"Űrhurrikánt" azonosított kínai tudósok egy csoportja az Északi Sark felett
A plazmaviharból mintegy nyolc órát át hullott az elektroneső
"Űrhurrikánt" azonosított kínai tudósok egy csoportja az Északi Sark felett

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 02.
2014-es műholdas adatokat vizsgálva űrhurrikánt észleltek a Föld atmoszférájának felső részében, melyből közel nyolc órán keresztül elektroneső hullott. A tudósok megerősítették a jelenség létezését, miután alapos tanulmányozás alá vették az ezer kilóméteres átmérűjű, óramutató járásával ellentétesen forgó plazmát, több száz kilóméterrel az Északi Sark felett.

Az ehhez hasonló  események komoly űridőjárási hatásokkal járhatnak, és a GPS-rendszereket is megzavarhatják.

A megfigyelt hurrikán, mely 2014-ben alacsony geomágneses aktivitási időszakban jelentkezett, lehet, hogy csak egy a naprendszerünk számos hasonló viharából.

A kínai Sandong Egyetem tudóscsapata a műholdak által 2014 augusztusában rögzített megfigyelések elemzése után háromdimenziós képet alkottak a Föld ionoszférájában kialakult hurrikánról. Az eddig nem észlelt űrviharok létét bizonyító kutatásukat a Nature Communications tudományos szaklapban publikálták, illetve az esemény fő paramétereit is reprodukálták és kialakulására is igyekeztek magyarázatot adni.  

Mike Lockwood,  a Reading Egyetem űrtudósa szerint az űrhurrikánok általános jelenségek lehetnek a mágneses térrel és plazmával rendelkező bolygókon és holdakon.  

"Eddig bizonytalan volt, hogy űrplazma hurrikánok léteznek-e" - mondta Lockwood, hozzátéve, hogy a jelen bizonyítás hihetetlen jelentőséggel bír.  

"Az űrhurrikánok a napszélenergia és a töltött részecskék szokatlanul nagy és gyors átadásával jönnek létre a Föld felső légkörében. "

Az űrhurrikánról kiderült, hogy a Föld alsó légkörében található hurrikánokkal sok közös vonása van, köztük egy csendes központ, a több spirálkar és kiterjedt keringés is. 

A tudósok szerint a hurrikánok gyors energiaátviteli csatornát nyitnak az űrből az ionoszféra és a termoszféra felé, ahol fontos űridőjárási hatásokhoz, például a magas frekvenciájú rádiókommunikáció és a radarok helymeghatározó rendszerek, műholdas navigációs és kommunikációs rendszerek zavaraihoz vezethenek.

(Science Focus/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!