hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Modern Dánielek és a "csodatevő" technológia
A hit és a tudomány viszonyának izgalmas kérdéseiről
Modern Dánielek és a "csodatevő" technológia

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 24.
A hit szempontjából hihetetlenül izgalmas korban élünk: a modern tudomány közel jár ahhoz, hogy az evangéliumokban felsorolt, alapvetően gyógyulással kapcsolatos természetfölötti élményeket leutánozza. De mennyi hit maradhat egy materialista csodákban egyre inkább tobzódó korban?

Ha valaki tudomány vagy technológia után kutatva olvassa az Ószövetséget, teljesen más hozzáállást talál a problémák megoldásához, mint amit mi megszoktunk. Ennek elsősorban az az oka, hogy más volt a választott népnek például a betegségekről alkotott szemlélete. A természetfelettit keresték, Izrael Istenének a segítségét kérték, különösen a kétségbeejtő helyzetekben.

Emellett régen a „földi” megoldások még nem álltak rendelkezésre (hiszen az orvostudomány fejlődése a középkor hatására az újkorban, majd a 20. században lendült előre óriásit). Aszpirin, érzéstelenítés vagy mikroszkóp nélkül az imádkozás sokkal magától értetődőbbnek számított, mint manapság. Több hit kellett a túléléshez a mai, élelemben, tudásban és megfizethető gyógyszerekben gazdag korhoz képest.

A tudomány arrébb tolja a hitet

Már a középkori, akkor még szinte kizárólag katolikus keresztény értelmiség találkozott a felfedezések, megismerés és a hit szembeállásának dilemmájával. Ahogy haladunk előre az időben, a válaszuk egyre inkább a racionalitás előnyben részesítése felé tolódott el, ami tulajdonképpen a hit kérdéseitől független tudomány kialakulását segítette elő. Így jutottunk el oda, hogyha egy újonnan felfedezett tény ellentmondásba került egy teológiai véleménnyel, akkor az előbbinek adtak igazat. A tudománynak óriási tere lett, és ez, akárcsak a világegyetem, egyre tágul. Olyan területeket hódított meg az emberi tudás, amelyek látszólag kétségessé teszik a Bibliát zsinórmértékül tekintő emberek hitét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!