Nem tudják biztosan a tudósok, miért lüktet a Föld 26 másodpercenként
Hatvan éve vizsgálják a jelenséget, több teória is született már
Nem tudják biztosan a tudósok, miért lüktet a Föld 26 másodpercenként

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 29.
Minden 26. másodpercben a Föld valami oknál fogva kissé megrázkódik. Egyáltalán nem annyira, hogy érezni lehessen, de szeizmológiai műszerekkel teljesen nyilvánvalóan mérhető. Mintha csak egy szívdobbanás történne. A jelenséget először az 1960-as években vizsgálták, azóta próbálnak rájönni a tudósok, hogy vajon mi állhat mögötte. 

A Lamont-Doherty Geológiai Obszervatórium kutatója, Jack Oliver döbbent rá elsőként arra, hogy bizonyos mikrorengést lehet tapasztalni, amelynek a forrását valahova az Atlanti-óceán egyenlítő körüli szakaszán lokalizálta. 43 évvel később már a digitális szeizmográfok segítségével még pontosabb méréseket voltak képesek rögzíteni a szakemberek. 

Mindent egybevéve azt állapították meg, hogy a pulzálás ütemes, 26-28 másodpercenként történik, és szinte a Föld minden pontján érzékelhető. Évszakoktól, időjárástól függően időnként gyengébb, néhol erősebb, de folytonos. 

Tudósok ma már egészen pontosan meg tudják határozni a pulzálás forrását, amit Nyugat-Afrika partjaitól nem messze, a Guineai-öbölben lokalizáltak. Hogy miért pont itt, arra nem sikerült rájönni. 

Egyes elméletek szerint az óceán mozgása okozhatja, konkrétan az, hogy a partnak csapódó hullámok rezonálnak. Ez persze azt nem magyarázza, hogy miért pont csak itt figyelhető meg pulzálás, máshol annyira nem. Szakemberek szerint a földlemezek állása és a part jellegzetes alakzata együttesen okozhatja ezt a furcsa vibrálást. 

Más kutatók szerint vulkáni aktivitás lehet a háttérben, egy közeli vulkán mélységben történő "mozgása" keltheti a rengéseket az úgynevezett Kamerun-vonal mentén. 

(Telex, Discover)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!