsereg): a hősiesség és a testvériség szellemére, a nép és a haza szeretetére, valamint az út igazságosságába vetett hitre"

- áll a hadosztály vezetője által aláírt levélben.

16:57 - A libanoni állami légitársaság a járatainak több mint felét törli a határ menti katonai összecsapások miatt

Mohammad El-Hout, a Middle East Airlines (MEA) elnöke jelentette be, hogy a társaság 22 repülőgépéből a jövő héttől csak nyolc fog közlekedni, a flotta többi részét pedig más repülőterekre helyezik át.

"A vállalat járatainak több mint a felét törölni fogják" - mondta Hout egy televíziós interjúban.

16:41 - A Hamász által túszul ejtett gyermekek

Izrael tájékoztatása szerint a Hamász által ejtett túszok közül több mint 20 gyermek - róluk tudunk eddig:

 • Ofri, 10 éves, Yuval, 8 éves és Oria Brodutch, 4 éves: A gyerekek a gázai határ közelében lévő Kfar Aza kibucban voltak, amikor a Hamász megtámadta a területet és elrabolták őket.
 • Daphna, 15 éves, és Ella Elyakim, 8 éves: Egy videón láthatóak, amint a Hamász fegyveresei fogva tartották őket otthonukban, a Nahal Oz kibucban. Majd elhurcolták őket.
 • Ethan Vahalomy, 12 éves: A tinédzsert akkor vitték el, amikor terroristák törtek be a családi házba.
 • Noam, 15 éves és Alma Or, 13 éves: Egy szomszéd látta őket, amint kirángatják otthonukból a Be'eri kibucban.
 • Naveh, 8 éves, és Yahel Shoham, 3 éves: A két testvért szüleikkel együtt elrabolták otthonukból.
 • Noam Avigdori, 12 éves: A tinédzsert édesanyjával és több más rokonával együtt rabolta el a Hamász.
 • Ariel, 3 éves, és Kfri Bibas, 9 hónapos: A két kicsit édesanyjuk, Shiri Bibas tartotta karjaiban egy képen.
 • Erez Kalderon, 12 éves: Erez Kalderont több más családtaggal együtt a Nir Oz kibucból vitték el.
 • Natalie Raanan, 17 éves: Raananaz édesanyjával látogatott Izraelbe Illinoisból. A Nahal Oz kibucban voltak, amikor azt megtámadták, és a szomszédok látták, hogy a Hamasz elhurcolta őket.
 • Raz, 5 éves, és Aviv Asher, 3 éves: A gyerekeket édesanyjukkal, Doronnal együtt vitték el, amikor rokonoknál tartózkodtak a gázai határ közelében.

16:27 - A Brit Zsidók Képviseleti Testülete közleményt adott ki a BBC főigazgatójával folytatott találkozót követően

A műsorszolgáltatót az elmúlt napokban bírálták, amiért a Hamászt inkább fegyvereseknek, semmint terroristáknak nevezte, és azért is, hogy a gázai al-Ahli Arabi kórházban történt robbantásról szóló kezdeti tudósításai tévesek voltak.

A nyilatkozat szerint:

„A BBC megerősítette, hogy elkötelezett a párbeszéd folytatása mellett. Azt is megerősítette, hogy a BBC többé nem nevezi a Hamászt militánsoknak. Ehelyett a BBC a csoportra (a brit kormány és mások által tiltott) terrorista szervezetként, vagy egyszerűen csak Hamászként fog hivatkozni.”

16:14 - Oroszország kapcsolatban áll a Hamásszal, hogy kiszabadítsa a terrorcsoport által Gázában fogva tartott túszokat

Erről az izraeli orosz nagykövet számolt be.

16:03 - A háború kezdete óta összesen 758, a Hamász által megölt civilt azonosítottak eddig - közölte az izraeli rendőrség

A rendőrség, az IDF és a ZAKA önkéntesei a Shora táborban lévő áldozat-azonosító állomáson dolgoznak azon, hogy azonosítsák a Hamász mészárlásos hadjáratának összes áldozatát Izrael déli részén.

