Követelik az Amerikai Népszava főszerkesztőjének a lemondását
Amerikai magyarok indítottak petíciót Bartus László leváltásáért
Követelik az Amerikai Népszava főszerkesztőjének a lemondását

Forrás: Facebook/Kérdések Bartus Lászlóról

2021. 04. 09.
Petíciót indítottak amerikai magyarok az Amerikai Népszava főszerkesztőjének távozásáért. A szerzők szerint Bartus László bocsánatkéréssel tartozik, amiért több mint százhúsz év hagyományait gyalázta meg - adta hírül a Magyar Nemzet. 

A lap azt írja, hogy a petíció szerzői azt állítják, Bartus László "gyanús, mindeddig tisztázatlan körülmények közt tette rá a kezét az amerikai magyarság legpatinásabb lapjára, majd a megszerzett lapot szétverte, a stábot szélnek eresztette, az újságot megszüntette, a maradékot pedig egy személyes gyűlölettől vezérelt, szélsőséges, kirekesztő gyűlöletbloggá degradálta".

A petíció szerzői a szöveg szerint amerikai magyarok, akik

egyrészt elszámolást követelnek az Amerikai Népszava főszerkesztőjétől, valamint bocsánatkérést, mert "gyűlöletbeszédtől fröcsögő, alpári hangnemet honosított meg a lapnál". 

A petíció aláírói Bartus László távozását követelik a lap éléről, és azt, hogy adja vissza a lapot, az ahhoz kapcsolódó internetes felületeket, közösségi oldalakat "az amerikai magyarság valódi képviselőinek a kezébe".

A Magyar Nemzet cikkében példákkal is illuszrálja a petíció szerzői által sérelmezett hangnemet: legutóbb például Petry Zsolt távozása kapcsán írták a felületen azt, hogy a "Hertha tudja, mi a kötelessége, akkor a német kormány miért nem, és miért tűri meg ezeket a fasiszta pokolfajzatokat az Európai Unióban?"

A lap emlékeztetett arra is, hogy az Amerikai Népszava 1891-től kezdve folyamatosan megjelent, a legrégebbi magyar nyelvű, külföldön megjelenő lap a világon. Bartus László a 2000-es évek elején került az újsághoz, majd főszerkesztője lett. A nyomtatott újság 2019-ig volt elérhető. 

A Hetek aktuális lapszámában Mező Gáborral és Borvendég Zsuzsannával készítettünk interjút, ebben többek között arról is szó esett, hogy a rendszerváltás előtt a katonai hírszerzés által foglalkoztatott újságírók egyik feladata a külföldi magyar emigráció bomlasztása volt. A legbefolyásosabb tengerentúli magyar nyelvű lapot, az Amerikai Népszavát például közvetlenül a hírszerzés manipulálta - derült ki a beszélgetésből.

(Magyar Nemzet)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!