Népszavazást kezdeményeztek a melegházasságot engedélyező svájci törvény eltörlésére
A kezdeményezők szerint ugyanis az egynemű házasság "hamis", csakis férfi és nő kelhet egybe
Népszavazást kezdeményeztek a melegházasságot engedélyező svájci törvény eltörlésére

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 28.
A svájci választópolgárok akár semmissé is tehetik a 2020-as, melegházasságot engedélyező törvényt, miután elegendő aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy kötelező erejű népszavazást tartsanak a kérdésről.

Ahogy arról korábban írtunk, tavaly júniusban a svájci parlament 132 igen, 52 nem és 13 tartózkodás mellett törvényesítette a melegházasságot, valamint azt is engedélyezte, hogy leszbikus párok spermaadományt vegyenek igénybe mesterséges megtermékenyítés céljából.

A törvényben azt is engedélyezték, hogy a "transzneműek" legálisan nemet váltson egy nyilatkozattal.

Mindez nagy változást jelentett Svájcban, amely a melegjogok terén jóval konzervatívabb, mint más nyugat-európai országok.

Franciaország 2013-ban, Németország 2017-ben legalizálta az azonos neműek házasodását, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága pedig 2015-ben mondta ki, hogy az alkotmány az azonos nemű párok számára is biztosítja a házasságkötés jogát.

Svájc kormánya kedden megerősítette, hogy a törvény ellenzői elég aláírást gyűjtöttek a népszavazáshoz, amely Svájcban a közvetlen demokrácia gyakorlásának gyakori eszköze.

A referendum időpontjáról várhatóan májusban döntenek, de leghamarabb csak szeptemberben tarthatják meg a népszavazást

– közölte a kormány szóvivője.

A kezdeményezők szerint a melegházasság "hamis", mivel csak egy férfi és egy nő kelhet egybe.

Bár összegyűlt a népszavazáshoz szükséges számú aláírás, egy korábbi, meleg lobbicsoport által kezdeményezett felmérés szerint a svájciak döntő többsége (80 százalék) támogatja, hogy az azonos neműek is köthessenek egymással házasságot.

(MTI/Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!