Összecsapások és meglepő fordulat a Templom-hegyen
Összecsapások és meglepő fordulat a Templom-hegyen

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 07. 19.
Vasárnap, a Tisá beáv, azaz a zsidó Szentély pusztulásának gyászünnepen több mint 1600 zsidó zarándok látogatott el a jeruzsálemi Templom-hegyre. Naftali Bennett miniszterelnök este angol és héber nyelvű nyilatkozatában megköszönte a rendőröknek, hogy biztosították a "zsidók számára a vallásszabadságot a Templom-hegyen". 

Vasárnap reggel a muzulmán hívők elbarikádozták magukat az Al-Aksza mecset mellett, hogy megakadályozzák a zsidó látogatók érkezését. A rendőrség tömegoszlató eszközökkel, köztük gumilövedékekkel űzte el a jelentésük szerint feléjük köveket dobáló palesztinokat.

Később több mint ezer zsidó látogató lépett a Templom-hegyre, ahol a zsidók első és második Szentélye állt, amelyet ezen a napon romboltak le i.e. 586-ban a babiloniak, majd i.sz. 70-ben a rómaiak.

A Szentély pusztulásának évfordulója, tisa beáv a zsidó vallás legfontosabb böjt- és gyásznapja. 

A palesztin média szerint több palesztin aktivistát őrizetbe vettek a rendőrséggel történt összecsapások után. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász elítélte és veszélyesnek nevezte az "izraeli eszkalációt".

A reggeli összecsapások után Naftali Bennett miniszterelnök helyzetértékelő megbeszélést folytatott Omer Barlev belbiztonsági miniszterrel és Kobi Sabtai rendőrfőkapitánnyal. A tanácskozáson a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint

a zsidók Templom-hegyi látogatásának folytatása és rend biztosítása mellett döntött.

Az egyezmények szerint a Templom-hegyet muzulmánok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. 

Az izraeli miniszterelnök nyilatkozata nagy feltűnést kelletett, mert eltért az 1967 óta fennálló status quo-tól, amely csak a Nyugati-falnál engedélyezi a zsidó imát, a mecsetek térségében nem.

Úgy tűnt, hogy Bennett támogatja az elmúlt években kialakult nem hivatalos gyakorlatot, amelynek keretében imakönyvek és vallási jelképek nélkül egy-egy csoport szinte minden nap imádkozott a hegyen, a rendőrök hallgatólagos védelmében. 

A nyilatkozatra válaszul nem csak a Hamasz és Jordánia tiltakozott, hanem a kormánykoalícióban részt vevő izraeli arab Raam párt vezetője, Manszur Abbasz is, aki kijelentette, hogy

"az al-Aksza mecset területe 100%-ban a muszlimoké".

Hétfőn a kormányfői hivatal visszavonta Bennett nyilatkozatát, amit úgymond "félreértettek", és kijelentették, hogy

nincs változás a status quóban, és a kormányfő csak a Templom-hegy "meglátogatását" támogatja a zsidók számra, a vallásgyakorlást nem.

Ugyanakkor a miniszterelnök Twitter-oldalán változatlanul fent van a nyilatkozat a vallásszabadság biztosításáról a zsidók számára, azzal a kiegészítéssel, hogy ezt "természetesen a muszlimok számára is teljes mértékben biztosítják, akik számára ma kezdődik az Eil ad-Adha ünnep".

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!