"Kisfiú vagy kislány?" - a CNN szerint nem lehet eldönteni születéskor
A médiaóriás szerint a biológiai nem kritériumai is vitatottak, nemcsak a genderé
"Kisfiú vagy kislány?" - a CNN szerint nem lehet eldönteni születéskor

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 01.
Ismét sikerült megdöbbentő álláspontra helyezkednie a CNN amerikai médiaóriásnak, amely a napokban transzneműek női sportokban való részvételét tárgyaló riportjában kijelentette, a csecsemők biológiai nemének születés utáni meghatározására nincs konszenzus.

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

Devan Cole cikkében  Kristi Noem dél-dakotai republikánus kormányzó döntését tárgyalja, mellyel, több másik államot követően ő is eltiltotta a transzneműeket a női sportokban való versenyzéstől. Az írásban nemes egyszerűséggel kijelenti, hogy "a születéskor történő biológiai nemi meghatározásra nincs konszenzuson alapuló kritérium",

azaz nincs mi alapján megmondani, hogy valaki fiúnak vagy lánynak született.

Cole továbbmegy, és kijelenti, hogy a rendelet nem említi kifejezetten a transznemű sportolókat, ehelyett "hasonló rendeletek transzfób állításait visszhangozza, azaz, hogy a transznemű nők, nem nők". Erre jegyzi meg, hogy a "biológiai nem" fogalma vitatott. 

"Nem lehet tudni egy személy gender identitását születésnél, ahogy nincs konszenzuson alapuló kritériuma biológiai nemi meghatározásra sem születéskor"

- írta a CNN riportere.

A kijelentésen sokan felkapták a fejüket, mert ugyan a gender identitás, vagy "társadalmi nem" bizarr fogalmával találkoztunk már sok helyen és sok kontextusban, a biológiai nemi sajátosságok vitatása rendkívül új dolog.

"Szó szerinti bohócvilágban élünk, ahol az elit úgy tesz, mintha nem tudná, mit jelent férfinek vagy nőnek lenni. A józan eszed fenntartásának egyetlen módja az, ha elutasítod ezt az abszolút hülyeséget, bárhol is látod"

- reagált a dologra Allie Beth Stuckey író, aki csak egy volt a gunyoros, kritikus válaszadók sorából, akik több profizmust és józanságot vártak a veterán hírcsatornától.

(CNN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!