Módosítani fogják a gyermekházasság tilalmáról szóló törvényt Németországban, mert sérti a házasságkötés szabadságához való jogot
Módosítani fogják a gyermekházasság tilalmáról szóló törvényt Németországban, mert sérti a házasságkötés szabadságához való jogot

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 31.
A gyermekházasság ellen 2017-ben hoztak törvényt Németországban, most azonban a legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy módosítani kell a jogszabályt, mert alkotmányellenes.

A törvénnyel szemben egy szír pár nyújtott be panaszt a legfelsőbb bíróságnál, akik 2015-ben érkeztek Németországba menekültként. A lány a házasságkötéskor mindössze 14 éves volt, a férfi pedig 21 éves, és még Szíriában, egy saría-bíróság előtt kötötték össze az életüket.

Németországban azonban érvénytelennek nyilvánították a házasságukat a lány életkorára tekintettel, és a lányt elválasztották a férfitől, majd női menekülteknek fenntartott létesítménybe vitték.

A legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy módosítani kell a gyermekházasság tilalmáról szóló törvényt, mert az alkotmányellenes, és sérti az alapokmányban szereplő házassághoz való jogot, ráadásul nem szabályozza elég részletesen a kérdést.

Jelenleg minden olyan házasságkötés érvénytelennek számít az országban, amelyben az egyik fél 16 év alatti, még akkor is, ha a felek németországi lakosok, és külföldön kötötték egybe az életüket.

A törvényt azért hozták néhány évvel ezelőtt, hogy a hatóságok megakadályozzák, hogy a szülők külföldre vigyék a 16 év alatti gyerekeiket azért, hogy előre elrendezett házasságba kényszerítsék őket.

A törvényhozóknak azonban konkretizálniuk kell a jogszabály egyes részeit, például hogy a korábban megkötött, de érvénytelennek számító házasságok jogilag érvényessé válnak-e, ha mindkét fél már betölti a 16 éves kort.

(Deutsche Welle / CNE News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!