Ha az ATV-nél csicskasors várna ránk, akkor inkább felállnánk – Németh S. Szilárd a csatornát ért alaptalan vádakról
Podcast-beszélgetés az ATV vezérigazgatójával
Ha az ATV-nél csicskasors várna ránk, akkor inkább felállnánk – Németh S. Szilárd a csatornát ért alaptalan vádakról

Forrás: Tomcsányi Gusztáv

2020. 08. 19.
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója a Hetek podcastjában beszélt arról, hogyan próbált a Magyar Hang kompromittáló információkat szerezni a kollégáiról, miért nem látja megalapozottnak az Index szerkesztőségének mostani felállását és mennyire abszurdnak tartja, hogy többen úgy beszélnek a csatornáról, mintha az a Fidesz zsebtévéje volna. Úgy véli, az amerikai egészségügyi rendszer kudarca, hogy Bartus László még szabadon jár-kel.

Németh S. Szilárd a sajtóban megjelent legutóbbi hír kapcsán, mely szerint nyomozás indult volna az ATV tulajdonosi viszonya miatt Németh Sándor ellen, elmondta, hogy számára már az első pillantástól kezdve nyilvánvaló volt, hogy a hír nem igaz, hiszen nyilvánvalóan nem a sajtóból értesülnének arról, hogy egy ilyen jellegű nyomozás indult a csatornát érintően. Hozzátette, őt az döbbentette meg, hogy úgy hozták le a hírt, hogy nem jártak utána az információ hitelességének, hanem csak úgy szemlézték az Amerikai Népszava álhírét.

 

Hívogatták az ATV-seket titkos információkért

A hírt egyébként az a Magyar Hang is felkapta, amelyik hetekkel ezelőtt már kiemelt anyagban foglalkozott az „ATV ellopásával”. Ezzel kapcsolatban Németh úgy vélekedett, hogy a lap frusztráltságának az oka a történetükben keresendő, ugyanis annak idején annak a Simicska-médiabirodalomnak lettek az árvái, amelynek az üzleti stratégiája az volt, hogy könyöklős versenyfutást folytattak „a sajtószabadság utolsó bástyája” címért. Ilyenkor mindig ki akarják ütni azokat, akik esetleg még versenyben lennének a címért, „ilyenkor az ATV mindig útban szokott lenni” – fogalmazott.

„Már eltemettük két éve a Népszabadság miatt a magyar sajtószabadságot, most az Index miatt minden nap újra eltemetjük, és holnap is el fogjuk temetni, amikor mondjuk a Magyar Hang nem tud fizetést adni az újságíróinak.”

Németh az is elmondta, hogy a cikk szerzőjének, Lukács Csabának személyes frusztrációja is van az ATV-vel és Németh Sándorral szemben így találhatott rá a már 23 éve „Németh-fóbiás” Bartus Lászlóra.

„Hívogatja az ATV-seket, hogy árulják el a vezetőséget, adjanak ki titkos infókat, hogy itt hogyan történik a cenzúra, csak azt felejtik el, hogy az ATV az nem egy ilyen árulók közössége.”

 – utalt a „propagandista” információgyűjtési módszereire a vezérigazgató.

Az elátévésedés vádja

Az Index szerkesztőségének a felállásával ismét többen arról kezdtek el beszélni, hogy a szétrobbantott online portálra az „elátévésedés” vár. Németh elmondta, hogy érik őket ugyan ilyen vádak, de ha az utca emberét bárki megkérdezi, akkor teljesen egyértelműen az ellenzékhez, vagy a kormánykritikus oldalra sorolják be a csatornát. Szerinte eddig is csak két médiumról lehetett elmondani, hogy valamennyire szólnak mindkét politikai oldalhoz, ez pedig az Index és az RTL Klub. „Mi is szeretnénk kilépni ebből az egyoldalú szerepből egy hitelesen kritikus középmezőnybe, de a múltunkat nem tudjuk megtagadni. ”

„Van Magyarországon komoly ember, aki azt gondolja, hogy az ATV attól válik kormánypárti médiummá, hogy a tulajdonosa elmondja, hogy a menekültkérdésben inkább a kormány álláspontját osztja?”

