Megdöbbentő tanulmány: az amerikai Y-generációsok 43 százaléka nem tudja, nem hiszi, de nem is érdekli, hogy van-e Isten
Megdöbbentő tanulmány: az amerikai Y-generációsok 43 százaléka nem tudja, nem hiszi, de nem is érdekli, hogy van-e Isten

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 20.
Az Arizona Keresztény Egyetem közelmúltban végzett felmérése a különböző generációk hithez való hozzáállását vizsgálta. Az eredményekből kiderül, hogy az Y-generáció kiemelkedik a többi közül abból a szempontból, hogy Isten személyével kapcsolatban több mint 40 százalékuk tudatlan vagy érdektelen.

Az egyetem Kulturális Kutatóközpontja nemrégiben elkészítette az amerikai világnézeti jegyzéket (2021), amely az amerikai felnőttek életfilozófiájának felmérése. A felmérésben négy generáció vett részt: az Y-generáció (1984-2002 született), X-generáció (1965-1983), baby boomerek (1946-1964) és az építők (1927-1945).

Minden résztvevőnek több tucat kérdést tettek fel nyolc különböző kategóriában a személyes világnézetükre vonatkozóan. 

A kutatók nem lepődtek meg, amikor azt tapasztalták, hogy minden egyes generáció nagyon eltérő módon reagált a konkrét hitbéli kérdésekre és gyakorlatokra.

Az eredmények a legnagyobb különbségeket a sikeres élet az abortusz az evolúcióval, a bibliai gyakorlattal, a reinkarnációval, a karmával és a horoszkópokkal kapcsolatos vélemények terén mutatják.  Az Y és az X generációsok véleménye közelebb áll egymáshoz, míg a boomerek és az építők véleményénél ugyanezt tapasztalták.

Néhány meglepő adat a felmérésből

Az építők 90 százaléka hiszi, hogy úgy kell bánni másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Az Y generációsok kevesebb, mint fele vélekedik ugyanígy.

Az Y generációsok 43 százaléka nem tudja, nem hiszi, de nem is érdekli, hogy Isten létezik-e, míg az építők generációjában ez az arány csekély 28 százalék csupán.

Az Y generációsok kicsivel több, mint fele (51 százalék) gondolja úgy, hogy a reinkarnáció valós lehet. 63 százalékuk hisz a karmában.

A baby boomerek közel fele hiszi, hogy halála után csak azért kerül a mennybe, mert megvallotta bűneit s befogadta Jézust az életébe. Ezzel szemben az X generációsok 26 százaléka, az Y generációsoknak pedig mindössze 16 százaléka vallja ugyanezt.

A kutatók azonban hasonlóságokat is találtak e négy generáció között. Például az amerikaiak többsége kereszténynek tartja magát, az Y generációsok körében legalacsonyabb, 57 százalékától az építők körében egészen magas, 83 százalékig.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!