"Nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre" - Moszkva megszakíthatja kapcsolatait az EU-val
A Navalnij-ügy és három nyugati diplomata kiutasítása kapcsán Európa szankciókat vetne ki Oroszországra
"Nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre" - Moszkva megszakíthatja kapcsolatait az EU-val

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 12.
Az európai uniós kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba pénteken az orosz külügyminiszter az országát érintő esetleges brüsszeli szankciókra válaszul. Oroszország és a Nyugat kapcsolataira újabb terhet gördített az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető bebörtönzésének ügye kapcsán kialakult helyzet. 

Navalnijt az Yves Rocher Vostok-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának.  Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság, amit most letöltendőre változtattak. Navalnij támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született.

Az orosz ellenzéki vezetőt augusztus 20-án Omszkban kómás állapotban szállították kórházba, mert nyugati szakvélemények szerint megmérgezték. Onnan a Berlinbe szállították át gyógykezelésre.

Három európai diplomata csütörtökön azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy

az Európai Unió valószínűleg utazási tilalmat és kinnlevőség-befagyasztást vet ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseire, valószínűleg már ebben a hónapban, miután Franciaország és Németország is jelezte hajlandóságát a lépésre.

A szankciók kivetésének lehetősége még közelebb került, mióta a múlt héten Moszkva feldühített több európai országot azzal, hogy német, lengyel és svéd diplomatákat utasított ki az országból a Navalnij melletti illegális tömegtüntetéseken való részvételük miatt. Párizs és Berlin szerint most válaszlépésre van szükség.

Lavrov orosz külügyminisztert egy interjúban megkérdezték, vajon Moszkva ezek után lépni fog-e az EU-val való kapcsolatok megszakítása felé.

"Készek vagyunk erre. Ha még egyszer azt látjuk (....), hogy egyes területeket olyan szankciókkal terhelnek, amelyek kockázatot teremtenek a gazdaságunk számára, egyebek között a legérzékenyebb ágazatokban"

- mondta egy kérdésre válaszolva Szergej Lavrov a Szolovjov LIVE YouTube-csatornán.

"Mi nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra!"

- tette hozzá.

(MTI/Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!