Kiderült, mi miatt süketülhetett meg Beethoven
Kiderült, mi miatt süketülhetett meg Beethoven

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 05. 13.
Ludwig van Beethoven német zeneszerző a húszas éveiben járt, amikor kezdte elveszíteni a hallását. Hogy Beethoven pontosan miért süketült meg és mi állt más egészségügyi (így emésztési) problémáinak a hátterében, sokáig volt találgatások tárgya. Most, közel 200 évvel a művész 1827-ben bekövetkezett halála után, úgy tűnik, hogy a kutatóknak végre sikerült végére járnia a rejtélynek.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Ebben Beethoven hajszálainak elemzése segített, amelyekben extrém magas ólom-, arzén- és higanyszintet mértek a tudósok, amelyek magyarázatot adnak több tünetre is, amelyek a férfi életét jócskán megnehezítették. A kutatók Beethoven két hitelesített hajfürtjét vizsgálták meg. Az egyikben az ólom mennyisége 380 mikrogramm / gramm volt, míg a másikban 258 mikrogramm. Csak összehasonlításképpen: a normális ólomtartalom egy gramm hajban hozzávetőlegesen 4 mikrogramm. Ami pedig a többi anyagot illeti, a normálisnál 13-szor több arzén és négyszer több higany volt a hajszálakban.

A kutatók szerint különösen a magas ólomszint lehetett az, ami jelentősen hozzájárult Beethoven gyomor, illetve bélrendszeri problémáihoz és ahhoz, hogy megsüketült.

„Ezek a hajban (mért) értékek a legmagasabbak, amiket valaha is láttam”

- nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Paul Jannetto, a Mayo Klinika patológusa. „A világ minden tájáról kapunk már mintákat, de ezek az értékek nagyságrenddel magasabbak.”

És hogy miért volt a zeneszerző szervezetében ennyi ólom? A kutatóknak több elmélete is van erre. Az egyik szerint Beethoven olyannyira imádott bort inni, hogy még a halálos ágyán is kanálszámra kortyolgatta, és abban az időben az olcsó borokhoz gyakran adtak ólomacetátot. Emellett pedig a borkészítési folyamat során is adtak ólmot a végtermékhez: a bort ólomból forrasztott üstökben érlelték, a dugókat pedig ólomsóba áztatták, mielőtt a palackokba helyezték volna. És erre még rátett egy lapáttal, hogy valószínűleg Beethoven is ólomból készült pohárból ivott.

De az ólom a különböző kenőcsök és gyógyszerek gyakori adalékanyaga is volt, amelyeket Beethoven különböző betegségeinek enyhítésére és gyógyítására használtak. És Beethoven sok halat is evett, melyek nagy része valószínűleg az erősen szennyezett Dunából származott. "Úgy véljük, hogy ez egy összetett kirakós játék fontos darabja, és lehetővé teszi a történészek, orvosok és tudósok számára, hogy jobban megértsék a nagy zeneszerző kórtörténetét" - írják a kutatók.

A tanulmány hitelességének egyik fontos alapfeltevése, hogy a mintegy 200 éves hajszálak ólomszintjéből többé-kevésbé pontosan lehet a vér ólomszintjére következtetni.  „Megvizsgáltuk az ólomolvasztással foglalkozó munkások haját, és azt találtuk, hogy túl sok a szennyeződés, amit nem lehet eltávolítani a mosással, így nem lehet következtetni a vér ólomkoncentrációjára” - mondta Ivan Kempson, a Dél-Ausztráliai Egyetem biofizikusa, aki azonban nem vett részt a kutatásban. „Számos olyan személyes tulajdonság is van, amely nagyban befolyásolhatja az ólomfelvételt - például a haj színe, amely befolyásolja, hogy mennyi ólom kerül a hajba akár vérből, akár külső szennyeződésből.”

A kutatók elismerték ezt a lehetséges rizikófaktort, és azt írták, hogy bár a hajban lévő alacsony ólomszint nem biztos, hogy pontosan mutatja a vérben lévő szintet, de „a haj magasabb ólomkoncentrációja, mint amilyet ebben a tanulmányban láttunk, bizonyítottan összefügg a vese- és májbetegségekkel”.

(Smithsonianmag / Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!