Netanjahu: négy békeegyezményt már tető alá hoztam, újabb négy úton
Az izraeli miniszterelnök az elmúlt fél év során négy muszlim országgal állította helyre kapcsolatait
Netanjahu: négy békeegyezményt már tető alá hoztam, újabb négy úton

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 17.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök keddi, a Ynet izraeli híroldalnak adott interjújában kijelentette, nem ért véget a békekötések sora, Izrael további négy országgal készül békeegyezményt aláírni a régióban a közeljövőben.

“Négy békeegyezményt hoztam tető alá, újabb négy van úton"

- szögezte le a miniszterelnök. Egyikükkel, akit a régió egyik vezetőjeként említett meg, Netanjahu a hétfői napon 45 percen keresztül tárgyalt telefonon.

Az elmúlt évben Izrael Amerikai közreműködéssel helyreállította diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Szudánnal és Marokkóval. Számos ország felmerült a találgatások során, hogy kik következhetnek a sorban, többek között: Niger, Mauritánia, Indonézia és mások is.

Izrael és Szaúd-Arábia kapcsolatai is szorosabbá váltak az elmúlt évek során.

Netanjahu még novemberben találkozott Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, és a múlt hétre újabb találkozót szerveztek le Abu Dhabiban, azonban az utazást az izraeli miniszterelnök kénytelen volt elhalasztani, miután Jordánia kijelentette, nem engedi át gépét a légterén. 

A mostani bejelentésnek köze lehet ahhoz, hogy csupán hat nap múlva jönnek a választások Izraelben, és a kampányhajrában Netanjahu is igyekszik minél többeket a maga oldalára állítani.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!