Óriásit nyertek a vallásos cionisták az izraeli választáson
Soha nem volt még ennyi képviselőjük a parlamentben
Óriásit nyertek a vallásos cionisták az izraeli választáson

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 01.
Hiába az ellenük indított szélsőjobboldalizó kampány, a Vallásos Cionisták történelmi győzelmet ért el az izraeli választáson, hiszen soha korábban nem tudtak annyi képviselőt küldeni a kneszetbe, mint most. 

Az exit pollok becslései szerint 14-15 helyük lesz majd a 120 tagú kneszetben, amivel a harmadik legerősebb párt lesznek az izraeli politikában. 

A párt két emblematikus figurája Bezalel Smotrich és Itamar Ben-Gvir, akiket rengeteg kritika ért már keményvonalas, határozott politikájuk miatt. A Vallásos Zionsták elkötelezettek a zsidó állam védelmében, de célul tűzték ki a zsidóság jelenlétének helyreállítását is a Templom-hegyen, ami lényegében a templom újbóli felépítését is jelentheti végeredményben. 

A párt elnöke, Smotrich elmondta, hogy Izrael modern kori megalapítása óta nem volt ilyen képviselete a vallásos cionizmusnak a parlamentben. Nem véletlen, hogy a párt jeruzsálemi központjában óriási örömujjongás tört ki az eredmények beérkezésekor. 

A kampány során Smotrich többször hangsúlyozta, hogy borzasztó következményekkel járna az, hogyha az arabok mozgósításával Izrael kormányzása "anticionista" terrortámogatók kezébe kerülne. A politikus szerint ezzel az ország léte kerülne veszélybe.

A választáson az exit pollok becslése szerint a Netanjahu-vezette tömb megszerezte a többséget. Ehhez a jobboldali pártkoalícióhoz tartozik a Vallásos Cionisták párja is. 

(Jerusalem Post)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!