Muszlimnak álcázza magát egy izraeli zsidó csoport, hogy imádkozhassanak a Templom-hegyen
SUTTOGVA MONDJÁK el A ZSIDÓ IMÁIKAT, MIKÖZBEN ÚGY TESZNEK, MINTHA MUSZLIM ISTENTISZTELETEN VENNÉNEK RÉSZT
Muszlimnak álcázza magát egy izraeli zsidó csoport, hogy imádkozhassanak a Templom-hegyen

Youtube/Channel 13 News

2021. 12. 16.
Egy Visszatérés a Templom-hegyre nevű zsidó csoport sajátos módot talált arra, hogy imádkozhasson a zsidóság legszentebb helyén Jeruzsálemben. Jelenleg ugyanis ezt a szabályok csak muszlimok számára engedélyezik. Biztonsági szakemberek ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az ehhez hasonló akciók súlyos erőszakhoz is vezethetnek.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A zsidók Templom-hegyhez való jogát hirdető csoport tagjai most

muszlimnak álcázzák magukat, hogy bejussanak a Templom-hegyre, és suttogva elmondják a zsidó imáikat, miközben úgy tesznek, mintha muszlim istentiszteleten vennének részt.

A Templom-hegy a zsidók legszentebb, egyúttal az iszlám világ harmadik legszentebb helye. Voltaképpen ez az izraeli-palesztin konfliktus érzelmi, illetve spirituális epicentruma. A Templom-hegy körüli konfliktusok vezettek még május elején a 11 napos gázai háborúhoz is.

.
Forrás: Youtube/Channel 13 News

Az 1967-ben lezajlott hatnapos háborút lezáró megállapodások alapján a zsidók látogathatják a Templom-hegyet, azonban ott nem imádkozhatnak, ahogy a keresztények sem, egyedül a muszlimok.

Izrael azóta is mindent megtesz a közbiztonság fenntartása érdekében a helyszínen.

„Nem vagyunk hajlandóak elfogadni a Templom-hegyen érvényben levő, zsidók elleni szankciókat”

– nyilatkozta Raphael Morris, a csoport vezetője.

Morris kifogásolta azt is, hogy a zsidók csupán a nap meghatározott óráiban léphetnek be a területre, akkor is csak rendőri kísérettel. Emellett semmi jelét sem mutathatják annak, hogy imádkoznak. Ezzel szemben a muszlimoknak szabad bejárása van a Templom-hegyre, időbeli megkötés rájuk nem vonatkozik, és szabadon imádkozhatnak.

Az oktatók ugyanakkor arra is kiképzik őket, hogyan utánozzák a muszlim ima során szokásos mozdulatokat, miközben valójában zsidó szertartást végeznek.

„A célunk az, hogy a nap minden órájában fel tudjunk menni a Templom-hegyre, végső soron pedig az, hogy sikerüljön felépíteni a templomot s helyreállítani az áldozati szertartásokat”

– fogalmazott Morris, a csoport vezetője.

Tagadta ugyanakkor, hogy csoportja egy földalatti mozgalom lenne, ragaszkodott ahhoz, hogy cselekedetei mind „nyíltak” és jogszerűek.

„Az, hogy az ország ezt nem szereti, még nem jelenti azt, hogy törvénytelen” – mondta Morris.

Ha pedig valami baj történne titkos látogatásaik alkalmával, rendőri segítséget hívnak, ecsetelte a vezető. Ezzel akadályoznák meg annak eshetőségét, hogy erőszakba torkolljon akciójuk.

„A Templom érdekében kész vagyok akár az életemmel is fizetni"

 – szögezte le ugyanakkor a csoport egyik tagja, mikor arra emlékeztették, hogy lelepleződése esetén erőszakos reakcióra számíthat a muszlimok részéről.

A rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat mindeközben aktívan dolgozik a csoport akcióinak szabotálásán. Ennek köszönhetően a tagok gyakran kapnak bírósági távoltartási végzést a nyakukba, mely értelmében nem mehetnek fel a hegyre. Alkalmanként pedig börtönbe is csukják őket néhány napra.

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!