Európai Bizottság a Heteknek: elismerjük Magyarország sajátos helyzetét, az olajembargó mellett viszont kitartunk
Olvasták a sajtóhíreket, de nem tágítanak az eredeti elképzelésüktől
Európai Bizottság a Heteknek: elismerjük Magyarország sajátos helyzetét, az olajembargó mellett viszont kitartunk

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2022. 05. 13.
Cáfolta a Heteknek az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer azokat a sajtóértesüléseket, mely szerint Brüsszel felfüggesztené a belengetett hatodik szankciócsomag olajembargós terveit a magyar vétó miatt. Mint mondja, elismerik Magyarország sajátos helyzetét, de az eredeti elképzelésük szellemében fognak érvelni a tagállamokkal folytatott megbeszélések során. 

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Eric Mamer nem kívánta kommentálni azt a magyar javaslatot, mely szerint a szankciónak csak a tengeren történő olajszállítmányokat szabadna érintenie, a vezetéken érkező orosz kőolajat viszont nem. Mint fogalmazott, elismerik, hogy Magyarország sajátos helyzetben van, mint tengerparttal nem rendelkező ország, és mint olyan régió, amely nagymértékben függ az orosz kőolajimporttól. 

A magyar hatóságokkal történő megbeszélések során azonban továbbra is azt az álláspontot képviselik, hogy a szankciócsomagnak tartalmaznia kell az orosz kőolaj behozatalának tilalmát.

"Kitartunk azon javaslatunk mellett, hogy az olajat vegyük be a hatodik szanckiócsomagba, és továbbra is ebben a szellemben fogunk érvelni a tagállamokkal folytatott megbeszélések során"

- szögezte le az Európai Bizottság vezető szóvivője a Hetek kérdésére. 

Mint ismeretes, péntek reggel a Politico és a Bloomberg azt állította uniós forrásokra hivatkozva, hogy Brüsszel fel fogja függeszteni az olajembargóra vonatkozó terveit a magyar vétó miatt. 

Előfizetői nyereményakció

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!