- teszi fel a kérdést Németh, aki szerint értelmezhetetlenül abszurdak ezek a kritikák az ATV-ből nézve. Hozzáteszi: egyik oldalnak sem lesznek a csicskái, mert „egyszerűen nem olyan a természetük”.

„Ha azt látnánk az ATV körül, hogy olyan körülmények alakulnának ki, amik csicskasorsot jelentenének, akkor mi felállnánk.”

Azzal kapcsolatban, hogy milyen befolyásolási kísérletek voltak az ATV-re nézve, a vezérigazgató elmondta, hogy egyértelműen az ellenzéki politikai szereplők részéről érkezik több telefonhívás és üzenet, ám ezek egyike sem fenyegetés, és ő ezekkel kapcsolatban amúgy is megengedőbb.

Ez részben abból is adódik, hogy a magyar baloldal és a hazai liberális értelmiség az ATV-t a magáénak érzi, ezért kegyetlenebb és kritikusabb vele szemben, mint más médiumokkal szemben. Ezért ő, mint jó hoteligazgató, törődik a csatorna vendégeivel és igyekszik meghallgatni a kritikáikat és javaslataikat.

Index-ügy: Mi az újdonság?

„Az, hogy ott liheg a hatalom az Index közelében, ebben mi az újdonság?” – teszi fel a kérdést Németh, aki elmondta, személy szerint nem látta az új momentumot a lapot körülvevő milliőben, ami indokolttá tette volna az elfajuló eseményeket. A vezérigazgató szerint sem Spéder, sem Simicska, sem Oltyán és Vaszily egyaránt nem volt politikától függetlennek tekinthető. „Az, hogy vannak forgatókönyvek az átalakításra, önmagában ebben én nem látom a hatalomnak a kezét” – tette hozzá.

„Rossz iránynak tartom, ha egy olyan dogmát építünk ki a magyar médiapiacon, hogy a tulajdonosnak az a dolga, hogy adja a pénzt és fogja be a száját, és még a személyi kérdésekbe se szólhat bele.”

- vélekedett. Hozzátette, ő már régóta látja a hatalom kezét a történetben, viszont nem lát elég bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy ez éppen most érdemben változott volna.

Németh leszögezte, a média sokszínűségében hisz, amelyben szükség van kormánypárti és ellenzéki sajtóra is, valamint az Indexre is, ami mindkét táborhoz szól. „Én azt sajnálom, hogy a szerkesztőség talán picit idő előtt dobta el a gyeplőt” – magyarázta.

Kezelés Floridában

„Amit az Amerikai Népszavában olvasunk, az nettó bűncselekmény. Az amerikai egészségügyi rendszer legnagyobb kritikája, hogy Bartus László még szabadon tud sétálgatni Floridában. Bízom benne, hogy fejlődik annyira az egészségügyi rendszer annyira, hogy mindenki megkapja a megfelelő ellátást” – fogalmazott Németh S. Szilárd.

Szerinte mély elemzést és kezelést igényelne a „23 éve tartó súlyos Németh Sándor fóbiája”.

A Bartus-könyvben és a Magyar Hangban megjelenő „leleplező” cikkel kapcsolatban elmondta, hiába próbáltak puhatolózni a szerkesztőségekből, hogy az ATV-ben lett-e bármi visszhangja az írásoknak, igazából semmilyen visszhang nem volt a csatornán belül. „Eddig is tudták, hogy ki az ATV tulajdonosa. Az intézmény jól működik, nyugalom van, időben megkapják az emberek a fizetésüket. Az intézmény falain belül egy jó egységes légkör uralkodik” – magyarázta.

Az őszi szezonnal és a várható tervekkel kapcsolatban Németh elmondta, készülnek arra, hogy lesz második hullám, viszont vannak jó hírei is: megállapodtak az IKO műsorgyártóval és folytatódik 2021-ben Rónai Egon műsorvezetésével az 500, az Ország Géniusza című műsor, amit a minap egy rangos médiadíjra is jelöltek, ami a csatorna költségvetését és a műsör műfaját tekintve egy hatalmas sikernek értékel.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!