Bizarr jelenet a NATO-csúcson: hatalmas multimédiás oszlop "tartotta" a nyitóceremóniát
A találkozó fő témái Kína, Oroszország, a kibertámadások és a klímaváltozás
Bizarr jelenet a NATO-csúcson: hatalmas multimédiás oszlop "tartotta" a nyitóceremóniát

Fottár: Twitter/Oana Lungescu

2021. 06. 14.
Ma startolt el a NATO csúcstalálkozó egészen érdekes nyitó ceremóniával, ugyanis röviddel a maszk nélküli közös fotós pózolás után a jelenlevő vezető politikusok egy hatalmas villogó oszlop köré gyűltek félkörben, ami drámai, sci-fibe illő program keretében tájékoztatta őket a Transzatlanti Szövetség 2030-as célkitűzéseiről.

A NATO2030 projekt látványos show keretében az elrettentéstől és a védekezésen és a technológiai innováción át az éghajlatváltozás elleni küzdelemig számos területet is érintve mutatta be, hova is szeretne eljutni a szervezet e nem túl távoli jövőben. 

A tanácskozáson a fő témák között Oroszország, Kína, a kibertámadások és a klímaváltozás szerepelnek. Stoltenberg korábban kijelentette: a NATO-csúcs célja azon 2030-ig megvalósítani kívánt célok és feladatok meghatározása lesz, amelyek hozzájárulnak a szövetség felkészítéséhez a jövő kihívásaira.

A csúcstalálkozó történelmi lehetőséget biztosít a transzatlanti kapcsolatok, valamint a kollektív biztonság megerősítésére - hangoztatta a főtitkár.

Stoltenberg: új fejezetet nyitunk a transzatlanti kapcsolatokban

A NATO hétfői, egynapos csúcstalálkozója új fejezetet nyit a transzatlanti együttműködés megerősítésében az Oroszország és Kína jelentette biztonsági kihívások közepette - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn.

Jens Stoltenberg, a 30 államot tömörítő brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet csúcstalálkozójára érkezve hangsúlyozta: a NATO kapcsolatai Oroszországgal a hidegháború vége óta a legalacsonyabb szintre csökkentek "Moszkva agresszív fellépései miatt".

A NATO folytatja az elrettentés és a védekezés politikájának alkalmazását, ugyanakkor fontosnak tartja a párbeszéd fenntartását és folytatását Moszkvával. A párbeszéd nem a gyengeség, hanem az erő jele - hangsúlyozta.

Kijelentette továbbá: a szövetségnek közös választ kell adnia Kína gazdasági, politikai és katonai megerősödésére is. Kína nem osztja a NATO által képviselt értékeket. Noha Peking nem a szövetség ellensége, vagy ellenfele, de biztonsági kihívást jelent számára - mondta.

"Nem akarunk hidegháborút Kínával, de alkalmazkodnunk kell a megerősödése jelentette kihívásokhoz"

- fogalmazott. Hozzátette: a szövetséges országok vezetői a csúcstalálkozón stratégiai nyilatkozatot fognak elfogadni Kínával kapcsolatban.

A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a NATO-országok vezetői egyetértenek majd abban, hogy a közös biztonsági kihívások kezelése további forrásokat igényel. A védelmi képességekre fordított kiadások növelése határozott üzenetet küld a szövetség egységéről. Ideje félretenni a megosztottságot - mondta.

Biden: Európa számíthat az Egyesült Államokra

Európának tudnia kell, hogy számíthat az Egyesült Államokra, a NATO rendkívül fontos a szövetségesek érdekeinek szempontjából - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben hétfőn.

Biden a 30 államot tömörítő, brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet csúcstalálkozójára érkezve hangsúlyozta, hogy a NATO-t alapító egyezmény központi elemének számító, a kollektív védelem elvét rögzítő 5. cikk "szent kötelesség", e tekintetben is az európai szövetségesek számíthatnak Washingtonra.

"Azt szeretném, ha egész Európa tudná, hogy az Egyesült Államok ott van"

- fogalmazott

Az Egyesült Államok vállalja, hogy NATO-szövetségeseinek védelmében lépéseket tegyen, ha őket megtámadnák, ahogyan az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadások idején a NATO is tiszteletben tartotta a szerződésben rögzített vállalását - mondta.

Méltatta, hogy egyre több NATO-tagország eléri azt a célt, amely szerint a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják, és a többiek is jó úton vannak efelé.

Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy a szövetségeseknek fel kell ismerniük az Oroszország és Kína jelentette, a nemzetközi biztonságra veszélyt jelentő kihívásokat. Sem Oroszország, sem pedig Kína nem cselekszik oly módon, ahogyan az elvárható - mondta Biden.

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor a találkozón kijelentette, az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz, és Magyarország "mindenfajta hidegháborút ellenez".

(MTI/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!