15:54 - A német belügyminiszter szerint a Hamász támogatóit lehetőség szerint ki kell toloncolni az országból

Hozzátette, hogy a hatóságok szemmel tartják a potenciális iszlamista merénylőket.

"Ha lehetőségünk van a Hamász támogatóit kitoloncolni, akkor ezt meg kell tennünk"

- mondta Nancy Faeser újságíróknak a szövetségi bűnügyi hivatal tisztviselőivel folytatott megbeszéléseket követően.

15:39 - Az egyiptomi külügyminiszter azzal vádolja a nyugati médiát, hogy az országot "célkeresztbe vették" a gázai humanitárius válság kapcsán

Twitteren az egyiptomi külügyminiszter közölte, hogy szerinte a média "a kitelepítési forgatókönyvet népszerűsíti, és Egyiptomot teszi felelőssé az átkelőhely lezárásáért - az izraeli célzott támadások és a segélyek beszállításának megtagadása ellenére; s nemrég Egyiptom felelősségére célozgattak a harmadik országok állampolgárainak (térségből való) kijutásának akadályozásáért".

Hozzátette: "A rafahi átkelő nyitva van, és Egyiptom nem felelős a harmadik országok állampolgárainak a kijutásában való akadályozásért".

15:24 - Videón, ahogy az izraeli rendőrség eltereli a muszlimokat a kelet-jeruzsálemi Al Aksza mecsettől

A palesztinokkal való véres összecsapások megelőzése érdekében szigorú korhatár-szabályozást vezettek be arra vonatkozóan, hogy kik vehetnek részt a pénteki imán a kelet-jeruzsálemi Al-Aksza mecsetben. A hatóságok kikötötték, hogy 65 év alattiak nem léphetnek be a mecsetbe - a palesztinok mégis megpróbálták, hátha sikerül.

15:16 - Magyarok Izrael mellett - újabb videós anyag jelent meg a Magyarország-szerte tartott, Izrael-párti tüntetésekről

A videó ezen a linken érhető el.

15:02 - Oroszország arra kéri állampolgárait, hogy ne utazzanak az Izraelbe, a palesztin területekre, Libanonba vagy Jordániába

A külügyminisztérium honlapján az is áll, hogy "Továbbra is szorosan együttműködünk az egyiptomi és az izraeli hatóságokkal annak érdekében, hogy biztosítsuk a Gázai övezetből való kiutazást azoknak az orosz állampolgároknak, akik segítséget kértek az evakuáláshoz.

14:49 - Izrael több, Libanonból indított rakétakilövésről számolt be, melyek célpontja a Dov-hegy térsége volt

Az izraeli haderő tüzérségi tűzzel válaszolt a támadásokra.

14:37 - Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) új közleményt adtak ki, melyben a Gázában fogva tartott mintegy 200 túszról adnak tájékoztatást

A közleményben ez áll:

 • Több mint 20 közülük 18 év alatti gyermek.
 • Közülük 10 és 20 között van a 60 évnél idősebbek száma.
 • A túszok többsége életben van

Az IDF közleménye szerint "holttesteket is túszul ejtettek", melyeket szintén átvitték a Gázai övezetbe az október 7-i támadást követően.

14:21 - Négy terroristagyanús gázait tartóztattak le Beersevában

A gyanú szerint még múlt szombaton mentek át Izraelbe, amikor az Izrael elleni támadást hajtotta végre a Hamász. A négy embert átadták a biztonsági erőknek a további vizsgálat céljából.

.
Forrás: JBN / IDF

14:04 - Izrael védelmi minisztere kijelentette, hogy miután leszámoltak a Hamásszal, nem tervezik ellenőrzésük alá vonni Gázát

Gallant elmondta, hogy Izrael három fázisra számít a Hamász elleni háborúban: először légicsapásokkal és szárazföldi hadműveletekkel támadnák meg a terrorcsoportot Gázában, majd felszámolnák a terroristák rejtett búvóhelyeit, végül pedig elállnának "a Gázai övezetben folyó életért való felelősségtől".

