Magyar Aranylabda-díj: Gera Zoltánt választották az évtized labdarúgójának
Az év legjobbjai Szoboszlai, Rossi és Tokmac voltak
Magyar Aranylabda-díj: Gera Zoltánt választották az évtized labdarúgójának

forrás: MLSZ.hu

2021. 02. 09.
Gera Zoltánt válaszották az évtized labdarúgójának, míg az idei év magyar aranylabdásának Szoboszlai Dominikot, az RB Leipzig és a magyar válogatott labdarúgóját választották.

Az nb1.hu szakportál felkérésére ezúttal a megszokott öt kategória mellett (Magyar Aranylabda-díj, Legjobb Magyar utánpótláskorú játékos, legjobb NB1-es játékos, legjobb magyar edző, legjobb magyar labdarúgásért dolgozó külföldi edző) az évtized legjobb futballistáját is megszavazták az újságírók. A voksolás során az első helyezettek 7, a másodikok 5, a harmadikok 3 pontot kaptak. Ezt a díjat a már visszavonult, jelenleg az U21-es válogatottat irányító Gera Zoltán nyerte a kapus Király Gábort és a válogatott jelenlegi csapatkapitányát, Szalai Ádámot megelőzve. 

Az évtized futballistája:

1. Gera Zoltán 140 pont, 
2. Király Gábor 57, 
3. Szalai Ádám 49 

A húszéves futballista lipcsei csapattársát, az elmúlt két évben győztes kapust, Gulácsi Pétert előzte meg szoros küzdelemben, míg a harmadik helyen a német együttes harmadik magyar játékosa, Willi Orbán zárt.

Magyar Aranylabda-díj:

1. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig) 152 pont, 
2. Gulácsi Péter (RB Leipzig) 144, 
3. Willi Orbán (RB Leipzig) 31

A Magyar Aranylabda kategóriában csak magyar játékosra lehetett szavazni függetlenül attól, hogy az illető a hazai bajnokságban, vagy külföldön futballozik. Szoboszlai Dominik - aki a 2020-as esztendőben a Salzburgban szerepelt - még egy kategóriában első lett, ugyanis egymás után negyedszer választották a legjobb utánpótláskorú játékosnak.

 Legjobb magyar utánpótláskorú játékos:

1. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig) 161 pont,
2. Balogh Botond (Parma) 47,
3. Schön Szabolcs (MTK) 35

A legjobb NB I-es futballista címet Tokmac Nguen, az OTP Bank Ligában címvédő és éllovas Ferencváros norvég légiósa kapta két klubtársát, a tavaly győztes kapust, Dibusz Dénest, illetve Sigér Dávidot megelőzve.

Legjobb NB I-es játékos:

1. Tokmac Nguen (FTC) 153 pont, 
2. Dibusz Dénes (FTC) 93, 
3. Sigér Dávid (FTC) 43 

A legjobb edzőnek a francia Paris Saint-Germain másodedzőjeként Bajnokok Ligája-döntős Lőw Zsoltot választották, aki azóta már a Chelsea-nél tölti be ezt a posztot. Mögötte a fehérvári Márton Gábor és a paksi Bognár György zárt.

Legjobb magyar edző:

1. Lőw Zsolt (Chelsea) 84 pont, 
2. Márton Gábor (MOL Fehérvár FC) 67, 
3. Bognár György (Paks) 44

A magyar futballért dolgozó külföldi szakemberek között Marco Rossi szövetségi kapitány végzett az élen, miután az olasz szakember vezetésével a nemzeti együttes kijutott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. Másodikként a Ferencváros ukrán trénere, Szerhij Rebrov végzett, aki 25 év után a BL főtáblájára vezette a zöld-fehéreket.

Legjobb magyar labdarúgásért dolgozó külföldi edző:

1. Marco Rossi (magyar válogatott) 166 pont,
2. Szerhij Rebrov (FTC) 142,
3. Michael Boris (MTK) 59

A díjat az nb1.hu alapítója és örökös főszerkesztője, a 2012-ben elhunyt Imre Mátyás 1998-ban hívta életre, vagyis az idei volt a 23. alkalom.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!