Mostantól homoszexuálisok és transzneműek is bérelhetnek anyaméhet Izraelben
Az egyetlen ország, ahol államilag finanszírozzák a béranyaságot
Mostantól homoszexuálisok és transzneműek is bérelhetnek anyaméhet Izraelben

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 05.
Már meleg párok, egyedülálló férfiak és transzneműek is igénybe vehetnek béranyákat, jelentette be Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter kedden.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Az Egészségügyi Minisztérium adott ki egy rendeletet az izraeli béranyasági törvény módosításáról, hogy „minden személy számára” egyenlő hozzáférést biztosítsanak tulajdonképpen az anyaméhek bérléséhez, azaz a béranyákhoz – írta az Új Kelet-online izraeli zsidó hírportál.

Izraelben eddig csak egy az országban lakó nő és férfi vehette igénybe a béranyákat, illetve a meddő, vagy egyedülálló nők. Azonban a bíróság még a „leendő szülők” fogalmát is hatályon kívül helyezte a béranyasági szerződésről szóló törvényi rendelkezésekben, így az már egyedülállókra és férfipárokra egyaránt vonatkozik. 

„Ma véget vetünk az évek óta tartó igazságtalanságnak és diszkriminációnak.

Mától egy hétre egyenlő hozzáférést biztosítunk a béranyákhoz Izraelben az egyedülálló férfiaknak, leendő apáknak, valamint a meleg pároknak – tulajdonképpen bárkinek” – mondta a nyíltan homoszexuális egészségügyi miniszter.

Az Izraeli Meleg Apák Szövetsége és a Tammuz nemzetközi béranyasági ügynökség is üdvözölte a módosítást, ami január 11-én lép hatályba.

(Hetek / Újkelet)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!