13:50 - Netanjahu pártjának egyik tagja szerint Oroszország meg fog fizetni, amiért Izrael ellenségeit támogatja

Amir Weitmann, az izraeli Likud párt politikusa az orosz köztévében beszélt a zsidó állam és a Hamász közti háborúról. Mint fogalmazott:

„Le fogjuk zárni ezt a háborút, győzni fogunk, mert mi vagyunk az erősebbek. (...) Oroszország pedig meg fog fizetni. (...) Oroszország Izrael ellenségeit támogatja, nácikat támogat, akik népirtást akarnak végrehajtani ellenünk, és meg fogja fizetni ennek az árát Oroszország. (...) Nem felejtjük el, mit művelnek, (és) gondoskodunk róla, hogy Ukrajna nyerjen”.

13:40 - Megszólaltak a rakétacsapásra figyelmeztető szirénák a Jeruzsálemet körülvevő hegyekben

További információkat egyelőre nem tudni.

13:25 - Az ENSZ főtitkára ellátogatott a Gázai övezet rafahi határátkelőjének egyiptomi oldalára, hogy ellenőrizze a segélyszállítmányokat

"Aktívan együttműködünk minden féllel, Egyiptommal, Izraellel, az Egyesült Államokkal... annak érdekében, hogy ezek a teherautók minél hamarabb elinduljanak" - mondta Guterres újságíróknak a segélyszállítmányok kapcsán.

13:11 - Az ENSZ szerint az első segélyszállítmány "a következő napokban" juthat át a Gázai övezetbe az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül

„Mélyreható és előrehaladott tárgyalásokat folytatunk minden érintett féllel annak biztosítása érdekében, hogy a lehető leggyorsabban megkezdődjön a segélyakció a Gázai övezetben... az első segélyszállítmányt hozzávetőlegesen a következő napokban kell útnak indítani" - mondta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius főnöke, akit szóvivője idézett Genfben.

13:00 - A Kreml szerint elfogadhatatlanok Joe Biden tegnapi megjegyzései, amelyekben Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Hamászhoz hasonlította

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a jelenlegi egy veszélyesidőszak a nemzetközi politikában, és az orosz állampolgárokat fenyegető veszély exponenciálisan nő, amint Izrael megkezdi a várható szárazföldi hadműveletét, hogy megpróbálja kiszorítani a Hamászt a Gázai övezetből.

11:49 - Rishi Sunak brit miniszterelnök a katari emírrel találkozott, egyetértettek abban, hogy el kell kerülni az erőszak eszkalálódását a régióban

A Downing Street szóvivője elmondta, hogy a felek hangsúlyozták, hogy "a vezetők felelőssége, hogy mindent megtegyenek ennek (vagyis az eszkaláció) megakadályozására".

Abban is egyetértettek, hogy "a Hamász támadásait követő civil áldozatok száma megdöbbentő és tragikus", és hogy "sürgősen" élelmiszert, vizet és gyógyszereket kell juttatni a Gázai övezetbe.

11:41 - Egyiptom szerint az izraeli csapások négy alkalommal sújtották a rafahi átkelőhely környékét október 7. óta

Az egyiptomi média szerint az átkelőt (az október 9-én és 10-én történt) három izraeli csapást követően zárták le, amelyek miatt szükségessé vált az útvonal helyreállítása, mielőtt megnyitnák a határt a segélyszállítmányok előtt.

11:29 - A Hamász szerint legalább két ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek a Gázai övezetben található Szent Porphyrius templomot ért izraeli légicsapásban

A templom vezetésétől egyelőre nem érkezett hír az áldozatok végleges számáról.

