Karaktergyilkossági kísérlet: Németh Sándor nem gyanúsított egy nyomozásban sem
A Főügyészség cáfolja Bartus László hazugságait
Karaktergyilkossági kísérlet: Németh Sándor nem gyanúsított egy nyomozásban sem

Forrás: Facebook/Németh Sándor

2020. 08. 18.
Több sajtóorgánum is ellenőrzés nélkül közölte az Amerikai Népszava cikkét, mely szerint Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze ellen adócsalás és más bűncselekmények miatt nyomozást rendeltek el. Egy bökkenő van a történetben: hogy ez nem igaz.

Bartus László két évtizede zajló karaktergyilkossági kísérletét megkoronázandó, az Amerikai Népszavában tette közzé, hogy a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályának tájékoztatása szerint „költségvetési csalás és más bűncselekmények” elkövetésének gyanúja miatt Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze ellen elrendelték a nyomozást.

Nincs megalapozott gyanú, nincs gyanúsított

A hetek.hu megkeresésére dr. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője azonban arról tájékoztatott, hogy bár folyamatban van a cikkben említett nyomozás, ám az felderítési szakban van.

„Ez azt jelenti, hogy a gyanú egyelőre nem megalapozott, az ügyben nincs gyanúsított.”

A Főügyészség egyúttal azt is közölte, hogy az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogosult, így a hatóság arról, hogy az ügyben kik az érintett személyek (feljelentő stb.), nem adhat tájékoztatást. A hetek.hu megkereste a NAV-ot is az ügyben, akik szintén azt közölték, hogy a folyamatban levő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket.

Ebből az is adódik, hogy Bartus László, aki az oldalán közzétette a NAV-tól kapott tájékoztató levelét, mint feljelentő kapott értesítést, és nem mint újságíró, vagy sajtómunkatárs.

A Hit Gyülekezete éppen a fentiek miatt adott ki közleményt, amelyben hangsúlyozzák: a napokban megjelent sajtóhírekkel ellentétben Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze ellen nem került sor nyomozás elrendelésére „költségvetési csalás és más bűncselekmények” elkövetésének gyanúja miatt és Németh Sándorral szemben egyetlen büntetőeljárás sincsen folyamatban.

Felderítik, hogy történt-e vétség a kommunikációban

A levélből az is kiderül, hogy az illetékes hatóság a Btk. 396. § (1) bekezdés a) pontjába ütköző költségvetési csalás és más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendelte el a nyomozást, aminek jelenleg a felderítő szakasza tart.

A Büntetőtörvénykönyv érintett része a következőt tartalmazza:

„Költségvetési csalás
396. § (1) Aki
a) költségvetésbe történő befizetési kötelezettség vagy költségvetésből származó pénzeszközök vonatkozásában mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy a valós tényt elhallgatja,
…és ezzel egy vagy több költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A Bartus László által a Facebookon közzétett NAV-tájékoztatás
A Bartus László által a Facebookon közzétett NAV-tájékoztatás

Szó sincs sikkasztásról, vagy lopásról

A hetek.hu által megkérdezett jogi szakértő szerint teljesen egyértelmű, hogy a nyomozás, amelynek megalapozott gyanú híján még gyanúsítottja sincs, egyáltalán nem arról szól, hogy történt-e hűtlen kezelés, lopás, vagy sikkasztás, ahogyan a sajtóban korábban megjelent Hit Gyülekezetének a megkárosításával kapcsolatos cikkek valótlanul állították. Ezekben az ügyekben a valótlan állításokat megjelenítőkkel szemben a bírósági eljárások még folyamatban vannak.

Jelen esetben a nyomozás azt hivatott felderíteni, hogy a feljelentés ügyében történt-e bármi olyan adatközlési mulasztás, ami a befizetési kötelezettséggel kapcsolatban mások tévedésben tartásával, vagy valótlan nyilatkozattal, elhallgatással a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott.

Annyi biztos, hogy az érintett hatóságok Bartus László több mindenkit érintő, és több bűncselekményre kiterjedő feljelentései közül egyedül ebben az egy pontban látták indokoltnak egyáltalán a felderítést elrendelni úgy, hogy megalapozott gyanú hiányában az ügynek még gyanúsítottja sincs. Ez egyúttal a többi vádpont megalapozatlanságát bizonyítja.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a feljelentő a megállapításait a saját könyvének tartalmára alapozza, aminek a terjesztését éppen a minap szüntette be a Libri és a Bookline.

Bár nyilvánvalóan a nyomozás végeredménye nem érdekli Bartus Lászlót, aki a cikkében már előre vetítette, hogy ha a hatóság bizonyítottság hiányában megszüntetné a nyomozást, az a munkájuk hatalom általi korlátozását jelentené. A feljelentő olvasatában az igazságszolgáltatás ugyanis csak akkor dönt helyesen, ha az ő vágyálmai szerint dönt.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!