"Miért ér többet a király a királynénál?" - A francia kártyát is elérte a gendersemlegesítési hullám
Indy Mellink, az alternatív kártyapakli megalkotója a királytól, a királynétől és a bubitól is megszabadult
"Miért ér többet a király a királynénál?" - A francia kártyát is elérte a gendersemlegesítési hullám

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 25.
Indi Mellink holland fiatal, a francia kártya szerelmese egy nap unokatestvéreinek próbálta elmagyarázni a játékot, és ekkor hasított belé a gondolat, miért is ér többet a király a királynénál. Végül a pakli gendersemlegesítése mellett döntött: a királynak, királynénak és a bubinak is mennie kellett a nemi egyenlőség jegyében.

A 23-éves törvényszéki pszichológia diplomás lány apja bátorítására eldöntötte, itt az idő, hogy szakítson a "nemi egyenlőség többszáz éves tradíciójával", ami a kártyajátékban "a férfiakat a nők felé helyezi", és "felvilágosultabb" elvek alapján újraalkotja a paklit. 

“Ha adva van a hierarchiában, hogy a király többet ér, mint a királyné, akkor még ez az enyhe egyenlőtlenség is arra készteti az embereket, hogy mindennapi életükben is így járjanak el”

- jelentette ki a lány, aki számos próbálkozás után megalkotta a gendersemleges kártyát, ahol a királyt, a királynét és a bubit arany, ezüst és bronz ábrák helyettesítik.

A kártyát már el is kezdték értékesíteni a neten, de előtte még tesztelték kártyajátékosokon, kik saját bevallásuk szerint még sosem vették észre, hogy a kártyák problémásak lennének, a váltáshoz és az új kártya megszokásához időre lesz szükség.

Néhány hónap alatt Mellink közel 1500 paklit postázott Németországba, Belgiumba, Franciaországba és az Egyesült Államokba. 

Kérdés, hogy a gendersemlegesítés és egyenlősítés mikor éri el a többi játékot, például a sakkot, ami például leképezi feudális rendszert, a királyt a királyné, és a parasztok fölé helyezve... 

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!