Kiderült, mi az „X-betegség”? Kínai laborban klónozták az új, agyat támadó mutáns vírust
Borzalmas tüneteket okoz: kifehéredett szem, összezsugorodott agy
Kiderült, mi az „X-betegség”? Kínai laborban klónozták az új, agyat támadó mutáns vírust

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 01. 18.
Új, minden eddiginél pusztítóbb mutáns koronavírus-törzset hoztak létre kínai tudósok, ami a tüdő helyett a szemet és az agyat támadja meg.

Miközben Davosban az ismeretlen „X-betegségről” tartottak pódiumbeszélgetést, Kínában már „le is gyártottak” egy katonai laborban olyan módosított koronavírust, amely valamennyi tesztállatot napokon belül elpusztította – írja az atv.hu.

A lap a Daily Mail beszámolójára hivatkozva arról számol be, hogy a kórokozó félelmetes új világjárványt idézhet elő. A kínai hadsereggel kapcsolatban álló pekingi tudósok a pikkelyes tobzoskákban található Covid-szerű vírust klónoztak, és ezzel fertőztek meg egereket. 

A tesztállatként használt egereket előzetesen „humanizálták”, azaz úgy alakították át őket, hogy az emberekben megtalálható fehérjét hordozzák, annak érdekében, hogy felmérjék, miként reagálna a vírus az emberekben.

Az eredmények megdöbbentették a tudósokat: a vírus egyedülálló módon szaporodik és terjed a szervezetben. A kísérleti állatok lefogytak és összegörnyedtek, a szemük teljesen kifehéredett és agyuk összezsugorodott, mielőtt elpusztultak volna.

Ezért arra figyelmeztetnek, hogy a kutatás „fokozza a emberekre való átterjedésének rendkívüli kockázatát”. 

A hivatalos elnevezés szerint GX_P2V- vírust a malajziai tobzoskákban fedezték fel, azokban a pikkelyes emlősökben, amelyek a koronavírusok ismert hordozói, és amelyekről sokan feltételezik, hogy ők voltak a Covidot a denevérekről az emberre továbbító köztes gazdatestek.

Francois Balloux professzor, a University College London fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője kutatásról felháborodottan azt írta a Twitteren (X):

„Ez egy szörnyű kutatás, tudományosan teljesen értelmetlen. Nem látok semmi hasznot abban, hogy furcsa, ’humanizált’ egereket megfertőznek egy véletlenszerű vírussal. Ellenben azt már láthattuk, hogyan fordulhatnak rosszra az ilyen kísérletek.” 

A professzor emlékeztetett arra, hogy az 2016-2019 között a kínai Wuhanban végzett kutatás vezethetett a Covid-19 világjárványhoz, amikor a veszélyes kórokozókkal gondatlanul végeztek kísérleteket.

A davosi Világgazdasági Fórumról percről-percre tudósításunkban is beszámolunk.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!