11:16 - Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője az alábbi helyzetértkelést tette közzé a kialakult állapotokról:

„A Gázai övezetben több mint 3700 embert öltek meg, és további 1000 embert feltételezhetően maguk alá temettek a romok, valamint 1300 embert (megöltek) Izraelben, és további 1 millió palesztin - akiknek a fele gyermek – (…) elhagyni kényszerült a lakhelyét; ezért arra kérünk minden felet, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segélyek gyors és akadálytalan eljuttatását a rászoruló civilek számára, bárhol is legyenek.

Továbbra is nagyon aggasztónak tartjuk, hogy az izraeli erők súlyos csapásai folytatódnak Gáza egész területén, beleértve a déli területeket is. Úgy tűnik, hogy a csapások, valamint a délen uralkodó rendkívül nehéz életkörülmények egyeseket arra késztettek, hogy visszatérjenek északra, annak ellenére, hogy ott továbbra is súlyos bombázások folynak.

(De) aggódunk amiatt is, hogy továbbra is válogatás nélkül lőnek ki rakétákat Gázából Izraelre.”

11:00 - (18+) Biztonsági kamera vette fel, ahogy egy palesztin terrorista bombát akart elhelyezni az awarta-i ellenőrzőpontnál, hogy izraelieket öljön meg - végül magát robbantotta fel

10:43 - Júdea-Szamáriában több mint 80 palesztin meghalt, és 900-nál is több embert tartóztatott le Izrael a terrorizmus elleni akciók során október 7. óta

Pénteken hajnalban újabb rajtaütéseket hajtott végre az izraeli hadsereg, melynek során többeket őrizetbe vett. Az izraeli hadsereg közölte, hogy magas készültségben van, és felkészült a Hamász fegyvereseinek támadásaira a térségben.

11:32 - Újabb felvétel került nyilvánosságra a Hamász-mészárlás előkészítéséről:

10:17 - Napi szinten fejenként 3 liter víz áll rendelkezésre Gázában

A Gázai övezetben az alapvető szükségletek kielégítésére szolgáló vízkészlet a beszámolók szerint erősen fogyóban van.

09:57 - Megszólaltak a szirénák Szderótban és a gázai határnál lévő Mefalsim közelében

09:44 - Biden közölte, hogy az utak javítása miatt késik a gázai-egyiptomi határátkelő megnyitása

Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy a járművek péntekig nem tudnak majd behajtani Gázába, mert előbb ki kell javítani az oda vezető út kátyúit.

"Be fogják foltozni az utat. Be kell tömniük a kátyúkat, hogy a teherautók áthaladhassanak"

- mondta.

09:38 - A Jeruzsálemi Ortodox Pátriárkátus elítélte és "háborús bűncselekmény" elkövetésével vádolta meg Izrael, miután a Gázai övezetben egy templomra mért légicsapásban többen meghaltak

A Hamász-féle belügyminisztérium közölte, hogy a csütörtöki csapás "számos mártír és sebesült" életét követelte a görög ortodox Szent Porphüriosz-templomban, amely a terület legrégebbi, még használatban lévő temploma.

09:24 - Magyar katonák állomásoznak az izraeli-libanoni határnál az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziójában - olvasható a honvédelmi Minisztérium tájékoztatásából

Szeptemberi videó a misszióról:

09:15 - Az IDF az éjszaka folyamán a Hezbollah katonai infrastruktúráját támadta, melynek során egy terroristát likvidáltak libanoni területen

Számolt be róla az IDF szóvivői egysége. Mint közölték, egy távirányítású repülőgép segítségével likvidálták az említett terroristát.

08:53 - A hét kérdése

Hananya Naftali, Netanjahu közösségi médiás tanácsadója teszi fel a kérdést: Hogy lehetséges az, hogy Gázában mindenből kifogynak, csak a rakétákból nem. 

 

08:45 - Száz gázai célpontra mértek csapást

Sikerült likvidálni a Hamasz tengeri egységének egyik tisztjét, aki részt vett a dél-izraeli mészárlásokban. Ahogyan a terrorszervezet rakétakilövő állásait is sikerrel támadták, valamint megsemmisült egy terroralagút, egy föld alatti fegyverraktár, és egy sor parancsnoki központ is. 

