Letiltották a Hetek videóját gyűlöletbeszédre hivatkozva, (frissítés: felülvizsgálták a tiltást, visszakerült a felvétel)
A felvételen kollégánk pont arra hivatkozott, hogy ma már elvitatják a jogot a hívőktől, hogy a Bibliából idézzenek
Letiltották a Hetek videóját gyűlöletbeszédre hivatkozva, (frissítés: felülvizsgálták a tiltást, visszakerült a felvétel)

Forrás: Pesti TV

2021. 07. 24.
Gyűlöletbeszédre hivatkozva eltávolította a TikTok a Hetek oldaláról azt a felvételt, amelyen Morvay Péter éppen a Pesti TV Politikai Hobbista című műsorában említett egy bibliai párhuzamot. Az adásban többek között az volt a téma, hogy ma már az "elfogadás" és "tolerancia" jegyében elvitatják a keresztény hívőktől a jogot, hogy az aktuális eseményeket a Biblia tükrében értelmezzék. A TikToktól felülvizsgálatot kértünk. (Frissítés: időközben a közösségi platform felülvizsgálta a döntését és ismét elérhetővé tette a felvételt.)

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Frissítés: egy nappal később a TikTok értesítette az oldalunkat, hogy felülvizsgálták korábbi döntésüket és ismét elérhetővé tették az érintett videót. 

Morvay Péter, a Hetek rovatvezetője a minap Jeszenszky Zsolt vendége volt a Politikai Hobbista című műsorban a Pesti TV-ben, ahol többek között a Hetek kiadásában most megjelent Ben Shapiro magyar nyelven megjelent könyvéről is sok szó esett. A történelem jobb oldala címmel megjelent kötetben a világhírű amerikai zsidó influencer részletesen is beszél az eltörlés kultúrájáról, amely nyomán a média rendszeresen cenzúrázza a konzervatív, vagy éppen a keresztény véleményeket, gondolatokat. 

A TikTok letiltásának oka: "gyűlöletbeszéd"
A TikTok letiltásának oka: "gyűlöletbeszéd"

Tabu a bibliai párhuzam

Találó, hogy éppen ennek a műsornak az egyik részletét tiltotta le az egyik legnépszerűbb közösségi platform, a TikTok.

A Hetek oldalán mindössze pár órát élt a rövid felvétel, amelyben Morvay Péter arról beszélt, hogy mostanában elvitatják a hívőktől a jogot, hogy a különféle eseményeket a Biblia tükrében értelmezzék. Először arról esett szó, hogy a németországi áradásokkal kapcsolatban Jurák Kata, a Pesti Srácok munkatársa egy bibliai aspektusra hívta fel a figyelmet a szivárvánnyal, mint istenti szövetség szimbólumával, és az azzal való visszaéléssel kapcsolatban. Kijelentése kapcsán valóságos össztűz zúdult az újságíróra, több ellenzéki politikus azt is minősíteni kezdte, hogy milyen keresztény ő valójában, máshonnan még fenyegetéseket is kapott. 

Morvay Péter is felhívta a figyelmet arra, hogy a szólás-, és véleményszabadság biztosítása a hívők részére veszélyben van, holott ez elidegeníthetetlen alapvető emberi joguk.

A hetek.hu-n Kulifai Máté is írt véleménycikket a németországi áradások és Isten ítélete kérdésével kapcsolatban.

Cancel culture Szodomában

Ezzel a joggal élve a műsorban kollégánk egy másik párhuzamot is hozott ezúttal Szodomáról, azzal kapcsolatban, ahogyan például az Európai Unió vezetői reagáltak a magyarországi gyermekvédelmi törvényre:  

"Amikor Magyarországgal szemben ezt a kioktató és számonkérő hangot ütik meg, hogy hogy gondolja a magyar kormány, hogy ezekkel a törvényekkel határt akar szabni ezeknek a jelenségeknek, akkor ott van ennek a szodomai párhuzamnak a másik eleme. Szokták és lehet is mondani, hogy a homoszexualitás minden korban létezett. Szodomának a megkülönböztető jegye az volt, hogy ez meghatározó, ünnepelt elemévé vált, a másik pedig: hogy törvényekkel védték. Hiszen,

amikor Lót konfliktusba került emiatt a városnak a lakóival, akkor szó szerint azt kérték tőle számon, hogy hát te itt egy jövevény vagy, hogy gondolod, hogy te szabod itt a törvényt. Ma Magyarországgal szemben valami hasonló reakciót lehet tapasztalni"

- hangzott el abban a videórészletben, amit a Hetek az adás promotálásaként feltöltött a TikTok oldalára

Gyűlöletbeszéd, mi más?

A videót pár órán belül a közösségi platform gyűlöletbeszédre hivatkozva eltávolította. A döntés magyarázataként a gyűlöletbeszédet a következőképpen határozzák meg.

"Nem toleráljuk az olyan tartalmakat, amelyek védett tulajdonságok alapján erőszakra buzdítanak egyének vagy csoportok ellen, illetve fenyegetik ezeket.

Nem engedélyezzük a gyűlöletbeszédet magában foglaló tartalmat, és eltávolítjuk azt a platformon. Felfüggesztjük vagy letiltjuk azokat a fiókokat, amelyek többszörösen megsértik a gyűlöletbeszéd tilalmát."

Érthetetlen, hogy a videórészletben hol fedezték fel ezek bármelyikét is.
Érthetetlen, hogy a videórészletben hol fedezték fel ezek bármelyikét is.

Bár az indoklás jóval részletesebb, mint amit a Hetek természetes házasságot népszerűsítő címlapjának letiltásakor a Facebook küldött oldalunk részére, a közvetlen összefüggést ez esetben sem találjuk. Az érintett videórészletben ugyanis még csak minősítve sem volt az LMBT-életvitel, nem mintha annak elutasítása bármiféle gyűlölködés volna. 

A TikTok ezen döntésével tűpontosan szemléltette azt, amit Morvay Péter, a Hetek és például Ben Shapiro is hangsúlyoz: olyan korban élünk, amikor a keresztény hitet vallókat, a Bibliát olvasókat, a természetes szexualitást támogatokat hamis vádakkal megfosztják alapvető emberi jogaitól: a szólás-, vélemény-, lelkiismereti és vallásszabadságtól. 

Amint a TikTok reagál felülvizsgálati kérelmünkre, frissítjük cikkünket.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!