hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország előbb-utóbb felülvizsgálja majd kapcsolatát az EU-val
Az embargóvita hosszú távú hatásai
Magyarország előbb-utóbb felülvizsgálja majd kapcsolatát az EU-val

Orbán Viktor miniszterelnök a Kar­melita kolostorban munkavacsorán fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét. (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

2022. 05. 12.
Egyelőre nem látszik a megállapodás Brüsszel és Budapest között az Oroszországgal szembeni olajembargó ügyében. Az Európai Bizottság büntetni akar – függetlenül ennek hatékonyságától és egyes tagállamokra gyakorolt brutális gazdasági következményeitől.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Gazdasági atombomba – magyar részről ez az utóbbi napok egyik kulcskifejezése az Európai Bizottság embargójavaslata kapcsán, amelynek értelmében hat hónapon belül fokozatosan megszüntetnék a kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is Oroszországból. Brüsszel részéről nem csak annak kapcsán nem hangzott el túl sok konkrétum, hogy mindez hogyan hozná közelebb a békét (vagy pontosan mennyire érintené érzékenyen Moszkvát), úgy tűnik, a tagállamok egyéni helyzete és érdekei sem hatják meg túlságosan. Márpedig Magyarország – több más kelet-közép-európai országgal együtt – speciális helyzetben van, egyrészt földrajzi, másrészt energiapiaci szempontból is. Nem véletlenül fogalmazott úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy egy olajembargó esetén „a rezsicsökkentésnek vége van”, 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajár következhet.

Lapzártánk idején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán jelentette be, hogy Magyarország csak akkor hajlandó támogatni a legújabb szankciós csomagot, ha minket nem érint, vagyis az olajembargó bevezetése csak a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozik, és ez alól a csővezetékes szállítás teljes mértékben kivételt kap. Hozzátette, a szankció megszavazása esetén a finomítók átalakítása több százmillió dolláros átalakítást igényelne, mint ahogy a Magyarországra Horvátországon keresztül vezető kőolajvezeték kapacitásnövelése is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!