 

Találat ért egy mecsetet is Dzsabalijában is, de mielőtt a nemzetközi közvélemény felháborodna: a Hamasz fegyverraktárként, megfigyelő állomásként és parancsnoki központként használta. Csak a szokásos.

08:33 - A skót vezető befogadná a palesztin menekülteket

Szerinte a gázai egymillió menekültet a nemzetközi közösségnek kellene befogadnia. Humza Juszuf Skócia első minisztere. Ugyan mi baj lehet belőle.

 

08:22 - Abbász nem veszi fel a telefont

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász nem hajlandó telefonon beszélni az Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel - adta hírül a KAN. Egy palesztin forrás azt mondta, hogy a Biden-kormány több tisztviselője is megpróbálta nyélbe ütni a telefonbeszélgetést, mindeddig azonban elutasításba ütköztek. Pár napja Jordánia utasította el a korábban már leszervezett Biden-találkozót.

8:02 - Netanjahut bírálja az izraeliek többsége

Tízből nyolc izraeli azt követeli Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől, hogy nyilvánosan vállaljon felelősséget az október 7-én történtekért - derül ki a Maariv lap felméréséből. Mint ismeretes, az Izraeli Védelmi Erők és a Shin Bet belbiztonsági szerv vezetője már részben ezt megtette, ahogyan a védelmi és pénzügyminiszter is. 

A megkérdezettek 80 százaléka ugyanezt várná Netanjahutól is, még a saját pártjának szavazói közül is a 69 százalék. Csak 8 százalék volt azok aránya, akik szerint ezt nem kéne megtennie. 

A miniszterelnökségre a felmérés szerint a társadalom 49 százaléka Benny Gancot tartja, a Nemzeti Egység pár vezetőjét, és csak 28 százalék Netanjahut. A megkérdezettek kétharmada viszont támogatna egy esetleges szárazföldi offenzívát Gáza ellen, s csak 21 százalék ellenzi. Minden második izraeli egy átfogó hadműveletet még északon is jónak tartana a libanoni terrorsejtek ellen.

07:44 - Izrael népe él! - üzenték ezrek a Times Square-n

 

07:39 - A Hetek főszerkesztő-helyettese a 48 percben beszélgetett az izraeli és európai helyzetről

07:21 - A Moody's leminősítené Izraelt

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Izrael államadós-kötelezettségeinek osztályzatait a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni váratlan támadása nyomán megnövekedtek az eddig is magas geopolitikai kockázatok, amelyekkel Izrael kénytelen szembenézni.

A többi izraeli államadósság-részre bejelentett leminősítési felülvizsgálatot a Moody's azzal indokolta, hogy jóllehet Izrael adósprofilja ellenállónak bizonyult a múltbeli terrortámadásokkal és katonai konfliktussal szemben, a mostani fegyveres konfliktus súlyossága azonban hosszabb ideig tartó érdemi hatást gyakorolhat az izraeli adóskondíciókra.
    A hitelminősítő közölte: a megfigyelés időtartama alatt elemezni fogja, hogy a konfliktus megszakítja-e vagy visszafordítja-e az izraeli adóspozíció mérőszámainak korábbi kedvező folyamatait.

07:00 - 32 amerikai halt meg a Hamasz támadásaiban

Az Egyesült Államok 32 állampolgára esett eddig az izraeli konfliktus halálos áldozatául és 11 amerikait eltűntként tartanak nyilván - közölte a külügyminisztérium csütörtökön.

    Matthew Miller szóvivő sajtótájékoztatón számolt be a frissített adatokról. Azt nem részletezte, hogy az eltűntek közül hányan vannak a Hamász október 7-én elhurcolt túszai között. Megismételte ugyanakkor, hogy a foglyok kiszabadítása prioritás és komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesznek. A kérdés napirenden volt Antony Blinken külügyminiszter többnapos közel-keleti útján.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!