"Korlátlan idejű" tiltást kapott a Facebooktól a Hetek lapszerkesztője
Indoklás és jogorvoslat nélkül korlátozzák a csoportfunkciók használatát
"Korlátlan idejű" tiltást kapott a Facebooktól a Hetek lapszerkesztője

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 10. 22.
Magyarázat és indoklás nélkül vált elérhetetlenné Kulifai Máténak, a Hetek lapszerkesztőjének a Facebookon a csoportokhoz történő csatlakozás és az azokban történő megosztás funkciója. A tiltás "korlátlan időre" szól, jogorvoslatnak és panasztételnek helye nincs. 

Frissítés okt. 31. – A korlátlan idejű tiltást mindenfélre értesítés nélkül feloldották.

A Hetek lapszerkesztője szerda reggel szembesült azzal, hogy a Hetek 23 ezer követővel rendelkező Facebook oldalának adminjaként nem tudta különböző olvasói célcsoportokhoz eljuttatni a hetek.hu legfrissebb tartalmait. Az asztali gépről történő megosztáskor a közösségi oldal csak annyit jelzett, "probléma merült fel a bejegyzés megosztásakor, kérjük próbálja meg később". 

Az egyszerű rendszerhibánál azonban többről volt szó, ám ez csak a mobilon történő megosztáskor derült ki. A Facebook az alábbi értesítést jelenítette meg a Hetek lapszerkesztőjének. 

"Letiltott művelet

A következő funkció használata korlátlan időre le van tiltva számodra: csatlakozás és bejegyzések közzététele olyan csoportokban, amelyeket nem te kezelsz."

A Hetek lapszerkesztője előzetesen semmilyen figyelmeztetést, ideiglenes korlátozást és tiltást nem kapott a Facebook részéről. A korlátlan időre szóló korlátozást sem indokolta meg a közösségi oldal, így az sem egyértelmű, hogy a megosztások során vajon megsértette-e az oldal valamilyen "irányelveit."

Ez az üzenet jelent meg reggel. Egyetlen válaszlehetőség: OK.
Ez az üzenet jelent meg reggel. Egyetlen válaszlehetőség: OK.

Jogorvoslati és panasztételi lehetőség híján Kulifai Máté az alábbi levelet küldte el szerdán a Facebook hibabejelentő felületén a cégnek: 

"Tisztelt Cím!

Ma reggelre a Facebook korlátlan időre eltiltott attól, hogy csatlakozzak, vagy bejegyzéseket tegyek közzé olyan csoportokban, amelyeket nem én kezelek.

A tiltás több szempontból is felháborító. Egyrészt semmiféle figyelmeztetést nem kaptam előzetesen, majd a tiltást sem indokolták meg semmivel, így tulajdonképpen fogalmam sincs, miért részesültem e retorzióban. A jogorvoslatnak szokás szerint nem adtak helyt, így kényszerülök egy ilyen általános csatornán visszajelezni.

Mint az egyik vezető magyar közéleti hetilap lapszerkesztője, a sajtó szabad működésének megsértésének tekintem, hogy tartalmaink megfelelő célcsoportokhoz történő eljuttatásában korlátoznak indoklás nélkül.

Kérem a tiltás megindoklását, haladéktalan felfüggesztését - ellenkező esetben a nyilvánosság erejével igyekszem felhívni a figyelmet a sajtó-, és szólásszabadság korlátozására.

Tisztelettel,

Kulifai Máté"

Amennyiben választ kapunk a Facebooktól a tiltás ügyében, frissítjük a cikkünket. 

A Hetek aktuális lapszámában címlapon foglalkozunk azzal a jelenséggel, hogy a közösségi techóriások tiltásokkal, korlátozásokkal és cenzúrával avatkoznak be az amerikai választási kampányba. Legutóbb például a Joe Biden ügyében kirobbant korrupciós botrány kapcsán. Cikkünket előfizetés esetén az alábbi linken olvashatják. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!