Mindent borított a magyar vétó: úgy tűnik, Brüsszelnek visszakoznia kell az olajembargó ügyében
A Politico és a Bloomberg is úgy tudja, már dolgoznak egy Magyarország számára is elfogadható kompromisszusos javaslaton
Mindent borított a magyar vétó: úgy tűnik, Brüsszelnek visszakoznia kell az olajembargó ügyében

Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2022. 05. 13.
Hetek óta zajlik a vita arról, hogy az Európai Unió úgy akarja életbe léptetni az újabb, hatodik szankciós csomagját, hogy azzal lényegében többet árt néhány uniós tagországnak, mint magának Oroszországnak. Az olajembargóra vonatkozó elképzelések azonban zsákutcába jutottak, miután a kormány a határidős engedmények és a belebegtetett költségvetési támogatás ellenére sem szeretné ilyen csapásnak alávetni a magyar gazdaságot. (Frissítés: A Bizottság közben jelezte, kitartanak az eredeti tervek mellett.)

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Frissítés - 14:28 – Az Európai Bizottság szóvivője az M1 megkeresésére reagált a reggeli sajtóhírekre. Kijelentette, a testület továbbra is kitart az olajembargó terve mellett. 

A Politico azt írja a cikkében, hogy több uniós hivatalnok is úgy látja, hogy parkoltatni kell az orosz olaj behozatalára vonatkozó tilalom tervét, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök finoman szólva vonakodik azt elfogadni. 

Az új elképzelés szerint az orosz kőolajra és finomított üzemanyagok behozatalának tilalmát nem, a hatodik szankcióscsomag többi elemét viszont el fogják fogadni a tagállamok. Uniós diplomaták a lapnak azt nyilatkozták, hogy

már dolgoznak egy olyan kompromisszumos javaslaton, ami Magyarország számára is elfogadható lehet.

A Politico szerint ez óriási csapás az Európai Unió vezetése és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részére, hiszen teljes mellszélességgel képviselték a nyilvánosság előtt az orosz olaj teljes tilalmát, és most visszakozni kényszerülnek. Mindezt annak ellenére, hogy Brüsszelben úgy vélik, hogy az orosz fosszilis tüzelőanyagok uniós piacának a megszüntetését létfontosságúnak tartják Oroszország háborújának a finanszírozása szempontjából. 

Az akadályt viszont Magyarország és Szlovákia jelenti, amelyeknek tengerpart híján rendkívül kevés lehetőségük van arra, hogy alternatív megoldásokat keressen a kőolaj és más energiahordozók behozatalára. Ezt a helyzetet a határidős engedmények és költségvetési támogatás se tudta orvosolni. 

Az olajembargóról és Magyarország gazdasági érdekeiről a Hetek aktuális lapszámában írtunk részletesen.

Óriási arcvesztés Brüsszelnek

A Politiconak nyilatkozó uniós tisztviselők szerint sokkal jobb lenne a szankciós csomag 90 százalékáról megállapodni, mint "semmiről". Ezért inkább a pragmatizmus oldaláról megközelítve, kettéválasztanák a többi szankciót az olajembargóra vonatkozó elképzelésektől. Sőt, lényegében opcióként merült fel az a magyar javaslat, ami csak a hajózás útján történő szállítást tiltaná, a vezetékest nem. 

Mindez viszont a lap szerint komolyan rombolja az EU hitelességét, mivel a vezetők egészen egyértelműen és határozottan kijelentették a szándékukat az olaj tilalmára.

A hatodik szankcióscsomag többi része egyébként az orosz propagandáról, lobbistákról és tanácsadókról, illetve az orosz Sberbankról szól. De ezek lényegében eltörpülnek az olajra vonatkozó célkitűzések mellett, az egész csomag lényege éppen az orosz olaj behozatalának tilalma lett volna. 

Előfizetői nyereményakció
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!