Óvjuk párásítóval a bútorainkat és egyéb értékes tárgyainkat! (x)
Óvjuk párásítóval a bútorainkat és egyéb értékes tárgyainkat! (x)

www.bonair.hu

2023. 01. 25.
Az emberi szervezet számára fontos az optimális, azaz a 45-60 százalék körüli páratartalom, és a 20-22 fok hőmérséklet a lakásban. Azonban nemcsak nekünk, hanem a fából készült bútorainknak és a számunkra fontos festményeinknek is ez a páratartalom és hőmérséklet a megfelelő ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizzék állagukat.

Ez egy PR cikk

A bútoraink védelme

Népszerűek napjainkban a fából vagy faalapú anyagokból készült bútorok, amelyek az élő fa szerkezetét és tulajdonságait megtartják, ezért nedvességtartalmuk igazodik a környezeti levegő páratartalmának megfelelően. A száraz levegő éppannyira ártalmas a számukra, mint a túlzottan nagy páratartalom. A BonAir.hu párásító készülékeivel optimális páratartalmat biztosíthatunk a lakásban, megóvva ezzel az értékes tárgyainkat, hiszen ezeket nem egy-két évre vásároljuk.

A száraz levegő hosszú távon hajszálrepedéseket okoz a fában, ami nagyon nehezen javítható. A nagyon nedves, nyirkos levegőtől viszont a faanyag megduzzad, amit az ajtók, ablakok szorulása, a szekrényajtók, fiókok hibás illeszkedése fog jelezni. Ha pedig folyton változik a páratartalom és a hőmérséklet a lakásban, akkor a faanyag - a keletkező belső feszültségek hatására - vetemedni fog, azaz deformálódik, és repedések fognak megjelenni rajta. Ezt a problémát célszerű tehát megelőzni.

Festményeink védelme

A vászonra festett festmények állandó hőmérsékletet és páratartalmat igényelnek ahhoz, hogy megőrizzék szépségüket, minőségüket. Nem véletlen, hogy a múzeumok, képtárak, galériák fokozottan ügyelnek a megfelelő, állandó hőmérséklet és páratartalom biztosítására. Ha értékes festményekkel rendelkezünk, erre nekünk is gondot kell fordítanunk, ugyanis sem a túl párás, sem a túl száraz, sem az ingadozó páratartalom nem jó nekik.

Ha száraz a környezeti levegő a festmények kiszáradnak, amit a repedések megjelenése fog mutatni. A festmények fakerete szintén megrepedhet ilyenkor. A fűtési rendszer nagymértékben hozzájárul az alacsony páratartalom kialakulásához, ezért érdemes párásító készülékkel védeni a festményeket.

Ha túl párás a levegő, akkor penészedési folyamat indulhat el, s a penészgomba a vásznon is megtelepszik, tönkretéve ezzel az értékes, vagy számunkra kedves festményt. Hiszen nemcsak a híres festők műve lehet számunkra fontos, hanem a saját gyermekünk munkái is, amelyeket büszkén teszünk ki a lakásban. Nem szeretnénk, ha ezek tönkremennének az előnytelen körülmények miatt.

A páraszabályzóval ellátott párásító készülék viszont optimális szinten tartja a levegőt, megelőzve ezzel a fent említett problémákat, illetve a páraszint változásából eredő károkat. Egy párásító készülék üzemeltetése ugyan költséggel jár, de az értékes tárgyak megóvása megéri ezt a kiadást. Akár műtárgyról, akár hangszerről vagy antik bútorokról van szó, elenyésző a párásítás üzemeltetési költsége ahhoz képest, amilyen veszteség érheti amiatt, hogy nem gondoskodik körültekintően az állagmegóvásról.

A párásítás- optimális páratartalom szinten tartása- tehát mind az emberi szervezetre, mind a berendezéseinkre jó hatással lehet, hiszen hozzájárul az egészségünk megóvásához és a tárgyaink védelméhez.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!