Koronavírus-fertőzés: felfüggeszti istentiszteleteit a Hit Gyülekezete
Egy vidéki összejövetelen vehetett részt egy fertőzött személy
Koronavírus-fertőzés: felfüggeszti istentiszteleteit a Hit Gyülekezete

A Hit Gyülekezete március óta online közvetíti istentiszteleteit. /Forrás: Facebook/Hit Gyülekezete/)

2020. 08. 05.
Közleményben tudatta a Hit Gyülekezete, hogy információik szerint a gyülekezet egyik vidéki összejövetelén tudtán kívül egy koronavírussal fertőzött személy is részt vehetett. Ezért hoztak döntést az istentiszteletek azonnali országos felfüggesztéséről. 

Mint ismeretes, a Hit Gyülekezete még a magyarországi korlátozó intézkedések bejelentése előtt fokozott óvintézkedéseket léptetett érvénybe a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Habár az időközben életbe léptetett szabályozás kezdetben lehetővé tette volna, az egyház istentiszteleteinek felfüggesztése mellett döntött. 

A későbbi kormányzati enyhítések mellett is szigorú szabályok szerint kezdődtek újra a száz fő alatti vidéki összejövetelek, ezen járványügyi protokollt sérthették meg most az egyik közösségben. 

Komoly óvintézkedések voltak érvényben

Mint a Facebookon írják, a gyülekezet folyamatosan aktualizálja járványügyi protokollját, mely többek között azt is előírja, hogy az istentiszteleten nem vehet részt olyan személy: akinek volt az elmúlt két hétben láza, fertőző betegsége (köhögés, nehéz légzés, légszomj, hidegrázás, izomfájdalom, torokfájás, hasmenés, újonnan kialakult ízérzés- vagy szaglászavar), akinek a közvetlen közelében volt ilyen beteg, illetve az elmúlt két hétben külföldön járt. Sőt, a 65 év felettiek esetében az arcmaszk használatát is kötelezővé tették az eseményeken. 

Vélhetően ezen szabályok egyike sérült akkor, amikor a fertőzésgyanús személy az egyik vidéki közösségbe érkezett. Időközben az infopapa.hu-nak Ortutay Gábor, a pápai gyülekezet lelkésze megerősítette, hogy több gyülekezeti tag mintája is pozitív lett az elmúlt napokban.

A gyülekezet azonnali lépéseket tett 

A vizsgálat lezárultáig, illetve további döntésig minden összejövetelét felfüggeszti a Hit Gyülekezete, miközben a helyi és illetékes szervekkel folyamatosan a kezdetektől együttműködnek és a kontaktkutatáshoz minden segítséget megadnak. 

A járvány valós veszélyét mutatja az a Győr-Moson-Sopron megyei eset is, ahol csupán egyetlen családi rendezvényt követően összesen 36 főnél mutattak ki koronavírus-fertőzést. Az M1 Híradó tájékoztatása szerint akkor összesen 127 fő került hatósági karanténba a kontaktkutatást követően. 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!