hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi vezetett az Unió vakcinafiaskójához?
Csúfosan felsült a közös stratégia
Mi vezetett az Unió vakcinafiaskójához?

A 2020 júniusában beterjesztett uniós oltási stratégia máig nem hozott kellő eredményeket. (Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix)

2021. 03. 18.
Németországhoz képest Szerbiában kétszeres hatékonysággal zajlik az oltások beadása, az EU oltási stratégiájából kimaradó Egyesült Királyság átoltottsági szintje pedig hónapokkal megelőzi a tagállamok átlagát. Mivel magyarázható az országok mérete és hatékonysága közötti fordított arányosság? Megbukott volna az Unió járványkezelési stratégiája?

A globális „oltóverseny” elmúlt 10 hónapja során Brüsszel mindvégig nagyfokú óvatosságot mutatott az orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatban, habár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nyilatkozatai alapján nem tett ilyen módon különbséget a vakcinák között: „ugyanazokat az előírásokat kell követni a minőséget, a biztonságot és a hatékonyságot illetően, mint bármely más oltóanyag esetében” – hangsúlyozták. 

Nem tagadható azonban az sem, hogy az előbb említett oltóanyagok engedélyezése tekintetében az elbírálás jelentős mértékben lemaradt a nyugati vakcinákhoz képest. Felmerülhet tehát: vajon attól tartott az Unió, hogy Moszkva és Peking ezáltal az EU-n belüli befolyását kívánja kiterjeszteni? 

Érthető módon a globális szintű probléma ellenére a világgazdasági, geopolitikai verseny és a piaci szereplők érdekei nem szűnnek meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!