Meghalt Bernie Madoff
82 évesen hunyt el a börtönben, ahol 150 éves büntetését töltötte piramisjátékos óriáscsalásért
Meghalt Bernie Madoff

Forrás: Youtube/NBC News

2021. 04. 14.
Elhunyt Bernard Madoff , a NASDAQ részvénypiac korábbi elnöke, aki a világtörténelem legnagyobb Ponzi piramisrendszerét működtette és az Egyesült Államok történelmének legnagyobb pénzügyi csalását követte el. 370 ezer áldozatot vert át a világ 136 országában, és összesen 64,8 milliárd dollárt csalt ki tőlük. A volt tőzsdeguru 82 évesen, börtönben halt meg.

Ügyvédei a tavalyi év során indítványozták a bíróságon szabadon engedését a koronavírus-járványra, végső stádiumú vesebetegségére és más krónikus egészségügyi problémáira hivatkozva. A kérvényt elutasították. 

Halála sajtóinformációk szerint természetes okokból következett be. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a New York-i tőzsdeguru piramisjátékhoz hasonló rendszerben gyűjtötte befektetési alapja ügyfeleit, a régebbieket mindig az újonnan csatlakozók pénzéből fizetve ki. Madoff közel 65 milliárd dollárral tartozik befektetőinek, akiknek nem sok reményük van arra, hogy megtakarításaiknak akárcsak egy részét viszontlássák.

A rendszer 2008. decemberi összeomlásához közvetlenül az vezetett, hogy a pénzügyi válság miatt megszorult ügyfelei hirtelen 7 milliárd dollárt kívántak kivenni az alapokból, amely összeget Madoff nem tudta felmutatni. Ekkor vallotta be cégeinél vezetőként tevékenykedő fiainak, hogy „az egész egy óriási hazugság", és hogy a maradék pénzből az alkalmazottainak és a családtagoknak kíván idő előtti prémiumot adni.

Saját gyermekei másnap feljelentették.

“Lopott a gazdagoktól, lopott a szegényektől... nem volt értékrendje"

- mondta a bírónak az ítélethirdetéskor egy volt befektető, Tom Fitzmaurice.

“Kiforgatta áldozatait pénzükből csak azért, hogy ő és felesége minden képzeletet felülmúló luxusban élhessenek.”

Danny Chin bíró 2009-ben a legmagasabb kiszabható börtönbüntetésre, 150 évre ítélte, melynek kihirdetésekor óriási tapsvihar tört ki.

(AP News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!