Jóváhagyott tervezet: arcfelismerő rendszert telepítenének az izraeli közterületekre
Holnap szavaz a Kneszet a tervről
Jóváhagyott tervezet: arcfelismerő rendszert telepítenének az izraeli közterületekre

illusztráció(Shutterstock/DedMityay)

2023. 09. 18.
Az izraeli rendőrség bírósági végzés nélkül is hozzáférhetne majd a kamerákkal rögzített anyagokhoz.

A törvényhozási bizottság jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely alapján arcfelismerő szoftverrel működő kamerákat tennének a közterületekre Izraelben. Az intézkedés célja a bűnözés visszaszorítása, különösen az arabok körében, ahol nagyon sok lett az emberölés és az egyéb erőszakos bűncselekmények.

A tervezetet egyszer már leszavazták, mert a jogalkotók nem fogalmazták meg elég egyértelműen, hogy milyen esetekben lehet felhasználni a kamerák által rögzített felvételeket.

A most elfogadott szöveg szerint a szólásszabadság gyakorlása közben, például tüntetéseken nem lehetne használni a technológiát, viszont az izraeli rendőrség beállíthatná úgy a rendszert, hogy automatikus riasztásokat adjon, ha az arcfelismerő szoftver bizonyos arcokat megtalál.

A rendőrségnek arra is felhatalmazása lenne, hogy visszamenőlegesen keresést végezzenek a szoftver segítségével bizonyos személyek felkutatására.

A kamerarendszert személyek és ingatlanok elleni bűncselekmények felderítésére és megelőzésére, gyanúsítottak felkutatására, illetve a közrend fenntartására fogják használni a hatóságok, ha a Kneszet is jóváhagyja.

(Jerusalem Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!