Pandora-iratok: világbotrányt robbantott ki minden idők legnagyobb offshore adatszivárogtatása
Az ügyben volt és jelenlegi államfők, milliárdosok, katonai vezetők és számos sztár is érintett
Pandora-iratok: világbotrányt robbantott ki minden idők legnagyobb offshore adatszivárogtatása

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 04.
Volt és jelenlegi államfők, miniszterek, bírók, sztárok és üzletemberek tömegeinek offshore ügyletei kerültek napvilágra a legújabb, Pandora-iratok névvel fémjelzett adatszivárogtatásnak köszönhetően. Az ügyben érintett többek között Andrej Babis, Tony Blair, de a brit királyi család is.

A közel 12 millió dokumentumból álló anyagot, mely összesen 35 vezető politikus, több mint száz milliárdos és több mint 300 vezető köztisztviselő ügyleteit tárja fel, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumához juttatták el, melyet 18 hónapos átvizsgálás után többek közt a Guardiannel, a BBC Panoramával, a Le Monde-dal és a Washington Posttal osztottak meg.

117 ország több mint 600 újságírója dolgozott a 14 forrásból érkező fájlok ellenőrzésén, mielőtt azok publikálásra kerültek volna. 

A publikált dokumentumok olyan vállalatoktól származnak, melyeket vagyonos ügyfeleik azért béreltek fel, hogy offshore struktúrákat hozzanak létre olyan adóparadicsomokban, mint Panama, Dubai, Monaco, Svájc vagy a Kajmán-szigetek.

Az ügyben 35 világvezető köztük jelenlegi és volt elnökök, miniszterelnökök és államfők, illetve több mint 300 más köztisztviselő, miniszter, bíró, polgármester és katonai tábornok érintett több mint 90 országban.

Rajtuk kívül több mint 100 milliárdos kétes ügyletei is szerepelnek a kiszivárgott adatokban, hírességeké, rocksztároké és üzleti vezetőké egyaránt. Luxusingatlanjaikat, művészeti alkotásokat, valamint titkos bankszámláikat szervezték ki fiktív külföldi cégekbe. Számos esetben így derült ki, hogy pontosan ki is áll azok mögött a cégek mögött, amelyek tevékenysége már korábban is felhívta magára a figyelmet.

A lista illusztris nevei között megjelenik Tony Blair volt brit miniszterelnök, Andrej Babis cseh miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Jordánia uralkodója, II. Abdullah és a brit királyi család is.

Az ügyről bővebben is olvashatnak majd a Hetek legfrissebb számában.

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!