Michael Brown a Heteknek: Soha korábban nem láttam ekkora megtévesztést a karizmatikus mozgalomban
Szóba került politika, kereszténység és a következő amerikai választás is
Michael Brown a Heteknek: Soha korábban nem láttam ekkora megtévesztést a karizmatikus mozgalomban

Facebook/AskDrBrown

2022. 09. 20.
Michael L. Brown amerikai rádióműsorvezető, író, a keresztény cionizmus és a karizmatikus mozgalom prominens képviselője adott interjút a Heteknek. Brown e hónapban publikálta legújabb könyvét, melyben az amerikai kereszténység és a politika - kiemelten pedig Trump – viszonyát, illetve az egyház megosztottságának kérdéseit tárgyalja.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

A „The Political Seduction of the Church: How Millions Of American Christians Have Confused Politics with the Gospel” (Az egyház elcsábulása a politikában: Hogyan keverték össze amerikai keresztények milliói a politikát az evangéliummal) olyan égetően aktuális témákat tárgyal, mint az, hogyan volt képes az amerikai pártpolitika – jelesül Donald Trump személye – az elmúlt években tapasztalt, elképesztő mértékben megosztani az amerikai kereszténységet.

Olyannyira, hogy némely amerikai keresztény személyes, illetve közösségi hitéletét sokkal inkább meghatározta a volt republikánus elnök személye, mint a Megváltóé, Jézus Krisztusé. Gondolhatunk itt akár azokra a Trump-párti „prófétákra" és „próféciáikra”, melyek végigsöpörtek az amerikai karizmatikus mozgalom gyülekezetein.

Ebben a témában kérdeztünk Dr. Brownt.

 

Mi motiválta a könyv megírásában?

Úgy éreztem, hogy ezt a könyvet egyszerűen meg kellett írnom. Soha korábban, az Úrban töltött közel 50 évem alatt nem láttam még ennyi hívőt eltévelyedni. Soha korábban nem láttam ekkora megtévesztést a karizmatikus mozgalomban, aminek magam is tagja vagyok, és ahol szinte valamennyi jelentősebb prófétai hang hamisan prófétált. Soha korábban nem láttam, hogy megannyi hívő annyira a politika megszállottja lett volna, hogy Trumpra – akire én is szavaztam – valamiféle politikai megváltóként tekintsen.

Melyek az amerikai kereszténység előtt álló legnagyobb kihívások, és ebben a politikai miliőben mi az egyház küldetése? Részt kell egyáltalán vennie a hívőknek a közéletben?

Keresztényekként feltétlenül részt kell vennünk a politikában. Túl sok keresztény véli úgy, hogy a politika túlságosan is világi dolog, hogy túlságosan egy e világi rendszernek a része. Egy korrupt rendszernek, ami miatt aztán eltolják maguktól a felelősséget, és el sem mennek szavazni. Ezt mindenképpen korrigálni kell.

Másrészt viszont nagyon sok keresztény olyannyira belekeveredik (a politikába – a szerk.), hogy egész egyszerűen egy politikai párt tartozékává válik, és a politikára – nem pedig az evangéliumra – tekintenek úgy, mint a világ megváltoztatásának eszköze. Ez történt a legutóbbi választásokon is.

Hogyan kellene a keresztényeknek megközelíteni és kezelni ezeket a problémákat? 

Először is, nem köthetünk kompromisszumot erkölcsi kérdésekben a politikai hatalom érdekében. Ha az általunk támogatott vezető valami rosszat tesz, akkor ezt nyíltan ki kell mondanunk – nehogy beszennyezzük a tanúságtételünket.

Másodszor, nem lehetünk mások tulajdonai, sem pedig megvásárolhatók. Egyedül az Úréi vagyunk, és a hűségünk nem eladó. Ha pedig Trumpról van szó, ő sok jót tett, betartotta az ígéreteit, és bármelyik másik elnöknél szorosabban működött együtt az evangéliumi vezetőkkel. Azonban a nemzetünk sokkal inkább Trump támogatóiként ismert meg bennünket, semmint Jézus követőiként, s ez szörnyű veszteség volt.

Hogyan juthatnak egységre az amerikai keresztények a mostani helyzetben, és melyek azok a kérdések, amik vannak annyira fontosak, hogy megosszák a keresztényeket, és melyek azok, amiken túl kellene lépni?

Amennyire csak lehetséges, első sorban Jézus köré kell szerveződjünk – mielőtt még a jelöltek vagy a politikák megosztanának bennünket. Vannak közös dolgok bennünk mint az Úr követőiben. Voltak istenfélő keresztények, akik Trumpra szavaztak, és olyan istenfélő keresztények is, akik viszont nem. Ahelyett azonban, hogy Jézus (személye – a szerk.) körül egységre jutottunk volna, egymást támadtuk – ennek véget kell vetni.

Ugyanakkor az előttünk álló kérdések nagyon is kritikusak: abortusz, LMBTQ aktivizmus, vallásszabadság – és még sok egyéb. Én személy szerint nem tudnék egységre jutni olyasvalakivel, aki bár kereszténynek vallja magát, mégis pártolja az abortuszt vagy éppen a homoszexualitást. Én ott húznám meg a határt.

Fontos, hogy az alapvető dolgokat tegyük az első helyre: bűnbánatot tartani, visszaszerezni első szeretetünket Jézus és az elveszettek iránt, tanítványokká tenni másokat, átadni magunkat az imának, saját családunkat megerősíteni, helyi közösségeinket szolgálni, valamint részt venni a politikában minden szinten. Ehhez pedig fontos, hogy tisztázzuk a fontossági sorrendünket.

Utolsó kérdésünk: kit tart leginkább esélyesnek a republikánus politikusok közül Amerika következő elnökének, és kit látna szívesen az elnöki székben?

A republikánus oldalon Trump vagy DeSantis a legesélyesebb jelölt. Pence is esélyes, de valószínűleg nincs megfelelő támogatottsága. Jó kereszténynek tartják, de nem elég erős. Pompeo is egy lehetőség, de közel sem olyan jelentős, mint Trump vagy DeSantis. Véleményem szerint, bár kétszer szavaztam már Trumpra, túl sok a negatívum vele kapcsolatban, és inkább egy másik jelöltet látnék szívesen a republikánus oldalon.

(Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!