Martin Luther King szobrát is ledöntik, ugye?
Martin Luther King szobrát is ledöntik, ugye?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 16.
Ha ilyen iramban halad a modern kori jakobinus forradalom, előbb-utóbb a nagy polgárjogi harcos, Martin Luther King szobrát is utoléri a népharag. Főleg, ha megtudják, mit tanácsolt az 1957-ben indított havi véleménycikkrovatában 63 évvel ezelőtt egy homoszexuális hajlammal küzdő fiatalnak.

Martin Luther King Jr. az Ebony magazinban indított „Életvezetési tanácsok” című sajátos melléklet lényege az volt, hogy az olvasók bármilyen témában küldhettek be kérdéseket, kezdve a pénzügyi adósságaiktól a házasság előtti szexuális életen át a bűncselekmények megítéléséig, majd ezekre King igyekezett kellő komolysággal rendre válaszolni.

Egy 1958. januári számban egy fiatal olvasó a következő kérdést küldte be a laphoz:

„Az én problémám egy kicsit más, mint a többi emberé. Fiúként úgy érzek más fiúk iránt, mint ahogyan a lányok iránt kellene. Nem akarom, hogy ezt a szüleim is megtudják. Mit tehetnék? Hova fordulhatnék segítségért?”

A jelenlegi közvélemény elképzelésében élő King valószínűleg azt válaszolta volna a kérdésre, hogy semmi gond nincsen az ilyen érzésekkel, ez teljesen természetes veleszületett irányultság, fogadja el önmagát olyannak, amilyen. Az igazi King azonban ezelőtt 62 évvel a következőt válaszolta a fiúnak:

„A problémád egyáltalán nem szokatlan. Habár, nagyon nagy figyelmet igényel. A fiúk iránti érzésed valószínűleg nem egy veleszületett hajlam, hanem sokkal inkább egy kulturális behatás. Ennek a viselkedésnek az okait legtöbbször vagy tudatosan elnyomják, vagy öntudatlanul elfojtják. Éppen ezért szükséges ezt a problémát úgy kezelni, hogy visszamegy az ember azokhoz a tapasztalatokhoz és körülményekhez, amik ehhez az irányultsághoz vezettek. Ennek érdekében azt javaslom, hogy látogass el egy jó pszichiáterhez, aki segíthet neked abban, hogy a tudatod felszínére hozza ezeket az élményeket és körülményeket, amik idáig vezettek. Már most jó úton haladsz a megoldás felé azzal, hogy őszintén szembenéztél ezzel, problémaként fogod fel, és meg is szeretnéd azt oldani.”

Martin Luther King ezzel tulajdonképpen kifejezte azt a hitét, mely szerint a homoszexuálisok és leszbikusok nem születnek ezzel a nemi orientációval, hanem az amerikai kultúra, illetve a személyes élményeik és környezetük hat ilyen irányba rájuk.

Teljes joggal merül fel a kérdés napjainkban, hogy azok a hiperprogresszív vandálok, akik még Winston Churchill és Thomas Jefferson szobrait is készek mindenütt ledönteni, vajon mikor jutnak el a „homofób” Martin Luther King szobráig?

(National Review)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!