„Nem akartam megölni” - Fico merénylője bocsánatot akar kérni a miniszterelnöktől
Állítása szerint más nem tudott a tervéről
„Nem akartam megölni” - Fico merénylője bocsánatot akar kérni a miniszterelnöktől

Forrás: Odysee/RT

2024. 05. 23.
Robert Fico merénylője, Juraj C. állítólag senkinek sem beszélt arról a tervéről, hogy lelövi miniszterelnököt. Az őrizetbe vételről szóló nyilatkozatából kiderül, hogy az a szándéka, hogy bocsánatot kér a miniszterelnöktől, akit állítása szerint soha nem akart megölni. Azért támadott, mert nem ért egyet a kormány politikájával.

Csalódott volt a jelenlegi kormány politikájában, és egy ponton úgy döntött, hogy megsebesíti a miniszterelnököt.

Megölni azonban soha nem állt szándékában

– vallotta a rendőrség előtt a 71 éves nyugdíjas merénylő. Arról beszélt a rendőrségen, hogy nem értett egyet a szlovák Speciális Ügyészség megszüntetésével és a média "üldözésével", ahogy Fico ukránellenes és európai uniós politikájával sem.

Május 13-án, hétfőn úgy döntött, hogy bosszút akar állni a kormány politikájáért. Előre kitalálta, hogy saját fegyverével fogja megtenni, ami 1992 óta van a birtokában. Amikor később megtudta, hogy szerdán Handlován ülésezik a kormány, úgy döntött, ott lép a tettek mezejére.

Cintula azt vallotta, hogy mivel tudja használni a fegyvert, 

szándékosan célzott úgy, hogy ne veszélyeztesse Fico életét, és arra is figyelt, hogy mások se sebesüljenek meg

- ehhez képest Fico kritikus állapotban került kórházba, és még mindig nem tudják átszállítani a besztercebányai kórházból Pozsonyba.

Letartóztatása után azt mondta a rendőrségnek, hogy senki sem tudott a tervéről, mert senkit sem akart bajba sodorni.

A bírósági határozat szerint a nyugdíjas merénylő azt vallotta, hogy őszintén megbánta tettét, beismeri, hogy az elfogadhatatlan. Cintula kész bocsánatot kérni is Ficótól, akár személyesen a tárgyaláson, akár írásos formában.

A bíró már szombaton döntött Juraj C. letartóztatásba helyezéséről. A lévai nyugdíjast gyilkossági kísérlettel vádolják, és 25 év életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

(Denník N/Hetek)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!