NATO-főtitkár: minden tagállam beleegyezett, hogy Ukrajna taggá váljon
Elvárás, hogy Ukrajna a jövőben meg tudja védeni magát
NATO-főtitkár: minden tagállam beleegyezett, hogy Ukrajna taggá váljon

Illusztráció.(Forrás: Youtube/Euronews)

2023. 04. 21.
Jens Stoltenberg a napokban látogatott a háború óta először Kijevbe, és a Volodimir Zelenszkijjel folytatott egyeztetés után arról beszélt, hogy minden NATO-tagállam egyetért abban, hogy az ország csatlakozni fog a szervezethez.

A NATO-főtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy elvárás Ukrajna felé, hogy felkészült legyen „új támadások meghiúsítására” az orosz-ukrán háború után, most pedig az az elsődleges cél, hogy Kijev győzni tudjon Oroszországgal szemben.

A NATO tagországai a háború kezdete óta több tízezer ukrán katona számára biztosítottak kiképzést, és 65 milliárd euró (24 billió forint) értékű katonai támogatást adtak Ukrajna számára.

Ukrajnának az euro-atlanti családban a helye. Ukrajnát hely illeti meg a NATO-ban, és idővel ez lehetővé is fog válni a támogatásunkkal”

- nyilatkozta Stoltenberg Kijevben.

A főtitkár arról is beszélt, hogy a NATO-tagállamok harckocsikkal, vadászgépekkel és páncélozott harci járművekkel támogatják az ukrán haderőt, de pénzt is adnak a NATO Ukrajnának fenntartott alapjába, amelyből „sürgős segítséget” tudnak nyújtani.

(Sky News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!