Lázadást szítanak Izraelben, mert Netanjahu miniszterhelyettese kiszorítaná a genderideológiát az általános iskolákból
A Vallásos Cionisták képviselője törvényjavaslatban korlátozná a gendertanulmányokat
Lázadást szítanak Izraelben, mert Netanjahu miniszterhelyettese kiszorítaná a genderideológiát az általános iskolákból

Forrás: Twitter/Benjamin Netanjahu

2022. 12. 02.
Politikai botrány van kibontakozóban Izraelben, miután a leköszönő miniszterelnök, Jaír Lapid arra szólította fel a helyi hatóságokat, önkormányzatokat, intézményeket, hogy ne működjenek együtt oktatásügyi kérdésekben az új kormányzattal. Benjamin Netanjahu leendő kormányfő szerint elődje nyílt lázadást szít. 

Jaír Lapid, Izrael leköszönő miniszterelnöke pénteken azt kérte a helyi hatóságok, intézmények vezetőitől, hogy ne működjenek együtt az új kormány "szélsőjobboldali tagjával" oktatásügyben. Ezt megelőzően katonai tábornokokat figyelmeztetett arra, hogy a "szélsőjobboldal át akarja venni az uralmat a hadsereg felett."

Lapid lépése feltűnően egybecseng az Egyesült Államokból érkező azon formális és informális jelzésekkel, hogy nem fognak együttműködni az új Netanjahu-kormány "szélsőséges" tagjaival, ha azok bizonyos minisztériumok élére kerülnek. 

Megóvnák a kisgyermekeket a genderideológiától

Utóbbi kijelentésének előzménye, hogy Benjamin Netanjahu megállapodott a Vallásos Cionisták Noam frakciójának képviselőjével, hogy miniszterhelyettesként szerepet vállalhat az oktatási tárcánál. A megegyezés nagy felháborodást váltott ki az izraeli baloldal és az Egyesült Államok képviselői részéről, akik a vallásos képviselőt homofóbnak tartják, amiért egyik törvényjavaslatában kivezetné a kisiskolásokat célzó gendertanulmányokat az oktatási intézményekből. 

Avi Maoz annak a Vallásos Cionisták pártszövetség tagja, amely rendkívüli eredményt ért el a november eleji izraeli választáson. A megszerzett mandátumokkal végre véget érhet a patthelyzet, ami 3 és fél éve fennáll a zsidó államban, lévén - egyik politikai tömbnek sem volt meg a magabiztos többsége a knesszetben. A képviselő egyik javaslata az lesz a kormány tagjaként, hogy

akadályozzák meg, hogy az általános iskolákban kisgyerekeknek gender tanulmányokat oktathassanak.

Véleménye szerint inkább a zsidó identitást kellene erősíteni a fiatalokban, mintsem "progresszív tanulmányokat" támogatni. 

Lapid szerint viszont ez a legsötétebb és legszélsőségesebb folyamatok elindítását jelentené, szerinte a Noam egy radikális, rasszista, homofób és veszélyes párt. Ezért felhívást intézett minden polgármester és önkormányzat számára, hogy ne működjenek együtt a minisztériummal semmiben, amíg ez a párt részt vesz a döntéshozatalban. 

Felhívására már több település és város vezetése reagált. Többek között Tel Aviv, Ramat Gan, Herzliya, Hod Hasharon és még több önkormányzat is elkötelezte magát az elzárkózás mellett még azelőtt, hogy a kormányt egyáltalán beiktatták volna, és a minisztérium új vezetése egyáltalán meghirdette volna programját. 

Bibi: Ez veszélyt jelent a demokráciánkra

Netanjahu élesen bírálta Lapid felhívását. A leendő miniszterelnök szerint elődje lényegében lázadást szít a katonai tisztviselők és a helyi önkormányzatok között a megválasztott kormánnyal szemben. 

A Likud első embere szerint az Izraeli Védelmi Erőket ki kellene hagyni a politikai vitából, ez már a vörös vonal átlépését jelenti. Netanjahu emlékeztetett rá, hogy ők még akkor sem tettek ilyen lépést ellenzékben, amikor a fennálló kormányzat részei voltak olyan arab pártok, melyek képviselői közül többen a terrorista szervezetekkel is kapcsolatban álltak. 

Netanjahu igyekezett hangsúlyozni, hogy pártja mindig is megvédte az LMBTQ-közösséget és a továbbiakban is ő fog dönteni az ilyen jellegű kérdésekről. Pár napja például azt szögezte le, hogy hiába javasolják az ellenkezőjét a vallásos képviselők, a továbbiakban is támogatni fogja a Pride megrendezését Jeruzsálemben, valamint az is elterjedt az izraeli sajtóban, hogy az országnak most először homoszexuális külügyminisztere lehet. 

(Times of Israel, Arutz Sheva, Twitter)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!