Mostantól Franciaországban is börtönbe zárhatják azt, aki segítene az LMBT-életmódot elhagyóknak
A büntetés akár három évi szabadságvesztés és 45 ezer eurós pénzbírság is lehet
Mostantól Franciaországban is börtönbe zárhatják azt, aki segítene az LMBT-életmódot elhagyóknak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 26.
A francia parlament elfogadta azt a törvénytervezetet, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az LMBTQ emberek állítólagos gyógyítását, azaz a szexuális orientációjuk megváltoztatását célzó, úgynevezett konverziós terápiákat.

Negyven évvel azután, hogy a homoszexualitás büntethetőségét eltörölte Franciaország, a kedd este megszavazott törvény új bűncselekményt vezet be a büntetőtörvénykönyvben: az úgynevezett konverziós terápiát végzők két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók.

Súlyosbító körülmények esetén a büntetés akár három évi szabadságvesztés és 45 ezer eurós pénzbírság is lehet. 

Az 577 fős alsóházban megjelent 142 képviselő közül mindannyian igennel szavaztak a tervezetre, amelyet a szenátus január 20-án szintén egyhangúlag már megszavazott második olvasatban. A szavazást követően minden képviselő és szenátor a tribünön elismételte: "nincs mit gyógyítani". 

Ahogy arról a hetek.hu is beszámolt, Kanadában is betiltották az úgynevezett "konverziós terápiát", azaz minden LMBTQ-életmódból kivezető,  heteroszexualitást támogató tanácsadást, hiába keresnek segítséget ezentúl a transznemű vagy meleg életmódból szabadulni vágyók. A törvény emellett a férfi és női nemre, illetve a házasságra vonatkozó bibliai tanítást is büntethetővé teszi, az ellenszegülők akár ötéves börtönbüntetést is kaphatnak.

A konverziós terápiák valójában már eddig is büntethetők voltak számos olyan szabálysértésen keresztül, mint a morális zaklatás, erőszak vagy törvénytelen orvosi gyakorlat. Elisabeth Moreno, a férfiak és nők közötti jogegyenlőségért felelős kormánytag ugyanakkor úgy vélte, hogy

a törvény elfogadása "erős jelzés" lehet annak érdekében, hogy a "barbár terápiák" áldozatai könnyebben merjenek feljelentést tenni. 

A konverziós terápiák az ördögűző szeánszoktól az elektrosokkon át a különböző önmegtartóztató gyakorlatokig terjednek, s szakemberek szerint tartós pszichológiai, egyes esetekben pedig fizikai hatással járnak az áldozatok számára, akiknek többsége fiatal. 

"Ezeknek a méltatlan gyakorlatoknak nincs helye a köztársaságban. Miután az, hogy valaki önmaga, nem bűncselekmény, nincs mit gyógyítani" - írta a Twitteren Emmanuel Macron államfő.

Az 1950-es években az Egyesült Államokban kezdeményezett konverziós terápiáknak nincsen tudományos vagy orvosi alapjuk. Bár nincsenek hivatalos adatok arról, hogy Franciaországban mennyire elterjedt ez a gyakorlat, a törvényhozók 2019-ben több száz esetről tudtak.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!