"Nemiségre utal" - letiltotta a Facebook a Hetek házasságos címlapját
A lap nem rendelhető a Facebook Bolt funkciójában a "szabálysértés" miatt
"Nemiségre utal" - letiltotta a Facebook a Hetek házasságos címlapját

Forrás: Hetek

2021. 02. 16.
Kedd reggelre a Facebook elutasította a Hetek legfrissebb lapszámának, és magának az előfizetésnek az elérhetőségét a Bolt funkciójában, mivel a hirdetés "nemiségre utaló módon pozicionál terméket". 

Hetilapunkat hosszú idő óta a Facebook Bolt funkciója alatt is el tudják érni a követők, a termékekre kattintva elő lehet fizetni a lapszámainkra. Legfrissebb lapszámunk a házasság hete alkalmából több házassággal kapcsolatos írást is tartalmaz, többek között 50-60 éves házaspárok számolnak be kapcsolatuk történetéről, valamint nagyinterjút adott Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze is a témában. Ebben többek között arról is beszél, hogyan próbálják meg különböző lobbicsoportok, erőszakos ideológiák, és újabban az óriás techvállalatok felszámolni a házasság intézményét. 

Fennakadt az algoritmuson a házaspár

Címlapunkon egy fiatal házaspár látszik. Alatta a szöveg,

nincs másik - a természetes házasságnak nincs alternatívája. 

Ezt értékelte úgy a Facebook algoritmusa, és hirdetés-felügyelete, hogy

a termék "nemiségre utal", vagy ahogy az angol szöveg szól: "sexually suggestive manner" - mintha az szexualitást ábrázolna. 

Az alábbi levél érkezett ma reggel a Facebook oldalunk adminisztrátoraihoz.
Az alábbi levél érkezett ma reggel a Facebook oldalunk adminisztrátoraihoz. 

A Facebook Kereskedelmi szabályzatának vonatkozó passzusa pedig egyértelmű, a "nemiségre utalásra" a következő példákat hozzák: szexuális tartalmú képekbe történő belenagyítás, burkolt meztelenség, burkolt szexuális aktus. 

Nos, talán nem kell magyarázni, hogy a címlapunk egyik kategóriába sem tartozik. Így valami más húzódhat meg a háttérben. Bár reméljük, hogy csak a Facebook algoritmusa túlérzékeny, nem pedig a címlapunk verte ki a biztosítékot.

Kacifántos jogorvoslat

Megpróbáltunk fellebbezéssel élni a Facebook döntésével szemben, ám ez közel sem olyan egyszerű.

Az általános felülvizsgálati felületen, "a Marketplace-en meghirdetett tárggyal kapcsolatos ellenvetés" formaoldal alatt a szerkesztőség egy tagja sem tudta egyik eszközén sem a közösségi oldal rendszerhibája miatt kitölteni az adatokat. 

Végül egy másik módon, két esetben sikerült felülvizsgálati kérést küldenünk a Facebook felé.

Amint kapunk választ, cikkünket frissítjük. 

Addig is minden kedves olvasónkat arra bátorítjuk, hogy keresse fel a hetek.hu/elofizetes oldalt, ahol a Facebook korlátozásain felülkerekedve, szabadon hozzájuthat bármelyik lapszámunkhoz. 

Frissítés - 16:06 - Teljes a káosz a Facebooknál

Miközben ismét elérhetővé tették, és minden tájékoztatás és értesítés nélkül engedélyezték a lapszám két időtartamra szóló értékesítését (negyedéves, éves), a harmadik féléves időszakot - ugyanazzal a címlappal - viszont elutasítják továbbra is, azonos indoklással. Igaz, annyi különbséggel, hogy itt még csak fellebbezni sem lehet.

Úgy tűnik, a tiltás ugyan részleges, de permanens.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!