Németországban betiltják a tojások elpusztítását, mert a csibeembriók már a 7. naptól érezhetik a fájdalmat
Mindemellett 2019-ben közel 101 ezer abortuszt végeztek az országban
Németországban betiltják a tojások elpusztítását, mert a csibeembriók már a 7. naptól érezhetik a fájdalmat

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 21.
Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban 2022-től - döntött szerdai ülésén a szövetségi kormány. Két év elteltével, tovább szigorítják az előírásokat, megtiltják a csibeembriók leölését - a tojás elpusztítását - is a keltetés 6. napjától, mivel nem kizárható, hogy ekkor már éreznek fájdalmat.

A németországi keltetőkben évente nagyjából 45 millió hím naposcsibét pusztítanak el.

Rendszerint élve ledarálják őket, mérhetetlen szenvedést okozva az apró szárnyasoknak. A tömegmészárlást azért folytatják, mert a tojótyúkok kakascsibéinek felnevelése nem gazdaságos.

Azonban a szövetségi költségvetésből 2008 óta csaknem tízmillió euróval támogatott fejlesztések révén van már emberségesebb megoldás, nem is egy, ezért 12 hónap türelmi idő után valamennyi keltetőüzemben

szakítani kell a csibedarálás gyakorlatával

- fejtette ki a helyettes kormányszóvivő, utalva arra, hogy több módszert is kidolgoztak a tojásban fejlődő csibe nemének megállapítására.

A kormány törvényjavaslata szerint 2022. január 1-jétől tilos a kikelt hím naposcsibék leölése.

A csibeembriók is érezhetnek, a tojást tilos elpusztítani

Két év elteltével, 2024. január 1-jétől tovább szigorítják az előírásokat, megtiltják a csibeembriók leölését - a tojás elpusztítását - is a keltetés 6. napjától. Ezt azzal indokolják, hogy a tudományos ismeretek alapján nem lehet kizárni, hogy

az embrió a hetedik naptól képes fájdalmat érezni.

A kakascsibék leölésének tiltásáról a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2018-ban kötött koalíciós szerződése rendelkezik. A kormánypártok az új szabályokkal arra törekednek, hogy a keltetőipar tevékenysége megfeleljen az állatvédelmi törvénynek, miszerint ésszerű ok nélkül nem szabad fájdalmat, szenvedés vagy kárt okozni az állatoknak. A törvényjavaslat parlamenti elfogadása biztosra vehető.

Mi a helyzet az emberi embriókkal?

Németországban a 12 hetes korig elvetethető a nem kívánt gyermek, de utána is van rá lehetőség mentális vagy fizikai veszélyeztetettség, törvénytelen szexuális aktus (erőszak, pedofil-erőszak) esetén még azután is.

Több tudományos tanulmány szerint a magzatok már 10 hetes korban érezhetnek fájdalmat.

2019-ben közel 101 ezer magzatot abortáltak Németországban. 

Dr Anthony McCarthy, a Society for the Protection of Unborn Children (a meg nem született gyermekek védelmi társasága) kutatási vezetője szerint

" Egy olyan társadalom, ami komolyan veszi az állatok fájdalomérzetét, a fiatal emberi lényeknek okozott fájdalommal szemben is köteles fellépni."

(MTI/Lifesite News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!